Ono kad evropski prvak ne ide na SP! Opa, ''Đetići''!

Slovenija uništena u Zaporožju! Sada je i zvanično! Hrvatska na mišiće dobila Mađarsku, odlična rola Mira Bilana.  Prvak Evrope ne ide na Mundobasket, Hrvatska se "čupa"! Od šest reprezentacija nastalih iz moćnog tima SFRJ, polovina više nema šanse za plasman u Kinu 2019. godine, dok drugoj polovini "gori pod nogama".  Jedna od najvažnijih pobeda u istoriji Crne Gore! "Sokolovi" su na Baltiku zabeležili prvu od nekoliko "pobedi ili ostani kod kuće" utakmica u finišu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.  Drama u Grupi I: Crna Gora dobila Letoniju, tri ekipe sa skorom 5-4! Bojan Dubljević i Derek Nidam vodili Sokolove do trijumfa u Rigi!

Košarka 29.11.2018 | 20:55
Ono kad evropski prvak ne ide na SP! Opa, ''Đetići''!
Crni dan za košarku.

Ako nisu uzeti za ozbiljno svi dosadašnji apeli da kvalifikacije u ovakvom obliku prisilno menjaju hijerarhiju svetske košarke, onda je dovoljno samo pogledati šta se Sloveniji dogodilo u samo godinu dana. Od titule evropskog šampiona pod vođstvom velike NBA zvezde i najtalentovanijeg igrača planete, Zmajčeki su došli do toga da su večeras u ukrajinskom Zaporožju doživeli pravu katastrofu posle koje su i zvanično ispali iz trke za plasman na Mundobasket naredne godine - 54:82! 

Nažalost, ovo je rezultat nečega što nema veze sa košarkom i najvažnijim članovima igre pod obručima – igračima... Slovenija je posle ovog debakla otišla na skor 2-7, što je i matematički izbacuje iz trke za treće mesto.

Ukrajina je bez pomoći Lena, Mihaljuka, Džetera, Mišule, Fezenka, Gladira, Koneva, Lukašova, Zajceva i ostalih deklasirala aktuelnog evropskog šampiona i ostala u trci za poslednjim mestom koje vodi u Kinu.

Istina, Slovenija je za ovaj meč bila sastavljena uz pomoć štapa i kanapa, pa ovakav rasplet ni ne treba nikoga da iznenadi. Domaćin je utakmicu prelomio furioznom igrom u trećoj četvrtini koju je dobio rezultatom 23:9, a serijom 17:2 otišao je i na ogromnih 24 poena viška pred poslednji mali odmor. Slovenija je, poređenja radi, baš na kraju te treće deonice imala svega 34 ubačenih poena.

Do kraja utakmice Ukrajina je išla i na preko 30 poena razlike, ali je Gregor Glas trojkom na 33 sekunde pre kraja učinio da zaostatak bude tek nešto manji...

Ukrajinu su predvodila čak šestorica igrača sa dvocifrenim učinkom. Blistao je nekadašnji košarkaš Crvene zvezde Aleksandar Lipovij sa 10 poena, osam asistencija i četiri skoka, dok je Aleksandar Kobecimao 13 poena. U redovima Slovenije Blaž Mesiček je ubacio 12, a Gregor Hrovat 13 poena. Od ostalih jedino je Matic Rebec imao bar devet poena...

Hrvatska je tesnom pobedom nad Mađarskom rezultatom 74:69 bar nakratko otišla na treće mesto Grupe J.

Kockasti su se u Osijeku ozbiljno igrali sa živcima svojih navijača. Posle vođstva od 13 poena u finišu treće četvrtine, Hrvatska je pred kraj došla do toga da strepi za pobedu nad oslabljenim Mađarima. Posle dva pogotka Domagoja Bošnjaka sa penala za rezultat 74:69, Mađarska je na 15 sekundi pre poslednjeg zvuka sirene pokušala da napravi čudo i meč odvede u produžetak. Gosti su pokušali, ali je posle prave konfuzije na terenu rezultat ipak ostao nepromenjen. Prvo je David Vojvoda izgubio loptu kod lošeg dodavanja, da bi Tomislav Zubčić onda prodao dobijenu loptu, a Žoltan Perl nije bio siguran sa distance.

Odličnu rolu imao je Miro Bilan sa 22 poena i 14 skokova, dok je Bošnjak dopisao 17 koševa. Mađarsku je predvodio Perl s 20 poena, dok je Vojvoda imao 14 koševa.

Od šest košarkaških timova nastalih iz apsolutnog vladara evropske reprezentativne košarke, reprezentacije Jugoslavije, šanse za plasman na Svetsko prvenstvo u Kini 2019. godine imaju još samo Srbija, Hrvatska i Crna Gora.

Ali, daleko od toga da su "orlovima", "vatrenima" i "sokolovima" vrata Mundobasketa širom otvorena – naprotiv!

Prvu od nekoliko eliminacionih utakmica u finišu druge runde kvalifikacija naše komšije nekako su rešile u svoju korist pred jedva 1.000 ljudi u "Gradskom vrtu" u Osijeku: Hrvatska - Mađarska 74:69 (22:15, 22:23, 18:12, 12:19)!

Mađari se nisu dali, vraćali su se u meč više puta, nervirali i selektora Dražena Anzulovića i publiku na tribinama, ali su na kraju domaći poenima Tomislava Zubčića sa linije penala na 1:54 do kraja konačno slomile otpor rivala.

* 3 najbolja tima iz svake od 4 grupa evro-kvalifikacija izboriće učešće na Mundobasketu, koje će u septembru 2019. biti održano u Kini *

Drugim rečima, Hrvati su nekako kaznili seriju promašaja mađarskih košarkaša u poslednja tri-četiri minuta poslednje deonice, nakon čega je prednost Zubčićevim poenima za 70:64 ostala nedostižna. U narednom napadu David Vojvoda izgubio je loptu i pomogao Jakovu Mustapiću da postigne lagane poene za osam razlike na 1:20 do kraja, što je bila potvrda prve pobede "kockastih" posle vezanih poraza od Litvanije (83:84) i Poljske (79:74) na startu druge faze.

Hrvatsku za tri večeri u Viljnusu očekuje utakmica sa neporaženom Litvanijom, a potom i februarski dvomeč sa Mađarskom u gostima i Poljskom kod kuće, što su mečevi koji će očigledno odlučiti borbu za treće mesto i poslednjeg putnika na Mundobasket iz grupe u kojoj su se izdvojile Litvanija i Italija.

Ukoliko bi i Holandija pobedila Poljsku ovog četvrtka uveče, četiri tima imala bi po četiri pobede!

SVETSKO PRVENSTVO BEZ EVROPSKOG PRVAKA

Makedonija je ispala u prvoj rundi kvalifikacija, dok BiH sa skorom 2-6 i Slovenija sa 2-7 nisu više u konkurenciji za jedno od prva tri mesta u svojim grupama.

Ranije u toku dana, ono što je ostalo od aktuelnih šampiona Evrope i zvanično se oprostilo od učešća na narednom Svetskom prvenstvu, tako da smo dobili i najvećeg gubitnika novog sistema takmičenja na kom je insistirala FIBA: Ukrajina - Slovenija 82:54(22:18, 13:7, 23:9, 24:20)

Petorka koju je izveo trener Rado Trifunović, koji je od našeg Igora Kokoškova nasledio prvaka Evrope bez igrača koji su pobedili Srbiju u finalu prethodnog Eurobasketa, izgledala je ovako: Matic Rebec, Edo Murić, Gregor Hrovat, Žiga Dimec, Vlatko Čančar.

Najefikasniji u Zaporožju bio je Hrovat sa 13 poena (5/11 iz igre), četiri skoka, tri asistencije i ukradene lopte, poen manje sa klupe doneo je Blaž Mesiček, koji je imao isti procenat šuta iz igre kao i Hrovat.

Murić je šutirao 1/9 za dva poena i šest skokova, dok je Čančar svih pet poena postigao sa penala nakon što je iz igre šutirao 0/5.

Ukrajinci, jedan od timova koji su naročito profitirali ovakvim nakaradnim sistemom takmičenja, jer su tokom celih kvalifikacija mogli da računaju gotovo na najjači sastav, rešili su pitanje pobednika u drugoj četvrtini, a u trećoj dokusurili šampiona kontinenta.

Na kraju, čak šestorica igrača u timu selektora Jevgena Murzina imala su dvocifren košgeterski učinak, Oleksandr Kobec bio je najefikasniji sa 13 poena, dok je bivši košarkaš Crvene zvezde, Oleksandr Lipovij zabeležio deset poena (4/5 iz igre), četiri skoka, osam asistencija, dve ukradene i izgubljene lopte uz "plus 30" sa njim na parketu za svega 18 minuta.

Za sada, plasman na SP obezbedilo je sedam timova: Kina, kao domaćin, Tunis i Nigerija kroz afričke, odnosno Grčka, Nemačka, Češka i Litvanija kroz evropske kvalifikacije. Česi će debitovati.

Jedna od najvažnijih pobeda u istoriji Crne Gore! "Sokolovi" su na Baltiku zabeležili prvu od nekoliko "pobedi ili ostani kod kuće" utakmica u finišu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

Drama u Grupi I: Crna Gora dobila Letoniju, tri ekipe sa skorom 5-4! Bojan Dubljević i Derek Nidam vodili Sokolove do trijumfa u Rigi.

Da li se na kraju kvalifikovali na prvo FIBA svetsko prvenstvo ili ne, košarkaši Crne Gore ovog četvrtka uveče u Rigi zabeležili su jednu od najvažnijih pobeda u istoriji!

U prvoj od nekoliko "pobedi ili ostani kod kuće" utakmica za "sokolove" u finišu kvalifikacija za Mundobasket u Kini 2019, zabeležena je pobeda nad drastično oslabljenom, ali i dalje veoma kvalitetnom reprezentacijom Letonije.

Uz fantastičnu rolu Nemanje Đurišića u finišu utakmice - 75:84 (20:24, 21:21, 20:16, 14:23)!

Selektor domaćih, Arnis Večvagars, nije mogao da računa na kompletnu startnu petorku koja je na prethodnom Eurobasketu igrala sjajnu košarku i stigla do četvrfinala: Janis Strelnieks, Dairis Bertans, Janis Tima, Davis Bertans i Kristaps Porzingis.

Sam pogled na tabelu Grupe I, sa koje je ranije u četvrtak "otpala" Slovenija kao aktuelni prvak Evrope, dovoljno govori o značaju ovog rezultata za ekipu selektora Zvezdana Mitrovića koja će u nedelju uveče u Nikšiću dočekati Tursku i pokušati da potvrdi ovaj skupocen "brejk" na Baltiku.

Posle toga, "sokolove" u februaru očekuju još dva meča sa direktnim rivalima za treće mesto, poslednje koje vodi na završni turnir u septembru 2019: gostovaće Ukrajini, pa dočekati Letoniju.

U ovom trenutku - svi imaju po pet pobeda!

Kako stvari stoje, Grupa I u evropskim kvalifikacijama za Mundobasket biće jedna od najdramatičnijih u poslednje tri utakmice.

Slovenija više nema čemu da se nada, Turska i Španija će se juriti za prvo mesto, dok će Crna Gora, Letonija i Ukrajina voditi bitku do poslednjeg daha za poslednju vizu za Daleki istok! Sokolovi su ozbiljno zakomplikovali situaciju na tabeli posle ogromnog trijumfa na gostovanju Letoniji u Rigi i to rezultatom 84:75!

Selektor Zvezdan Mitrović može da bude prezadovoljan što je večeras na raspolaganju imao igrače poput Bojana Dubljevića i Dereka Nidama, jer upravo su oni Crnoj Gori podarili važan brejk. Najbolji igrač Crne Gore meč je završio s čak 22 poena i tri skoka, dok ga je naturalizovani Amerikanac, sada član Monaka ispratio sa 19 koševa. Veliku rolu iz drugog plana imao je Blagota Sekulić. On je sa klupe doneo 15 poena i devet skokova, čime je nadoknadio loš šuterski dan Nikole Ivanovića. Plejmejker Budućnosti jeste ubacio devet poena, ali je iz igre pogodio samo dva šuta iz deset pokušaja (1/7 za tri).

Crna Gora je otpor borbenog domaćina slomila sredinom poslednje četvrtine. Posle vođstva Letonije rezultatom 67:66, Crna Gora je za kratko vreme nanizala sedam poena i otišla na šest poena viška, što se na kraju ispostavilo kao nedostižna razlika. Jako važnu trojku pogodio je Nemanja Đurišić na 135 sekundi pre kraja, čime je Crna Gora odbila i poslednji veliki nalet rivala. Nikola Ivanović je nešto kasnije sa dva realizovana penala zaključio pobedu.

Letoniju šut sa distance nije služio (7/21), što je na već postojeću problematiku skraćene rotacije samo doprinelo lakšoj pobedi gostiju. Martins Mejers je sa Bojanom Dubljevićem vodio ozbiljnu bitku na parketu, a centar Jeniseja je utakmicu završio s 27 poena. Kaspars Berzinš je ubacio 13, a Rihards Lomaž10 poena, uz sedam asistencija i šest izgubljenih lopti.

Crnu Goru do kraja čeka utakmica sa Turskom u Podgorici, pa prelomno gostovanje Ukrajini i sudar s Letonijom u poslednjem kolu. Letonija će pre Crne Gore imati put u Sloveniju i sudar sa Španijom kod kuće, dok će Ukrajina prvo ići na noge Furiji, a posle Crne Gore ide u Sloveniju.

EVROPA, DRUGA RUNDA KVALIFIKACIJA

Rezultati 9. kola:

Grupa I

Turska - Španija 71:67
Ukrajina - Slovenija 82:54
Letonija - Crna Gora 75:84

Tabela: Turska 7-2, Španija 7-2, Ukrajina 5-4, Crna Gora 5-4, Letonija 5-4, Slovenija 2-7.

Grupa J

Hrvatska - Mađarska
Holandija - Poljska (20.00)
Italija - Litvanija (20.15)

Tabela: Litvanija 8-0, Italija 6-2, Poljska 4-4, Hrvatska 4-5, Mađarska 4-5, Holandija 3-5.

Grupa K

Bugarska - BiH (petak, 18.00)
Češka - Francuska (petak, 18.00)
Finska - Rusija (petak, 18.00)

Tabela: Francuska 7-1, Češka 7-1, Rusija 4-4, Finska 4-4, Bugarska 3-5, BiH 2-6.

Grupa L

Izrael - Srbija (petak, 13.00)
Estonija - Gruzija (petak, 18.00)
Grčka - Nemačka (petak, 18.00)

Tabela: Nemačka 8-0, Grčka 8-0, Srbija 5-3, Gruzija 3-5, Izrael 3-5, Estonija 2-6.

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar