Оно кад европски првак не иде на СП! Опа, ''Ђетићи''!

Словенија уништена у Запорожју! Сада је и званично! Хрватска на мишиће добила Мађарску, одлична рола Мира Билана.  Првак Европе не иде на Мундобаскет, Хрватска се "чупа"! Од шест репрезентација насталих из моћног тима СФРЈ, половина више нема шансе за пласман у Кину 2019. године, док другој половини "гори под ногама".  Једна од најважнијих победа у историји Црне Горе! "Соколови" су на Балтику забележили прву од неколико "победи или остани код куће" утакмица у финишу квалификација за Светско првенство.  Драма у Групи И: Црна Гора добила Летонију, три екипе са скором 5-4! Бојан Дубљевић и Дерек Нидам водили Соколове до тријумфа у Риги!

Кошарка 29.11.2018 | 20:55
Оно кад европски првак не иде на СП! Опа, ''Ђетићи''!
Црни дан за кошарку.

Ако нису узети за озбиљно сви досадашњи апели да квалификације у оваквом облику присилно мењају хијерархију светске кошарке, онда је довољно само погледати шта се Словенији догодило у само годину дана. Од титуле европског шампиона под вођством велике НБА звезде и најталентованијег играча планете, Змајчеки су дошли до тога да су вечерас у украјинском Запорожју доживели праву катастрофу после које су и званично испали из трке за пласман на Мундобаскет наредне године - 54:82! 

Нажалост, ово је резултат нечега што нема везе са кошарком и најважнијим члановима игре под обручима – играчима... Словенија је после овог дебакла отишла на скор 2-7, што је и математички избацује из трке за треће место.

Украјина је без помоћи Лена, Михаљука, Џетера, Мишуле, Фезенка, Гладира, Конева, Лукашова, Зајцева и осталих декласирала актуелног европског шампиона и остала у трци за последњим местом које води у Кину.

Истина, Словенија је за овај меч била састављена уз помоћ штапа и канапа, па овакав расплет ни не треба никога да изненади. Домаћин је утакмицу преломио фуриозном игром у трећој четвртини коју је добио резултатом 23:9, а серијом 17:2 отишао је и на огромних 24 поена вишка пред последњи мали одмор. Словенија је, поређења ради, баш на крају те треће деонице имала свега 34 убачених поена.

До краја утакмице Украјина је ишла и на преко 30 поена разлике, али је Грегор Глас тројком на 33 секунде пре краја учинио да заостатак буде тек нешто мањи...

Украјину су предводила чак шесторица играча са двоцифреним учинком. Блистао је некадашњи кошаркаш Црвене звезде Александар Липовиј са 10 поена, осам асистенција и четири скока, док је Александар Кобецимао 13 поена. У редовима Словеније Блаж Месичек је убацио 12, а Грегор Хроват 13 поена. Од осталих једино је Матиц Ребец имао бар девет поена...

Хрватска је тесном победом над Мађарском резултатом 74:69 бар накратко отишла на треће место Групе Ј.

Коцкасти су се у Осијеку озбиљно играли са живцима својих навијача. После вођства од 13 поена у финишу треће четвртине, Хрватска је пред крај дошла до тога да стрепи за победу над ослабљеним Мађарима. После два поготка Домагоја Бошњака са пенала за резултат 74:69, Мађарска је на 15 секунди пре последњег звука сирене покушала да направи чудо и меч одведе у продужетак. Гости су покушали, али је после праве конфузије на терену резултат ипак остао непромењен. Прво је Давид Војвода изгубио лопту код лошег додавања, да би Томислав Зубчић онда продао добијену лопту, а Жолтан Перл није био сигуран са дистанце.

Одличну ролу имао је Миро Билан са 22 поена и 14 скокова, док је Бошњак дописао 17 кошева. Мађарску је предводио Перл с 20 поена, док је Војвода имао 14 кошева.

Од шест кошаркашких тимова насталих из апсолутног владара европске репрезентативне кошарке, репрезентације Југославије, шансе за пласман на Светско првенство у Кини 2019. године имају још само Србија, Хрватска и Црна Гора.

Али, далеко од тога да су "орловима", "ватренима" и "соколовима" врата Мундобаскета широм отворена – напротив!

Прву од неколико елиминационих утакмица у финишу друге рунде квалификација наше комшије некако су решиле у своју корист пред једва 1.000 људи у "Градском врту" у Осијеку: Хрватска - Мађарска 74:69 (22:15, 22:23, 18:12, 12:19)!

Мађари се нису дали, враћали су се у меч више пута, нервирали и селектора Дражена Анзуловића и публику на трибинама, али су на крају домаћи поенима Томислава Зубчића са линије пенала на 1:54 до краја коначно сломиле отпор ривала.

* 3 најбоља тима из сваке од 4 група евро-квалификација избориће учешће на Мундобаскету, које ће у септембру 2019. бити одржано у Кини *

Другим речима, Хрвати су некако казнили серију промашаја мађарских кошаркаша у последња три-четири минута последње деонице, након чега је предност Зубчићевим поенима за 70:64 остала недостижна. У наредном нападу Давид Војвода изгубио је лопту и помогао Јакову Мустапићу да постигне лагане поене за осам разлике на 1:20 до краја, што је била потврда прве победе "коцкастих" после везаних пораза од Литваније (83:84) и Пољске (79:74) на старту друге фазе.

Хрватску за три вечери у Виљнусу очекује утакмица са непораженом Литванијом, а потом и фебруарски двомеч са Мађарском у гостима и Пољском код куће, што су мечеви који ће очигледно одлучити борбу за треће место и последњег путника на Мундобаскет из групе у којој су се издвојиле Литванија и Италија.

Уколико би и Холандија победила Пољску овог четвртка увече, четири тима имала би по четири победе!

СВЕТСКО ПРВЕНСТВО БЕЗ ЕВРОПСКОГ ПРВАКА

Македонија је испала у првој рунди квалификација, док БиХ са скором 2-6 и Словенија са 2-7 нису више у конкуренцији за једно од прва три места у својим групама.

Раније у току дана, оно што је остало од актуелних шампиона Европе и званично се опростило од учешћа на наредном Светском првенству, тако да смо добили и највећег губитника новог система такмичења на ком је инсистирала ФИБА: Украјина - Словенија 82:54(22:18, 13:7, 23:9, 24:20)

Петорка коју је извео тренер Радо Трифуновић, који је од нашег Игора Кокошкова наследио првака Европе без играча који су победили Србију у финалу претходног Еуробаскета, изгледала је овако: Матиц Ребец, Едо Мурић, Грегор Хроват, Жига Димец, Влатко Чанчар.

Најефикаснији у Запорожју био је Хроват са 13 поена (5/11 из игре), четири скока, три асистенције и украдене лопте, поен мање са клупе донео је Блаж Месичек, који је имао исти проценат шута из игре као и Хроват.

Мурић је шутирао 1/9 за два поена и шест скокова, док је Чанчар свих пет поена постигао са пенала након што је из игре шутирао 0/5.

Украјинци, један од тимова који су нарочито профитирали оваквим накарадним системом такмичења, јер су током целих квалификација могли да рачунају готово на најјачи састав, решили су питање победника у другој четвртини, а у трећој докусурили шампиона континента.

На крају, чак шесторица играча у тиму селектора Јевгена Мурзина имала су двоцифрен кошгетерски учинак, Олександр Кобец био је најефикаснији са 13 поена, док је бивши кошаркаш Црвене звезде, Олександр Липовиј забележио десет поена (4/5 из игре), четири скока, осам асистенција, две украдене и изгубљене лопте уз "плус 30" са њим на паркету за свега 18 минута.

За сада, пласман на СП обезбедило је седам тимова: Кина, као домаћин, Тунис и Нигерија кроз афричке, односно Грчка, Немачка, Чешка и Литванија кроз европске квалификације. Чеси ће дебитовати.

Једна од најважнијих победа у историји Црне Горе! "Соколови" су на Балтику забележили прву од неколико "победи или остани код куће" утакмица у финишу квалификација за Светско првенство.

Драма у Групи И: Црна Гора добила Летонију, три екипе са скором 5-4! Бојан Дубљевић и Дерек Нидам водили Соколове до тријумфа у Риги.

Да ли се на крају квалификовали на прво ФИБА светско првенство или не, кошаркаши Црне Горе овог четвртка увече у Риги забележили су једну од најважнијих победа у историји!

У првој од неколико "победи или остани код куће" утакмица за "соколове" у финишу квалификација за Мундобаскет у Кини 2019, забележена је победа над драстично ослабљеном, али и даље веома квалитетном репрезентацијом Летоније.

Уз фантастичну ролу Немање Ђуришића у финишу утакмице - 75:84 (20:24, 21:21, 20:16, 14:23)!

Селектор домаћих, Арнис Вечвагарс, није могао да рачуна на комплетну стартну петорку која је на претходном Еуробаскету играла сјајну кошарку и стигла до четврфинала: Јанис Стрелниекс, Даирис Бертанс, Јанис Тима, Давис Бертанс и Кристапс Порзингис.

Сам поглед на табелу Групе И, са које је раније у четвртак "отпала" Словенија као актуелни првак Европе, довољно говори о значају овог резултата за екипу селектора Звездана Митровића која ће у недељу увече у Никшићу дочекати Турску и покушати да потврди овај скупоцен "брејк" на Балтику.

После тога, "соколове" у фебруару очекују још два меча са директним ривалима за треће место, последње које води на завршни турнир у септембру 2019: гостоваће Украјини, па дочекати Летонију.

У овом тренутку - сви имају по пет победа!

Како ствари стоје, Група И у европским квалификацијама за Мундобаскет биће једна од најдраматичнијих у последње три утакмице.

Словенија више нема чему да се нада, Турска и Шпанија ће се јурити за прво место, док ће Црна Гора, Летонија и Украјина водити битку до последњег даха за последњу визу за Далеки исток! Соколови су озбиљно закомпликовали ситуацију на табели после огромног тријумфа на гостовању Летонији у Риги и то резултатом 84:75!

Селектор Звездан Митровић може да буде презадовољан што је вечерас на располагању имао играче попут Бојана Дубљевића и Дерека Нидама, јер управо су они Црној Гори подарили важан брејк. Најбољи играч Црне Горе меч је завршио с чак 22 поена и три скока, док га је натурализовани Американац, сада члан Монака испратио са 19 кошева. Велику ролу из другог плана имао је Благота Секулић. Он је са клупе донео 15 поена и девет скокова, чиме је надокнадио лош шутерски дан Николе Ивановића. Плејмејкер Будућности јесте убацио девет поена, али је из игре погодио само два шута из десет покушаја (1/7 за три).

Црна Гора је отпор борбеног домаћина сломила средином последње четвртине. После вођства Летоније резултатом 67:66, Црна Гора је за кратко време нанизала седам поена и отишла на шест поена вишка, што се на крају испоставило као недостижна разлика. Јако важну тројку погодио је Немања Ђуришић на 135 секунди пре краја, чиме је Црна Гора одбила и последњи велики налет ривала. Никола Ивановић је нешто касније са два реализована пенала закључио победу.

Летонију шут са дистанце није служио (7/21), што је на већ постојећу проблематику скраћене ротације само допринело лакшој победи гостију. Мартинс Мејерс је са Бојаном Дубљевићем водио озбиљну битку на паркету, а центар Јенисеја је утакмицу завршио с 27 поена. Каспарс Берзинш је убацио 13, а Рихардс Ломаж10 поена, уз седам асистенција и шест изгубљених лопти.

Црну Гору до краја чека утакмица са Турском у Подгорици, па преломно гостовање Украјини и судар с Летонијом у последњем колу. Летонија ће пре Црне Горе имати пут у Словенију и судар са Шпанијом код куће, док ће Украјина прво ићи на ноге Фурији, а после Црне Горе иде у Словенију.

ЕВРОПА, ДРУГА РУНДА КВАЛИФИКАЦИЈА

Резултати 9. кола:

Група И

Турска - Шпанија 71:67
Украјина - Словенија 82:54
Летонија - Црна Гора 75:84

Табела: Турска 7-2, Шпанија 7-2, Украјина 5-4, Црна Гора 5-4, Летонија 5-4, Словенија 2-7.

Група Ј

Хрватска - Мађарска
Холандија - Пољска (20.00)
Италија - Литванија (20.15)

Табела: Литванија 8-0, Италија 6-2, Пољска 4-4, Хрватска 4-5, Мађарска 4-5, Холандија 3-5.

Група К

Бугарска - БиХ (петак, 18.00)
Чешка - Француска (петак, 18.00)
Финска - Русија (петак, 18.00)

Табела: Француска 7-1, Чешка 7-1, Русија 4-4, Финска 4-4, Бугарска 3-5, БиХ 2-6.

Група Л

Израел - Србија (петак, 13.00)
Естонија - Грузија (петак, 18.00)
Грчка - Немачка (петак, 18.00)

Табела: Немачка 8-0, Грчка 8-0, Србија 5-3, Грузија 3-5, Израел 3-5, Естонија 2-6.

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар