Političari u BiH šampioni u lažima

U BiH gotovo da nema političara koji proteklih godina nije dao neko obećanje, koje na kraju nije ispunio. Obećavalo se tako od stotine hiljada, pa do čak vrtoglavih milion novih radnih mjesta u samo par godina, preko ukidanja entiteta, referenduma o otcjepljenju, sve do manje važnih pitanja.  

Bosna i Hercegovina 15.01.2019 | 11:54
Političari u BiH šampioni u lažima
Zajedničko im je jedino to što nisu ispunjena pod obrazloženjem da “nije sazrelo vrijeme za to”, ili su, pak, obećanja veoma brzo zaboravljena.

Široko je polje neispunjenih obećanja i nedosljednih izjava, a građani se ne bune, već godinama gledaju na sve to kao da je u potpunosti normalno da nas političari obmanjuju, a da mi to prihvatamo kao normalno.

Prema istraživanju portala istinomjer.ba, koji meri ispunjenje obećanja političara u BiH, samo u periodu od 2014. do 2018. godine devet partija koje čine vladajuće koalicije na državnom i entitetskim nivoima u potpunosti je ispunilo tek 32 od ukupno 966 obećanja datih uoči opštih izbora 2014. Gotovo identičan rezultat ostvaren je i u prethodnom mandatu, kada je ukupan postotak ispunjenih obećanja bio 3,1 odsto, dok u aktualnom mandatu iznosi 3,3 procenta.

Koliko naši političari mogu biti nedosljedni u svojim izjavama možemo da se uvjerimo gotovo svakodnevno. Najaktuelniji primjer je onaj o ukidanju “bijelog hljeba”. U protekle četiri godine građani RS su bili svjedoci žučnih svađa i rasprava kako “bijeli hljeb” treba ukinuti. Sve to je palo u vodu kada su zahtjev za tu privilegiju podnijeli i oni koji su bili najžešći kritičari upravo ove privilegije.

Politička analitičarka Tanja Topić kaže da dosljednosti u političkom životu ima, ali ga je vrlo malo. Ona ističe da se to najbolje moglo vidjeti nakon proteklih izbora u BiH kada su pojedini političari, pa i cijele političke partije, olako zaboravile sve ono što su skoro deceniju pričale i nudile građanima kao njihovu političku agendu.



– Na sve to dolazi, rekla bih, kratka pamet prosječnog birača, odnosno građanina. Svjedoci smo da građani ne kažnjavaju političarsku nedosljednost i da veoma brzo zaborave šta su oni uopšte obećavali i na čemu su insistirali u svom političkom angažmanu. Čak i ako neki mediji podsjete na neispunjena obećanja, građani uprkos tome vrlo lako pređu preko nedosljednosti i to im oproste – kaže Topićeva.

Dodaje da naši građani ne stavljaju u prvi plan program i viziju političara, već su im bitnije neke pojedinačne osobine ličnosti političara, njihov izgled i slično.

– Rekla bih tako da nema puno promišljanja o politici, već da se sve to svede na prilično površan međusobni odnos – ističe Topićeva.

Dodaje da će biti zanimljivo pratiti sljedeći izborni ciklus kako bi se vidjelo da li je došlo do sazrijevanja građana i kako će se ponijeti prema onim političarima koji su ih potpuno prevarili i izigrali.

– Mi smo još društvo koje nije politički ni demokratski zrelo i gdje je politička svijest na niskom nivou – poručuje za kraj Topićeva.

S njenim mišljenjem se slaže i politički analitičar Slavo Kukić, koji kaže da vrlo malo političara pripada kategoriji onih koji su dosljedni svojim izjavama i vizijama. 

– Ako govorite o elementarnoj nedosljednosti i ljudskom nemoralu, to su onda kategorije koje u ovoj zemlji, pripadaju isključivo i prije svega političkoj klasi. Naravno, postoje izuzeci, ali su rijetki – tvrdi Kukić.



Dodaje da naši političari ne kriju svoju nedosljednost, već to pravdaju logikom jer “moraju pratiti promjene koje se događaju oko njih”.

– Ako su te promjene u pozitivnom kontekstu, oni će biti prvi na talasima tih promjena da bi prigrabili političke poene. A, ako su te promjene u negativnom kontekstu oni će ponovo biti prvi – ističe Kukić.

On navodi da su upravo osobe iz svijeta politike oni čije stavove građani nikada ne trebaju uzimati zdravo za gotovo. Kukić kaže da je dovoljno da građani pažljivo prate rad političara kroz deset godina i da će sami vidjeti da ništa što kažu nije dosljedno.

Umičević rekao, pa porekao
Najviše bure u javnosti nedavno su izazvale seksističke izjave odbornika u Skupštini grada Banjaluke, te člana Glavnog odbora SNSD i senatora RS Marinka Umičevića, koji je, gostujući u jednoj TV emisiji, vrijeđao ginekologe i trudnice.

On se obrušio na ginekologe nazivajući ih “najgorim doktorima”, jer po njegovom mišljenju trudnicama prije vremena otvaraju bolovanje.



Istovremeno je trudnice nazvao neradnicama. Nakon što se digla “bura” u javnosti zbog njegovih stavova, Umičević se pravdao da su njegove izjave izvučene iz konteksta.

(Srpskainfo)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Babakluk & Papakluk

15.01.2019 11:00

Radi se o kvazi-politicarima sa dna politickog kodeksa o radu i djelovanju. Sada kada je skolski sistem pao na niske grane ti isti politicari su se uzdigli na poreban nivo da im se oda "priznanje" za nerad. Strasno bogohuljenje i protiv struke i protiv morala.

ODGOVORITE
Name

006

15.01.2019 11:00

Mala je razlika između njih, sve je to skovano u istoj kovačnici. Bez promjene sistema komplet, nema realnog političara.

ODGOVORITE
Name

Xxx

15.01.2019 11:06

To najbolje znaju!

ODGOVORITE
Name

Krle

15.01.2019 11:10

I neprikosnoveni šampioni u krađi svega i svačega..

ODGOVORITE
Name

Ministar

15.01.2019 11:16

Cuj ispunjeno 31%! Ne znam sta je to ispunjeno. Ako i jeste toliko ispunjeno onda su u pitanju stvari koje su nebitne za obicne ljude i ne uticu na kvalitet zivota. Licno bi bio presrecan da je ispunjeni 10%.

ODGOVORITE
Name

Lažna obećanja

15.01.2019 11:35

Ko laže taj i krade, to ide u paru. Običnom narodu je iz godine u godinu sve gore, svi smo siromašniji, a oni sve bogatiji. Čini mi se da je i u ratu bilo bolje, toliko se palo nisko u svakom pogledu. Oni nisu iznevjerili sebe, nego su nadmašili i svoje snove ...

ODGOVORITE
Name

B luka

15.01.2019 11:36

Naši političari žive sa lažima,zato ko izgovori reči hoću istinu i pravdu bude premlaćen,prebijen pa na kraju i ubijen. Eto to je naša stvarnost. Žalosno,u kakvoj neuređenoj zemlji ovom narodu prolazi život.

ODGOVORITE
Name

Laznaopozicija

15.01.2019 11:43

Sve lazov do lazova na fotografiji a i poneki kriminalac.

ODGOVORITE
Name

Dobrica o političarima

15.01.2019 11:48

„Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid političarskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.“ -„Laž je političarski državni interes.“ -„Laž je u samom biću političara“. -„U ovoj zemlji svaka laž na kraju postaje istina.“ -„Političare je toliko puta u istoriji spašavala laž…“

ODGOVORITE
Name

Laka

15.01.2019 12:03

MA KAKVI POLITIČARI, SVI SU ONI OBIČAN OLOŠ I FUKARE, A MI SMO BUDALE ŠTO TO TRPIMO UMJESTO DA UZMEMO DOBRE MOČUGE I TO NAJURIMO

ODGOVORITE
Name

777

15.01.2019 12:53

Па и треба да нас лажу.Ништа боље не заслужујемо.Што нас више лажу дуже ће бити на власти.Ми лажове подржавамо.

ODGOVORITE
Name

Bl

15.01.2019 13:59

Mile i snsd su i olimpijski pobjednici

ODGOVORITE
Name

Ma

15.01.2019 18:21

Dok zinu ! Odma laprdaju.

ODGOVORITE
Name

ZASTO NE ?

15.01.2019 21:02

Lagati , dobro si placen ,narod te stiti ,kune se u tebe ,skandirati za svaku izrecenu laz ,klimati glavom , ljubi ti ruke , smjesi ti se od uha do uha , pa zar to nisu razlozi za nastavak lazi ? Zasigurno jesu , ali kao i svaki posao i ovaj nosi svoje breme kako voljeti narod koji podrzava lazi i dobro te nagradjuje za iste .

ODGOVORITE
Name

mad max

16.01.2019 01:32

Tako rade sto znaju da je narod glup! Pred svake izbore obecavaju vile i kule a narod glup pa im vjeruje i glasaju za njih. Nikad da se opamete! Tako ce biti opet za 4 godine. Sami ste krivi.

ODGOVORITE
Name

DDRE

16.01.2019 17:04

POŠTO SU POLITIČARI SAMO DOBRI KRIMINALCI IKORUPCIONARI ONI OD POLITIKE NISU NI P ZNAJU DAJE NAROD NEPISMEN I DA MOGU OBMANJIVATI SA TUPIM NARODOM DABI NASTAVILI PLAĆKATI SAMO PGLEDAJTE NJIHOVO BOGATSTVO KOJE SE MJERI STOTINAMA MILIONA DODIKOVO BAKIROVO I MILIJARDAMA

ODGOVORITE
Name

Pa, zar i oni

19.01.2019 09:14

Ko bi to kaz`o. A meni su pricali da mnogo laze samo u ratu i posle lova.

ODGOVORITE