Odbrana pravi razliku...

Liverpulova defanziva je "kriva" za ovih sedam bodova razlike u odnosu na Mančester Siti.

Fudbal 28.12.2018 | 11:45
Odbrana pravi razliku...
Liverpul je produbio bodovnu rupu između njega i Mančester Sitija. Sada razlika iznosi sedam bodova. Posle pobede Redsa nad Njukaslom na Boksing dej, sve više postaje jasno da defanziva Liverpula donosi glavnu prevagu i da može da bude razlika koja će na kraju odlučiti šampiona.

Navijačima Redsa ne treba podsećanje da je njihovom timu potrebna dobra odbrana. Redsi su bili najbolji u postizanju golova pod Rafom Benitezom, ali uprkos tome još čekaju na titulu u modernoj eri Premijer lige. Da se ne podsećamo na odbranu kod Brendana Rodžersa.

Džejms Milner je tada igrao u Mančester Sitiju, a sada objašnjava šta se u Liverpulu promenilo otkako je došao pre tri i po godine.

"Tim je napredovao. Imamo više konstantnosti. Dobijamo utakmice na različite načine. Sposobni smo da povedemo s 1:0 i da budemo snažni u odbrani. To je jako bitno da bi bio uspešan", rekao je Milner za Skaj Sport.

Nije bilo potrebe da se čupa pobeda protiv Njukasla. Klopov tim je počistio goste. Ali sve je to bilo bazirano na još jednom dobrom defanzivnom performansu. To je postala navika Liverpula.

Evo šta kažu podaci Skaj Sporta...

Serija Liverpula od osam pobeda se pravila kroz 22 data gola, ali i kroz ključnih šest utakmica bez primljenog gola. To je postala ključna razlika u odnosu na Siti.  Siti je primio dva gola protiv Lestera, a toliko je Liverpul primio na poslednjih osam utakmica. Građani su samo protiv Palasa primili tri gola. Siti je na poslednjih osam mečeva primio 11 pogodaka što je više od pet puta više nego što je Liverpul primio na istom broju utakmica.

Siti je do sada dao najviše golova, ali odbrana je problem, o čemu ste već imali prilike da čitate. Zato su Redsi ove sezone primili samo sedam golova u Premijer ligi. Ubedljivo najmanje. To je 0,4 gola po utakmici. Redsi su imali 12 mečeva bez primljenog gola, a primili su samo jedan iz penala.

Glavne figure ovakvih partija su dobro znane. Brojke pokazuju dramatičnu promenu otkako je Virdžil van Dajk stigao u tim. Naravno, krivac je i sjajni golman Alison. Obojica su papreno plaćena, a kako JirgenKlop reče, platio bi ih još toliko.

Jedna od važnih stvari je i to što su bekovi Redsa dosta pažljiviji u svojim izletanjima.

"Ovo je samo početak. Ispred nas je još mnogo toga. I u ovoj sezoni, ali i u pogledu toga šta ovi igrači mogu da urade", napisao je Klop u svojoj poruci navijačima.

Postoji dugačak put, ali već na polovini Premijer lige Liverpul ima samo sedam primljenih golova. Svi govore o ubitačnom trozupcu napred, o odličnim vezistima, ali odbrana bi vrlo lako mogla da bude ta koja će na kraju doneti dugo čekanu titulu Liverpulu.

Jer, klub sa Enfilda jednostavno ne prima golove.

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar