Priča: Klop sa Alpa...!

Upoznajte Ralfa Hasenhutla, čoveka koji drži Sautempton u životu. . .

Fudbal 22.01.2019 | 23:43
Priča: Klop sa Alpa...!
Sautempton koji je bio stabilan premijerligaš od 2012. godine pa naovamo dospeo je u gadne probleme u poslednje vreme. Sveci flertuju sa zonom ispadanja od avgusta, a novi trener Ralf Hasenhutl, koji je stigao na jug Engleske 6. decembra, zasukao je rukave i počeo da radi. Očekivano, on je tokom karijere navikao na teške izazove.

Hasenhutl (51) je čovek kojem je poverena teška misija zvana opstanak. Naučen da se stalno penje uz lestvice očekivanja, Austrijanac se prihvatio teškog zadatka. U svojoj anonimnoj igračkoj karijeri koja sigurno neće ostati upisana u analima fudbalske igre pamtićemo ga jedino kao prvotimca belgijskih klubova Mehelena i Lirsa. Ali njegova trenerska karijera je potpuno drugačija. Zlata vredna.

Dokazujući se u nemačkim nižim ligama, uspeo je čak tri kluba da uvede rang više (Unterhahing iz četvrte u treću ligu, Alen iz treće lige u Cvajtu i Ingolštat iz Cvajte u Bundesligu). Rezultati koji su zaveli i šefa Lajpciga Ralfa Rangnika koji ga je izabrao za kormilo novog bundesligaša u leto 2016. Naravno, Ralfje prihvatio izazov i odlučio da nastavi da se dokazuje kao trener.

U zemlji ogromne fudbalske tradicije kakva je Nemačka njegov dolazak u klub kakav je Lajpcig, a koji mnogi vide kao komercijalan više nego fudbalski, izazvao je podele. Međutim za Hasenhutla, važna je samo fudbalska sadašnjica, nikako prošlost.

“Postoje oni koji dobro rade posao i oni koji ga ne rade. Tradicija je potpuno nebitna u fudbalu. Svi imamo samo jedan zadatak: da pobedimo svakog vikenda. Ko god ne uspe u toj ambiciji, vraća se korak unazad. Važno je da fudbal ne bude samo pitanje tradicije, jer nisu bitne utakmice koje je neko dobio pre 30 i kusur godina. To danas ništa ne znači”, govorio je Hasenhutl u Lajpcigu.

Iskrene, ali i brutalne rečenice. Znao je valjda i on sam da posle takve izjave mora da “pobeđuje svakog vikenda”.

Na kraju premijerne bundesligaške sezone okitio se vicešampionskom titulom. Herojskom, a nekoliko nedelja Lajpcig je bio i prvi na tabeli ispred moćnog Bajerna. Prošle sezone ovaj klub je bio šesti. Slava je nekako brzo izbledela, ali ne i nadimak “Klop sa Alpa” zbog ofanzivnog fudbala i konstantnog skakanja pokraj aut-linije tokom utakmice.

NOVA ZEMLJA, NOVI IZAZOV

Posle odličnih izdanja na klupi Bikova iz istočne Nemačke usledio je flert između Hasenhutla i Bajernove uprave koji je trajao prošlog leta. Priznao je Austrijanac nedavno da je odbio izazov da sedne na klupu Bavaraca.

“Rekao sam im da ne vidim sebe u Minhenu jer mi nedostaje međunarodno iskustvo. Moram da se distanciram malo pre novog izazova. Da se posvetim porodici. Treba mi je odmor posle dve naporne sezone u Lajpcigu, a vreme će pokazati šta ću sledeće da radim”, izjavio je svojevremeno Austrijanac koji je posle nekoliko meseci nasledio Marka Hjuza na klupi Svetaca.

Hasenhutl je navikao u trenerskoj karijeri da se bori i prelazi sa nivoa na viši nivo, postepeno, a sada mora da se izbori da brzo ne propadne dole.

Njegov debi je bio uspešan, uprkos startnom porazu od Kardifa nekoliko dana od dolaska na Sent Meriz uspeo je da veže dve pobede uključujući i onu nad Arsenalom (3:2). Posao se zakomplikovao sa dva vezana poraza (Mančester Siti i Vest Hem) i remijem sa Čelsijem. Važna pobeda nad Lesterom u gostima dala je vazduha i njemu i ekipi, a posle eliminacije od Derbija u FA kupu, došla je pobeda nad Evertonom (2:1) za vikend koja je podigla optimizam mđu navijačima, a i Austrijancu je vrlo lepo.

PREPOZNAO SRCE TIMA

Iako Ralf Hasenhutl ima trenerske kvalitete, on ne trči na terenu. To rade igrači. Zato će Austrijanac u narednom periodu morati da se osloni na inteligenciju igrača i prenese im svoja osećanja i iskustva. Prvo, moraće da ih smiri, jer Sautempton prednjači po broju žutih kartona u celoj Premijer ligi. Statistika se ne sme skrajnuti sa strane jer dugoročno nagomilavanje kartona može da bude veliki problem za tim u mesecima koji slede.

Ali takva agresivnost izgleda ne smeta treneru, koji koristi priliku često da istakne u prvi plan jednog igrača, vezistu Džejmsa Vord-Prouza.

“Kao i ostali momci u timu, i on poseduje fantastičnu agresiju u igri kada želi loptu i dosta trči kako bi zakrpio rupe”, smatra Hasenhutl.

Engleski vezista istakao se sa tri asistencije i golom od dolaska novog šefa.

“Lepo je videti kako se njegov trud manifestuje na terenu. Verujem da će, ako nastavi ovako, izrasti u jednog od najboljih engleskih vezista. Bori se za svaku loptu, često vraća nazad i važan je šraf u našoj igri”, tvrdi Austrijanac.

MORA DA IH NAUČI

Druga dobra stvar u igri Svetaca je ulaženje u šanse za gol. Sa nešto više od 13 šuteva po utakmici u proseku oni su četvrti tim u Premijer ligi po broju stvorenih prilika (iza Sitija, Čelsija i Liverpula). Nažalost, u oči upada podatak da su dali samo 23 gola ove sezone (od kojih sedam Deni Ings) na 22 utakmice.

Međutim, ni to nije najveća boljka. Hasenhutl mora hitno da ih nauči kako da sačuvaju prednost, jer od 18 utakmica na kojima nisu pobedili, fudbaleri Sautemptona su vodili na šest, a na nekoliko su dali i više od jednog gola. To znači da su izgubili 15 bodova.

“To je nešto na šta ćemo apsolutno morati da obratimo pažnju”, rekao je trener posle preokreta i poraza od Vest Hema od 2:1.

SAMO RAD I POSLE S TRENEROM NA PIVO

“Stakanovski” karakter austrijskog trenera je dobro poznat (po ugledu na radnički pokret u SSSR-u) i on se najbolje video i posle bolnog poraza od Čekićara.

“Moramo da nastavimo da radimo. Period u kome igramo je intenzivan, a sve utakmice su povezane i isprepletane. Ovo je Premijer liga, nema lakih mečeva. Vidimo i sami šta nas čeka, kakav je posao pred nama. Dobro smo krenuli, pomerili smo se sa dna, ali smo i dalje u opasnosti da ispadnemo”, upozoravaHasenhutl.

Vidi se da tim i dalje teško usvaja fundamentalne zahteve visokog presinga koji je trener postavio. Ali neki znaci su ohrabrujući. Igrači više trče sada nego kod prethodnog trenera. To se manifestuje na svakoj utakmici, tako što Sautempton sve češće ima veći posed lopte i brzo dolazi do nje. To je sigurno stil fudbala koji Austrijanac forsira, a njegovi igrači su naučili da više igraju s loptom, što će dovesti do umora u nekom trenutku, ali će doneti i bolje rezultate na terenu.

Na kraju krajeva, dobrim rezultatima i pobedama vratila se i lepa atmosfera na Sent Merizu, što raduje i šefa stručnog štaba. Navijači su ga toliko zavoleli da su mu posle jedne utakmice ponudili i besplatno pivo.

“Ne pijem ga često, ali i to je dobar način da navijači pomognu u građenju pozitivne atmsofere. Čuo sam da je to ovde tradicija, da se pije posle svake domaće utakmice i sviđa mi se. Iako ne volim pivo. Volim atmosferu posle utakmice i to je ono što sam i očekivao kada sam došao”, poručio je Ralf Hasnhutl.

Nema šta, Austrijanac je već sada uradio veliki posao, iako do kraja sezone ima još dosta da se igra. Bitno je da su se osmesi vratili na jug Engleske, a za sve to je zaslužan "Klop sa Alpa".

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar