Pet godina od nesreće Mihaela Šumahera...

Danas je tačno pet godina, otkako je najuspješniji vozač u istoriji Formule 1, Nijemac, Mihael Šumaher, teško stradao na skijanju u francuskim Alpima, a njegovo zdravstveno stanje i dalje je skriveno od javnosti.

Ostali sportovi 29.12.2018 | 14:30
Pet godina od nesreće Mihaela Šumahera...
Sedmostruki svjetski prvak je stradao 29. decembra 2013. na skijanju u francuskim Alpima udarivši glavom o stijenu. Iako je nosio skijašku kacigu, doživio je teške povrede glave. Prebačen je u bolnicu u Grenoblu gdje je podvrgnut dvjema operacijama i stavljen u indukovanu komu. Pet mjeseci kasnije, prebačen je s odjeljenja intenzivne njege na rehabilitaciono odjeljenje, a u junu 2014. je iz Grenobla premješten u univerzitetsku bolnicu u Lozani. U septembru iste godine stigao je u svoj dom u švajcarskom Glandu, mjestašcu na obali Ženevskog jezera.

Od tada mediji samo nagađaju o njegovom zdravstvenom stanju, ali porodica o svemu ćuti. Šumaherova zdravstvena situacija tako je postala jedna od najvećih tajni današnjeg sporta.

Dio medija navodi kako Šumaher bespomoćno leži u bolničkom krevetu, dok drugi tvrde kako samostalno hoda po kući i da se oporavak dobro odvija. Takođe postoje i spekulacije o tome koliko košta njegova medicinska njega, pa se tako spominje i brojka od 55.000 evra mjesečno, prenose agencije.

Jedna od osoba koja se brine da Šumaherovo stanje ostane tajna je menadžerka Sabine Kem. Povremeno šalje izjave za štampu, koje su opšte prirode i govore o tome da njegova porodica pokušava učiniti sve najbolje kako bi se Mihael Šumaher oporavio.

"Razumijem da ljude zanima Šumaherovo zdravstveno stanje. Međutim, njegova porodica želi zadržati svoju privatnost", poručila je Kem.

Među onima koji znaju kakvo je njegovo stanje, sigurno je i predsjednik Međunarodne automobilističke federacije (FIA) Žan Tod. Međutim, bivši Ferarijev šef i veliki Šumaherov prijatelj takođe o svemu ćuti. Tod je u svom posljednjem razgovoru za medije govorio o Formuli 1, ali nije želio otkriti detalje o Šumaheru.

Šumaher je tokom karijere osvojio rekordnih sedam titula svjetskog prvaka i rekordnu 91-nu pobjedu. Prve dvije šampionske titule osvojio je u Benetonu (1994, 1995.), a od 2000. pa do kraja 2004. Šumaher je osvojio pet titula zaredom u bolidu Ferarija. Nastupio je na 308 grand pri trka, a 155 puta se penjao na jednu od stepenica pobjedničkog postolja.

Šumaher će 3. januara proslaviti 50. rođendan.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar