Vjerovali ili ne: Džordan bolji "penaldžija" od Lebrona!

Od čoveka koga su svi ismevali u NBA, do procenata sasvim prihvatljivim za centra te visine.

Košarka 04.12.2018 | 21:30
Vjerovali ili ne: Džordan bolji "penaldžija" od Lebrona!
Gledali smo u prethodnim NBA sezonama kako su pojedini treneri ciljano govorili svojim igračima da na liniju za slobodna bacanja "šalju" Deandrea Džordana - jednog od najgorih penaldžija u ligi - međutim, on se drastično popravio ove sezone...

Bivši član Klipersa je kao slobodan agent stigao u rodni Teksas, potpisao je za Dalas, a tokom leta je mnogo radio na ovom nedostatku u svojoj igri.

Malo je promenio tehniku izvođenja, ima ritual da posle faula uvek traži loptu od sudija da je "opipa", na liniji komunicira sa svojim saigračima, a mnogi smatraju da je pored verovatno više hiljada pokušaja na treninzima - vrlo bitna i "mentalna blokada" koja očigledno više ne postoji kod gorostasnog centra, pa "penale" izvodi veoma uspešno.

Saigrači mu toliko veruju da je čak jednom "počašćen" da izvede slobodno bacanje posle tehničke greške, dok je miran i precizan bio u finišu meča s Minesotom, kada se "lomilo".Tokom prethodnih deset sezona u NBA ligi Džordan je slobodna bacanja šutirao od 38,5% do 58% - najviše prošle sezone - da bi ove sezone te procente ozbiljno popravio, pa je trenutno na proseku 77,1%, a u jednom periodu su oni bili i iznad 80%...

Tačnije kroz brojke - u dosadašnjih 20 utakmica ove sezone izveo je 83 slobodna bacanja i pogodio 64, pa tako više nije u fokusu javnosti kada su u pitanju "loši penali".

Umesto njega - tu je Lebron Džejms!Novi član Lejkersa je promašio odlučujuća slobodna bacanja protiv San Antonija u produžetku, zbog čega je njegov tim izgubio, a procentualno gledano - trenutno je sa "penala" neprecizniji od toliko osporavanog Deandrea Džordana.

"Kralj" je ove sezone na tek 71% učinka sa linije za slobodna bacanja, dok je imao i dve sezone u Kavsima kada je bio i ispod 70%.

Najprecizniji je bio u sezoni 2008-09 kada je šutirao 78%.

Naravno, Džejms šutira daleko više "penala" u proseku, pa je ove godine pogodio 120 od 169 pokušanih.

Trenutno najbolji procenat izvođenja slobodnih bacanja u ligi ima nekadašnji "ruki godine" iz Milvokija - Malkolm Brogdon (97,3%), slede Džef Grin iz Vašingtona (95,2%), odnosno oni koji šutiraju mnogo češće Lu Vilijams iz Klipersa (93,9%), njegov saigrač Danilo Galinari (93,6%) i Kevin Durent iz Voriorsa (93%).

Najlošije ih izvodi Vili Koli-Stajn iz Sakramenta (48,6%).

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar