Ovaj sok čuva vaš mozak i štiti od opake bolesti?

Sok od celera mogao bi da bude veliki trend ove godine s obzirom na to da ga mnogi, od slavnih ličnosti do influensera, ne ispuštaju iz ruku. Tajna je u njegovim izuzetno zdravim svojstvima. Kako objašnjavaju nutricionisti, sok od celera smanjuje upale i poboljšava zdravlje creva, piše Woman's Health.

Zdravlje 25.01.2019 | 15:37
Ovaj sok čuva vaš mozak i štiti od opake bolesti?
Poslednjih nekoliko meseci, korisnici Instagrama primetili su veliku zastupljenost soka od celera na ovoj društvenoj mreži. Obično su to jutarnje fotografije doručka koje uključuju čašu zelenog napitka. Mnogi ga nazivaju superherojskim pićem zbog njegovog pozitivnog delovanja na ljudski organizam. 

Sok od celera, ističu nutricionisti, najbolje je piti na prazan želudac. 

"Najviše volim da započnem dan svežim i hladnim sokom od celera. To je protivupalno i alkalizujuće piće. Iskreno, čini da se osećam tako energično", napisala je australijska lepotica Miranda Ker u jednom od svojih postova, prenosi klix.ba.

Celer je bogat velikim količinama dijetalnih vlakana, vitaminima A, C i K, kalijumom i manganom. Ova lekovita biljka je dobar izvor riboflavina ili vitamina B2, kao i vitamina B6, pantotenske kiseline, kalcijuma, magnezijuma i fosfora. Celer ima vrlo malo kalorija, zasićenih masti i holesterola. 

Entoni Vilijam, jedan od najprodavanijih autora, poznat po knjizi "Medikal Medium" kaže kako je ispijanje soka od celera svakog jutra spasilac kada je reč o hroničnim bolestima. 

"Koristio sam ga za mnoge probleme. Pomaže u problemima s varenjem, konstipacijom, gasovima, nadimanjem, kiselinom u želucu, aknama, problemima sa sinusima, lajmskom bolesti, čak i sa ADHD-om. Celer pronalazi svoje mesto u alternativnoj medicini kao nikada do sada", rekao je Vilijam za magazin Mind Body Green.

U jednom istraživanju naučnici su ustanovili da osobe koje piju sok od celera tri puta nedeljno, imaju čak 76 odsto manji rizik od nastanka Alchajmerove bolesti. Celer je odličan izvor luteolina koji poboljšava kognitivne funkcije i štiti pamćenje. 

"Uz tvrdnje kako leči autoimune bolesti, sprečava rak i doprinosi alkalizaciji vašeg tela, sok od celera zvuči predobro da bi bio istinit", izjavila je nutricionistica Natali von Bertou za “Helt helt”. 

Bertou ističe da je ovaj sok jednostavno deo zdrave ishrane.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar