Политичари у БиХ шампиони у лажима

У БиХ готово да нема политичара који протеклих година није дао неко обећање, које на крају није испунио. Обећавало се тако од стотине хиљада, па до чак вртоглавих милион нових радних мјеста у само пар година, преко укидања ентитета, референдума о отцјепљењу, све до мање важних питања.  

Босна и Херцеговина 15.01.2019 | 11:54
Политичари у БиХ шампиони у лажима
Заједничко им је једино то што нису испуњена под образложењем да “није сазрело вријеме за то”, или су, пак, обећања веома брзо заборављена.

Широко је поље неиспуњених обећања и недосљедних изјава, а грађани се не буне, већ годинама гледају на све то као да је у потпуности нормално да нас политичари обмањују, а да ми то прихватамо као нормално.

Према истраживању портала истиномјер.ба, који мери испуњење обећања политичара у БиХ, само у периоду од 2014. до 2018. године девет партија које чине владајуће коалиције на државном и ентитетским нивоима у потпуности је испунило тек 32 од укупно 966 обећања датих уочи општих избора 2014. Готово идентичан резултат остварен је и у претходном мандату, када је укупан постотак испуњених обећања био 3,1 одсто, док у актуалном мандату износи 3,3 процента.

Колико наши политичари могу бити недосљедни у својим изјавама можемо да се увјеримо готово свакодневно. Најактуелнији примјер је онај о укидању “бијелог хљеба”. У протекле четири године грађани РС су били свједоци жучних свађа и расправа како “бијели хљеб” треба укинути. Све то је пало у воду када су захтјев за ту привилегију поднијели и они који су били најжешћи критичари управо ове привилегије.

Политичка аналитичарка Тања Топић каже да досљедности у политичком животу има, али га је врло мало. Она истиче да се то најбоље могло видјети након протеклих избора у БиХ када су поједини политичари, па и цијеле политичке партије, олако заборавиле све оно што су скоро деценију причале и нудиле грађанима као њихову политичку агенду.



– На све то долази, рекла бих, кратка памет просјечног бирача, односно грађанина. Свједоци смо да грађани не кажњавају политичарску недосљедност и да веома брзо забораве шта су они уопште обећавали и на чему су инсистирали у свом политичком ангажману. Чак и ако неки медији подсјете на неиспуњена обећања, грађани упркос томе врло лако пређу преко недосљедности и то им опросте – каже Топићева.

Додаје да наши грађани не стављају у први план програм и визију политичара, већ су им битније неке појединачне особине личности политичара, њихов изглед и слично.

– Рекла бих тако да нема пуно промишљања о политици, већ да се све то сведе на прилично површан међусобни однос – истиче Топићева.

Додаје да ће бити занимљиво пратити сљедећи изборни циклус како би се видјело да ли је дошло до сазријевања грађана и како ће се понијети према оним политичарима који су их потпуно преварили и изиграли.

– Ми смо још друштво које није политички ни демократски зрело и гдје је политичка свијест на ниском нивоу – поручује за крај Топићева.

С њеним мишљењем се слаже и политички аналитичар Славо Кукић, који каже да врло мало политичара припада категорији оних који су досљедни својим изјавама и визијама. 

– Ако говорите о елементарној недосљедности и људском неморалу, то су онда категорије које у овој земљи, припадају искључиво и прије свега политичкој класи. Наравно, постоје изузеци, али су ријетки – тврди Кукић.



Додаје да наши политичари не крију своју недосљедност, већ то правдају логиком јер “морају пратити промјене које се догађају око њих”.

– Ако су те промјене у позитивном контексту, они ће бити први на таласима тих промјена да би приграбили политичке поене. А, ако су те промјене у негативном контексту они ће поново бити први – истиче Кукић.

Он наводи да су управо особе из свијета политике они чије ставове грађани никада не требају узимати здраво за готово. Кукић каже да је довољно да грађани пажљиво прате рад политичара кроз десет година и да ће сами видјети да ништа што кажу није досљедно.

Умичевић рекао, па порекао
Највише буре у јавности недавно су изазвале сексистичке изјаве одборника у Скупштини града Бањалуке, те члана Главног одбора СНСД и сенатора РС Маринка Умичевића, који је, гостујући у једној ТВ емисији, вријеђао гинекологе и труднице.

Он се обрушио на гинекологе називајући их “најгорим докторима”, јер по његовом мишљењу трудницама прије времена отварају боловање.



Истовремено је труднице назвао нерадницама. Након што се дигла “бура” у јавности због његових ставова, Умичевић се правдао да су његове изјаве извучене из контекста.

(Српскаинфо)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Бабаклук & Папаклук

15.01.2019 11:00

Ради се о квази-политицарима са дна политицког кодекса о раду и дјеловању. Сада када је сколски систем пао на ниске гране ти исти политицари су се уздигли на поребан ниво да им се ода "признање" за нерад. Страсно богохуљење и против струке и против морала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

006

15.01.2019 11:00

Мала је разлика између њих, све је то сковано у истој ковачници. Без промјене система комплет, нема реалног политичара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

15.01.2019 11:06

То најбоље знају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крле

15.01.2019 11:10

И неприкосновени шампиони у крађи свега и свачега..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министар

15.01.2019 11:16

Цуј испуњено 31%! Не знам ста је то испуњено. Ако и јесте толико испуњено онда су у питању ствари које су небитне за обицне људе и не утицу на квалитет зивота. Лицно би био пресрецан да је испуњени 10%.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лажна обећања

15.01.2019 11:35

Ко лаже тај и краде, то иде у пару. Обичном народу је из године у годину све горе, сви смо сиромашнији, а они све богатији. Чини ми се да је и у рату било боље, толико се пало ниско у сваком погледу. Они нису изневјерили себе, него су надмашили и своје снове ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б лука

15.01.2019 11:36

Наши политичари живе са лажима,зато ко изговори речи хоћу истину и правду буде премлаћен,пребијен па на крају и убијен. Ето то је наша стварност. Жалосно,у каквој неуређеној земљи овом народу пролази живот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазнаопозиција

15.01.2019 11:43

Све лазов до лазова на фотографији а и понеки криминалац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добрица о политичарима

15.01.2019 11:48

„Ми лажемо да бисмо обманули себе, да утешимо другога; лажемо из самилости, лажемо из стида, да охрабримо, да сакријемо своју беду, лажемо због поштења. Лажемо због слободе. Лаж је вид политичарског патриотизма и потврда наше урођене интелигенције. Лажемо стваралачки, маштовито, инвентивно.“ -„Лаж је политичарски државни интерес.“ -„Лаж је у самом бићу политичара“. -„У овој земљи свака лаж на крају постаје истина.“ -„Политичаре је толико пута у историји спашавала лаж…“

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лака

15.01.2019 12:03

МА КАКВИ ПОЛИТИЧАРИ, СВИ СУ ОНИ ОБИЧАН ОЛОШ И ФУКАРЕ, А МИ СМО БУДАЛЕ ШТО ТО ТРПИМО УМЈЕСТО ДА УЗМЕМО ДОБРЕ МОЧУГЕ И ТО НАЈУРИМО

ОДГОВОРИТЕ
Name

777

15.01.2019 12:53

Па и треба да нас лажу.Ништа боље не заслужујемо.Што нас више лажу дуже ће бити на власти.Ми лажове подржавамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

15.01.2019 13:59

Миле и снсд су и олимпијски побједници

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

15.01.2019 18:21

Док зину ! Одма лапрдају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗАСТО НЕ ?

15.01.2019 21:02

Лагати , добро си плацен ,народ те стити ,куне се у тебе ,скандирати за сваку изрецену лаз ,климати главом , љуби ти руке , смјеси ти се од уха до уха , па зар то нису разлози за наставак лази ? Засигурно јесу , али као и сваки посао и овај носи своје бреме како вољети народ који подрзава лази и добро те наградјује за исте .

ОДГОВОРИТЕ
Name

мад маx

16.01.2019 01:32

Тако раде сто знају да је народ глуп! Пред сваке изборе обецавају виле и куле а народ глуп па им вјерује и гласају за њих. Никад да се опамете! Тако це бити опет за 4 године. Сами сте криви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДДРЕ

16.01.2019 17:04

ПОШТО СУ ПОЛИТИЧАРИ САМО ДОБРИ КРИМИНАЛЦИ ИКОРУПЦИОНАРИ ОНИ ОД ПОЛИТИКЕ НИСУ НИ П ЗНАЈУ ДАЈЕ НАРОД НЕПИСМЕН И ДА МОГУ ОБМАЊИВАТИ СА ТУПИМ НАРОДОМ ДАБИ НАСТАВИЛИ ПЛАЋКАТИ САМО ПГЛЕДАЈТЕ ЊИХОВО БОГАТСТВО КОЈЕ СЕ МЈЕРИ СТОТИНАМА МИЛИОНА ДОДИКОВО БАКИРОВО И МИЛИЈАРДАМА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па, зар и они

19.01.2019 09:14

Ко би то каз`о. А мени су прицали да много лазе само у рату и после лова.

ОДГОВОРИТЕ