Прича: Клоп са Алпа...!

Упознајте Ралфа Хасенхутла, човека који држи Саутемптон у животу. . .

Фудбал 22.01.2019 | 23:43
Прича: Клоп са Алпа...!
Саутемптон који је био стабилан премијерлигаш од 2012. године па наовамо доспео је у гадне проблеме у последње време. Свеци флертују са зоном испадања од августа, а нови тренер Ралф Хасенхутл, који је стигао на југ Енглеске 6. децембра, засукао је рукаве и почео да ради. Очекивано, он је током каријере навикао на тешке изазове.

Хасенхутл (51) је човек којем је поверена тешка мисија звана опстанак. Научен да се стално пење уз лествице очекивања, Аустријанац се прихватио тешког задатка. У својој анонимној играчкој каријери која сигурно неће остати уписана у аналима фудбалске игре памтићемо га једино као првотимца белгијских клубова Мехелена и Лирса. Али његова тренерска каријера је потпуно другачија. Злата вредна.

Доказујући се у немачким нижим лигама, успео је чак три клуба да уведе ранг више (Унтерхахинг из четврте у трећу лигу, Ален из треће лиге у Цвајту и Инголштат из Цвајте у Бундеслигу). Резултати који су завели и шефа Лајпцига Ралфа Рангника који га је изабрао за кормило новог бундеслигаша у лето 2016. Наравно, Ралфје прихватио изазов и одлучио да настави да се доказује као тренер.

У земљи огромне фудбалске традиције каква је Немачка његов долазак у клуб какав је Лајпциг, а који многи виде као комерцијалан више него фудбалски, изазвао је поделе. Међутим за Хасенхутла, важна је само фудбалска садашњица, никако прошлост.

“Постоје они који добро раде посао и они који га не раде. Традиција је потпуно небитна у фудбалу. Сви имамо само један задатак: да победимо сваког викенда. Ко год не успе у тој амбицији, враћа се корак уназад. Важно је да фудбал не буде само питање традиције, јер нису битне утакмице које је неко добио пре 30 и кусур година. То данас ништа не значи”, говорио је Хасенхутл у Лајпцигу.

Искрене, али и бруталне реченице. Знао је ваљда и он сам да после такве изјаве мора да “побеђује сваког викенда”.

На крају премијерне бундеслигашке сезоне окитио се вицешампионском титулом. Херојском, а неколико недеља Лајпциг је био и први на табели испред моћног Бајерна. Прошле сезоне овај клуб је био шести. Слава је некако брзо избледела, али не и надимак “Клоп са Алпа” због офанзивног фудбала и константног скакања покрај аут-линије током утакмице.

НОВА ЗЕМЉА, НОВИ ИЗАЗОВ

После одличних издања на клупи Бикова из источне Немачке уследио је флерт између Хасенхутла и Бајернове управе који је трајао прошлог лета. Признао је Аустријанац недавно да је одбио изазов да седне на клупу Бавараца.

“Рекао сам им да не видим себе у Минхену јер ми недостаје међународно искуство. Морам да се дистанцирам мало пре новог изазова. Да се посветим породици. Треба ми је одмор после две напорне сезоне у Лајпцигу, а време ће показати шта ћу следеће да радим”, изјавио је својевремено Аустријанац који је после неколико месеци наследио Марка Хјуза на клупи Светаца.

Хасенхутл је навикао у тренерској каријери да се бори и прелази са нивоа на виши ниво, постепено, а сада мора да се избори да брзо не пропадне доле.

Његов деби је био успешан, упркос стартном поразу од Кардифа неколико дана од доласка на Сент Мериз успео је да веже две победе укључујући и ону над Арсеналом (3:2). Посао се закомпликовао са два везана пораза (Манчестер Сити и Вест Хем) и ремијем са Челсијем. Важна победа над Лестером у гостима дала је ваздуха и њему и екипи, а после елиминације од Дербија у ФА купу, дошла је победа над Евертоном (2:1) за викенд која је подигла оптимизам мђу навијачима, а и Аустријанцу је врло лепо.

