Pametne uniforme u školama

Kineske škole sada mogu da prate gde se nalaze njihovi učenici zahvaljujući pametnim uniformama u koje su ugrađeni posebni čipovi.

Zanimljivosti 29.12.2018 | 13:58
Pametne uniforme u školama
Na ovaj način Kinezi žele da povećaju prisutnost učenika na nastavi, prenosi Global Times. 

Ova primena u praksi, prema mišljenju kritičara i velikog broja roditelja, poprilično je zastrašujuća. S druge strane, kineski nastavnici tvrde kako pametna tehnologija kao pomoć pri praćenju kretanja učenika može da bude od koristi u raznim situacijama, ne samo kada učenici odluče da beže sa časova, već i u ozbiljnijim bezbednosnim situacijama.

Svaka uniforma ima ugrađena dva čipa na ramenima, koji se koriste za praćenje kretanja učenika kada ulaze ili izlaze iz škole, uz dodatnu dozu softvera za prepoznavanje lica na ulazima, kako bi nastavnici bili sigurni sigurni da pravi student nosi pravu odeću. 

Uniforme se mogu prati bez obzira što su opremljene pametnom tehnologijom.

Iza ovoga stoji tehnološka kompanija “Guizhou Guanyju” koja se inače bavi razvojem pametnih uniformi. 

Na školskim uniformama ugrađeni su i neki dodaci. Kako piše The Verge, čipovi u uniformama navodno mogu da prepoznaju i kada učenici spavaju na času. 

Kinezi su do sada uveli korišćenje pametnih uniformi u deset škola. Prvi rezultati već su pokazali kako će školske administracije uvek biti primorane da prate učenike zbog čestih bežanja sa časova. 

Ipak, uz pametne uniforme mnogo je lakše da se sazna gde odlaze i šta rade kada nisu u učionici za vreme nastave.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar