Legitimno samo ubijanje Srba

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da je Srbija “milion puta do sada” osudila sve ratne zločine, uključujući i zločin u Srebrenici, ali da sa druge strane nije bilo nikakvih osuda zločina protiv Srba.  

Srbija 30.11.2018 | 14:39
Legitimno samo ubijanje Srba
– U isto vrijeme kada je EP, na prijedlog slovenačkog poslanika, usvojio amandman na izvještaj o Srbiji u kojem se Srbija poziva da prizna genocid u Srebrenici kao jedan od uslova za ulazak u EU i kada novoizbarani član Predsjedništva BiH, koji još nije ugrijao stolicu na koju je sjeli, a već je počeo stalno da usmjerava žaoke prema Srbiji i našem narodu, dolazi do odluke suda BiH u kojem oslobađaju odgovornosti Nasera Orića – rekao je Dačić novinarima na Kipru.

On je dodao da postoje živi svjedoci da je Orić lično vršio ratne zločine nad Srbima i podvukao da odluka suda BiH ne može doprinijeti stabilizaciji prilika u regionu.

Dačić je istakao i da je Srbija milion puta do sada osudila sve ratne zločine, uključujući i zločin u Srebrenici, ali da sa druge strane, ne samo da nije bilo nikakvih osuda zločina protiv Srba, već nije bilo nijedne riječi izvinjenja.

– Već su svi zločinci praktično oslobođeni. I na KiM, uključujući Haradinaja, Ljimaja, i zločinci u BiH sa Naserom Orućem na čelu, u Hrvatskoj, gdje su oslobođeni odgovornosti za Oluju, koja je bila najveće etničko čišćenje poslije Drugog svjetskog rata – podvukao je Dačić.

Naveo je da su ovo pokušaji da se Srbija žigoše kao zemlja koja je kriva za genocide, iako je Međunarodni sud pravde jasno utvrdio da Srbija ne nosi nikakvu odgovornost za zločin u Srebrenici.

Zanimljivo je, kaže, da amandaman u EP dolazi iz Slovenije, u kojoj Srbi nemaju ni status nacionalne manjine. 

– Ni Slovenija, ni Hrvatska, ni BiH nikada nisu rekle izvini, ili da se osjete odgovornim za genocid koji je počinila Austrougarska, jer su bili u njihovom sastavu i vojsci, od 1914-1918. godine, kada je stradalo 28 odsto stanovništva Srbije, ubijeno 1.270.000 Srba… U Drugom svjetskom ratu NDH je bila do Beograda i Novog Sada… Pa, nemojte, neuporedivo je to kada se pokuša uporediti sa Srebrenicom – rekao je Dačić.

Poručio je da svako treba da preuzme odgovornost, ali da današnja presuda nije preuzimanje odgovornosti ni želja da se dođe do utvrđivanja krivaca, već je želja da se prave loše odnosi sa Srbijom.

Srbija je, istakao je Dačić, zainteresovana za dobre odnose sa BiH, kao i sa Slovenijom i Hrvatskom, ali želja da se Srbi definišu kao jedini genocidni narod na svijetu je već previše.

On je ponovio da nakon milionskih žrtava u oba svjetska rata Srbija nije dobila ni dinar ratne odštete.

Kako kaže, poruka današnje odluke suda BiH je da je legitimno ubijati Srbe.

– Nije dobro što je došlo do toga i treba da se osudi zločin u Srebrenici, ali da li to znači da je legitimno i nekažnjivo ubijati Srbe? To je poruka današnjeg dana – kazao je ministar.

On je pozvao hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da se izjasni povodom oslobađajuće presude Oriću, te dodao da ako to ne uradi, onda je “veliki manipulant koji radi na tome da se što više unazade odnosi Srbije i BiH”.

(Tanjug)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Budala kao i ti

30.11.2018 13:40

Skini nam se više.

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

30.11.2018 13:44

A ko ga je propustio preko grane da lovi pp Srbiji,aj ne seri vise..dosta je i tvoga

ODGOVORITE
Name

ND BiH

30.11.2018 13:47

Legitimno je u ratu ubijati sve koj su bili protiv drzave BiH bez obzira na vijeu i naciju a Naser Oric je to uradio.Nek je ziv i zdrav

ODGOVORITE
Name

Damir

30.11.2018 14:16

Musliman sam bosnjak i osuđujem svaki zločin kao i Nasera orica jer je kriminalac poslije rata postao ,a u ratu je pobjegao iz Srebrenice ostavijo svoj narod na milost i nemilost Srbima da ih poubijaju,svaki grad u Bosni je imao svoje heroje i dasu svi tako pobjegli sta bi sa nama bilo da smo se predali

Name

Re nd bih

30.11.2018 16:54

Taj tvoj Oric je pekao ljude na ražnju. ...ti si idiot, ako si za i uz Horica...

Name

Plan b

30.11.2018 13:59

Gdje su dokazi i svjedoci

ODGOVORITE
Name

Re

30.11.2018 15:24

Zar je bitno,vazno je Srbovat i prosipati patetiku.

Name

Petar

30.11.2018 16:42

O kakvoj patetici ti pricas. Tuzilastvo BiH ,Srbe drze u pritvoru godinama, huskaju jedni na druge , a ovoga mamlaza pustili da se brani sa slobode kako bi mogao zastrasivati svjedoke. Neka nadje Tuzilastvo BiH dokaze , ili ako nije on neka nadje koje kriv za klanje tolikog naroda. Neka radi svoj posao ili ga treba ukinuti. Ako nisu kadri raditi svoji posao , zdravo.

Name

Milan

30.11.2018 17:00

Ma eto srbi se ubijali sami, kakav vi suživot ovde zajednički očekujete, dok vas pale, a vas ohrabruje da ste vi čisti i nevini, ova zapadna govna, koja zlo uradise, a rade i sada,opet nas zavadjaju da se pokoljemo

Name

on

30.11.2018 19:13

Presuda Oriću ne doprinosi zbližavanju naroda u BiH. Jes vala, dosad nam sve lijepo išlo. Ma crkavali od ljubavi.

ODGOVORITE
Name

sta ima da prica kriminalac

30.11.2018 22:37

Ovo sto rade iz beograda ibanja luke isto milisevic na gazi mestan kako ce ljudi svama kad ste pobili onliki narod i pravili logore i ona sila jna i danas dan isto jedino ceda jovanic ide gdje hoce a ova bagra samo u beograd kad ce. Doci pameti da se izvine i da idemo dalje izgubili sve i hoce i sandzak i vojvodinu kako su nastavili

ODGOVORITE