ПРЕПОЗНАО СРЦЕ ТИМА

Иако Ралф Хасенхутл има тренерске квалитете, он не трчи на терену. То раде играчи. Зато ће Аустријанац у наредном периоду морати да се ослони на интелигенцију играча и пренесе им своја осећања и искуства. Прво, мораће да их смири, јер Саутемптон предњачи по броју жутих картона у целој Премијер лиги. Статистика се не сме скрајнути са стране јер дугорочно нагомилавање картона може да буде велики проблем за тим у месецима који следе.

Али таква агресивност изгледа не смета тренеру, који користи прилику често да истакне у први план једног играча, везисту Џејмса Ворд-Проуза.

“Као и остали момци у тиму, и он поседује фантастичну агресију у игри када жели лопту и доста трчи како би закрпио рупе”, сматра Хасенхутл.

Енглески везиста истакао се са три асистенције и голом од доласка новог шефа.

“Лепо је видети како се његов труд манифестује на терену. Верујем да ће, ако настави овако, израсти у једног од најбољих енглеских везиста. Бори се за сваку лопту, често враћа назад и важан је шраф у нашој игри”, тврди Аустријанац.

МОРА ДА ИХ НАУЧИ

Друга добра ствар у игри Светаца је улажење у шансе за гол. Са нешто више од 13 шутева по утакмици у просеку они су четврти тим у Премијер лиги по броју створених прилика (иза Ситија, Челсија и Ливерпула). Нажалост, у очи упада податак да су дали само 23 гола ове сезоне (од којих седам Дени Ингс) на 22 утакмице.

Међутим, ни то није највећа бољка. Хасенхутл мора хитно да их научи како да сачувају предност, јер од 18 утакмица на којима нису победили, фудбалери Саутемптона су водили на шест, а на неколико су дали и више од једног гола. То значи да су изгубили 15 бодова.

“То је нешто на шта ћемо апсолутно морати да обратимо пажњу”, рекао је тренер после преокрета и пораза од Вест Хема од 2:1.

САМО РАД И ПОСЛЕ С ТРЕНЕРОМ НА ПИВО

“Стакановски” карактер аустријског тренера је добро познат (по угледу на раднички покрет у СССР-у) и он се најбоље видео и после болног пораза од Чекићара.

“Морамо да наставимо да радимо. Период у коме играмо је интензиван, а све утакмице су повезане и испреплетане. Ово је Премијер лига, нема лаких мечева. Видимо и сами шта нас чека, какав је посао пред нама. Добро смо кренули, померили смо се са дна, али смо и даље у опасности да испаднемо”, упозораваХасенхутл.

Види се да тим и даље тешко усваја фундаменталне захтеве високог пресинга који је тренер поставио. Али неки знаци су охрабрујући. Играчи више трче сада него код претходног тренера. То се манифестује на свакој утакмици, тако што Саутемптон све чешће има већи посед лопте и брзо долази до ње. То је сигурно стил фудбала који Аустријанац форсира, а његови играчи су научили да више играју с лоптом, што ће довести до умора у неком тренутку, али ће донети и боље резултате на терену.

На крају крајева, добрим резултатима и победама вратила се и лепа атмосфера на Сент Меризу, што радује и шефа стручног штаба. Навијачи су га толико заволели да су му после једне утакмице понудили и бесплатно пиво.

“Не пијем га често, али и то је добар начин да навијачи помогну у грађењу позитивне атмсофере. Чуо сам да је то овде традиција, да се пије после сваке домаће утакмице и свиђа ми се. Иако не волим пиво. Волим атмосферу после утакмице и то је оно што сам и очекивао када сам дошао”, поручио је Ралф Хаснхутл.

Нема шта, Аустријанац је већ сада урадио велики посао, иако до краја сезоне има још доста да се игра. Битно је да су се осмеси вратили на југ Енглеске, а за све то је заслужан "Клоп са Алпа".

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар