SP: Turska dominira, bolja i od Španije! Hrvati još ''živi''!

Košarkaši Turske pobedili su Španiju na domaćem terenu rezultatom 71:67 u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2019. godine.  Erden i Balbaj bacili Furiju na kolena, biće tesna borba za vrh! Osveta za poraz u osmini finala prošlogodišnjeg Evrobasketa.  Ukrajina uništila evropskog prvaka, Hrvatska "preživela" Mađarsku! Košarkaši Ukrajine pobedili su Sloveniju u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo rezultatom 82:54.

Košarka 29.11.2018 | 19:10
SP: Turska dominira, bolja i od Španije! Hrvati još ''živi''!
Turska je potvrdila odličnu formu i ostvarila i petu pobedu u nizu u kvalifikacijama za SP u Kini.

Košarkaši Turske su kontorlisali ceo meč i vodili većinom vremena, a Španija je ipak imala šansu da se vrati u poslednjoj četvrtini.

"Furija" je došla do rezultata 67:67 na manje od minut do kraja, ali nije uspela da pogodi neke teške šuteve, dok su Turci poentirali šutem za dva, kao i sa slobodnih bacanja.

Najefikasniji kod pobednika bio je centar Semih Erden sa 16 poena i čak 14 skokova, dok su po 12 ubacili Douš Balbaj i Metedžan Birsen.

Za oslabljene Špance odličan meč odigrao je malo poznati Dario Brizuela koji je imao 18 poena. Jedini dvocifreni sem njega bio je iskusni Fran Vaskes sa deset poena. Glavni igrači ove selekcije Kino Kolom i Haime Fernandes su podbacili i šutirali zbirno tek 3 od 19 iz igre.

Turska u narednom kolu gostuje Crnoj Gori 2. decembra, dok Španija istog dana dočekuje Ukrajinu.

U normalnim okolnostima, Španija bi Tursku rutinski dobila u devet od deset utakmica. Ipak, kako ove kvalifikacije ne predstavljaju pravi reper kvaliteta, Turska je dobila mogućnost da nadigra Furiju u Ankari rezultatom 71:67 i tako ostanu u borbi za prvo mesto u Grupi I.

Izuzev svega nekoliko situacija u prvom delu, Turska je na svom terenu vodila praktično sve vreme, a što je najvažnije – izabranici Ufuka Saridže uspeli su da izdrže sve nalete gostiju u poslednjim trenucima utakmice i zadrže bar minimalnu prednost.

Sve se rešavalo u poslednja dva minuta, u trenucima kada je Turska imala sve dva poena viška (65:63). Posle dosta nervoze na obe strane, Kvino Kolom i Fran Vaskez doneli su izjednačenje, posle kojeg su bili potrebni samo čelični živci. Možda i najvažnije poene na utakmici ubacio je Semih Erden na svega 33 sekunde utakmice, posle čega je Furija namerno išla na to da do kraja „iscedi“ vreme i tako svesno rizikuje. Kolom je akciju pokušao da reši šutem za tri poena, ali je bio neprecizan, zbog čega je Haime Fernandez morao da skrivi faul za dva slobodna bacanja na svega šest sekundi do kraja. Gečim je bio siguran oba puta i tako overio trijumf svog tima.

U pobedničkom sastavu istakao se Erden sa 16 poena i 14 skokova, dok su Doguš Balbaj i Džejms Birsendopisali po 12 poena. Španija je dvocifreni broj poena izvukla samo od Darija Brizuele (18) i Frana Vaskeza (10). Ostali su bili ispod crte, mada Serđo Skariolo i nije imao tako dobar izbor.

Biće sada interesantna borba za vrh tabele do kraja kvalifikacija, a ostaje i revanš koji će se igrati u Španiji. 

Ukrajina uništila evropskog prvaka, Hrvatska "preživela" Mađarsku! Košarkaši Ukrajine pobedili su Sloveniju u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo rezultatom 82:54.

Aktuelni prvak Evrope Slovenija je odigrala katastrofalan meč i ni u drugom ni u trećem kvartalu nije uspela da postigne dvocifren broj poena.

Slovenci su i zvanično izgubili sve šanse da se kvalifikuju za Mundobasket 2019. godine.

Kod Ukrajinaca niko iz startne petorke nije imao dvocifren poenterski učinak, ali zato jesu šestorica iz druge. 13 je postigao Oleksandr Kobets, dok su po 11 imali Bližnjuk, Bobrov i Sanon.

Kod Slovenaca se istakao Gregor Hrovat sa 13, dok je poen manje imao Blaž Mesiček. Posebno lošu partiju pružio je bivši bek Partizana Edo Murić koji je šutirao 1/9 iz igre.

U grupi J Hrvatska je došla do četvrte pobede u kvalifikacijama trijumfom nad Mađarskom od 74:69.

Hrvatska je "slomila" meč u trećoj četvrtini. Iako se Mađarska vratila u poslednjoj deonici i bila na samo jednom posedu zaostatka, Hrvati su uspeli da istraju i pobede.

Domagoj Bošnjak je mogao da bude tragičar jer je promašio oba slobodna bacanja koja bi odvela Hrvate na dva poseda razlike, ali se ispravio ofanzivnim skokom, a zatim i sa dva poena, sa linije penala.

Najefikasniji kod domaćina bio je Miro Bilan sa 22 poena i 13 skokova. Bošnjak je upisao 17, a Tomislav Zubčić deset poena.

Mađare je predvodio Zoltan Perl sa 18 poena, 14 je imao David Vojvoda, a devet uz šest skokova Rosko Alen.

Kvalifikacije za Mundobasket:

Grupa I, deveto kolo:
Turska – Španija 71:67
Ukrajina – Slovenija 82:54
18.30 Letonija – Crna Gora

Grupa J, deveto kolo:
Hrvatska – Mađarska 74:69
20.00 Holandija – Poljska
20.15 Italija – Litvanija

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar