Grubeša odbio molbu Hrvatske

Ministar pravde u SMBiH u tehničkom mandatu Josip Grubeša donio je rješenje kojim se odbija molba Ministarstva pravosuđa Hrvatske za izručenje osuđenog bivšeg čelnika zagrebačkog kluba "Dinamo" Zdravka Mamića, koji se nalazi u bjekstvu u BiH, potvrđeno je Srni u ovom ministarstvu.

Bosna i Hercegovina 16.01.2019 | 12:06
Grubeša odbio molbu Hrvatske
Nakon što je Sud BiH utvrdio da nisu ispunjene zakonske pretpostavke, odnosno uslovi za izručenje Mamića iz BiH u Hrvatsku, Grubeša je donio rješenje kojim se odbija molba Ministarstva pravosuđa Hrvatske za njegovo izručenje.
 
"Rješenje je doneseno na osnovu odredbe člana 45, stav tri, Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, saglasno kojoj ministar pravde BiH u ovoj pravnoj situaciji - kada Sud BiH utvrdi da nisu ispunjene pretpostavke za izručenje, donosi rješenje kojim se odbija izručenje", pojasnili su u Ministarstvu pravde BiH.
 
U Ministarstvu ističu da je u ovoj pravnoj situaciji, ministar pravde "jedino ovlašten da postupi na opisani način", što je i učinio povodom molbe.
 
Mamić je prvostepenom presudom Županijskog suda u Osijeku osuđen na šest i po godina zatvora, nakon čega je došao u BiH. S obzirom na to da posjeduje i državljanstvo BiH, on nije izručen zemlji koja ga potražuje.
 
Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH u julu prošle godine odlučilo je da Mamić neće biti izručen Hrvatskoj prema potjernici Županijskog suda u Osijeku.
 
Mamić, koji se nalazi u Međugorju, ranije je izjavio da se neće vratiti u Hrvatsku.

(Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Poznavalac prilila

16.01.2019 11:29

Ista mafija vlada na svim ovim prostorima.

ODGOVORITE
Name

ŠTA JE PROBLEM

16.01.2019 13:17

I šta je problem.

Name

Sasa

16.01.2019 13:28

Neka su im suknuli do jaja.Oni ne izrucuju zlocince nama i podrzavaju ludog Covica e sada vidite kako je kad se ne radi sa zakonom.

Name

Dzoo

16.01.2019 13:17

Sve vas treba u zatvor iz vlasti stiti te kriminalce.

ODGOVORITE
Name

mladen

16.01.2019 14:20

Tako gospodine Mamic nedaj te se svi mi imamo zelje one ne dolaze bez rada i rizika . Vi ste ostvarili svoje i nedajte im centa .Nisu mudri i vredni i uporni bez rizika nema profita a nemaju svi velika m...a da ostvare uspijeh .Pozdrav rs ,pd .

ODGOVORITE