СП: Турска доминира, боља и од Шпаније! Хрвати још ''живи''!

Кошаркаши Турске победили су Шпанију на домаћем терену резултатом 71:67 у квалификацијама за Светско првенство 2019. године.  Ерден и Балбај бацили Фурију на колена, биће тесна борба за врх! Освета за пораз у осмини финала прошлогодишњег Евробаскета.  Украјина уништила европског првака, Хрватска "преживела" Мађарску! Кошаркаши Украјине победили су Словенију у квалификацијама за Светско првенство резултатом 82:54.

Кошарка 29.11.2018 | 19:10
СП: Турска доминира, боља и од Шпаније! Хрвати још ''живи''!
Турска је потврдила одличну форму и остварила и пету победу у низу у квалификацијама за СП у Кини.

Кошаркаши Турске су конторлисали цео меч и водили већином времена, а Шпанија је ипак имала шансу да се врати у последњој четвртини.

"Фурија" је дошла до резултата 67:67 на мање од минут до краја, али није успела да погоди неке тешке шутеве, док су Турци поентирали шутем за два, као и са слободних бацања.

Најефикаснији код победника био је центар Семих Ерден са 16 поена и чак 14 скокова, док су по 12 убацили Доуш Балбај и Метеџан Бирсен.

За ослабљене Шпанце одличан меч одиграо је мало познати Дарио Бризуела који је имао 18 поена. Једини двоцифрени сем њега био је искусни Фран Васкес са десет поена. Главни играчи ове селекције Кино Колом и Хаиме Фернандес су подбацили и шутирали збирно тек 3 од 19 из игре.

Турска у наредном колу гостује Црној Гори 2. децембра, док Шпанија истог дана дочекује Украјину.

У нормалним околностима, Шпанија би Турску рутински добила у девет од десет утакмица. Ипак, како ове квалификације не представљају прави репер квалитета, Турска је добила могућност да надигра Фурију у Анкари резултатом 71:67 и тако остану у борби за прво место у Групи И.

Изузев свега неколико ситуација у првом делу, Турска је на свом терену водила практично све време, а што је најважније – изабраници Уфука Сариџе успели су да издрже све налете гостију у последњим тренуцима утакмице и задрже бар минималну предност.

Све се решавало у последња два минута, у тренуцима када је Турска имала све два поена вишка (65:63). После доста нервозе на обе стране, Квино Колом и Фран Васкез донели су изједначење, после којег су били потребни само челични живци. Можда и најважније поене на утакмици убацио је Семих Ерден на свега 33 секунде утакмице, после чега је Фурија намерно ишла на то да до краја „исцеди“ време и тако свесно ризикује. Колом је акцију покушао да реши шутем за три поена, али је био непрецизан, због чега је Хаиме Фернандез морао да скриви фаул за два слободна бацања на свега шест секунди до краја. Гечим је био сигуран оба пута и тако оверио тријумф свог тима.

У победничком саставу истакао се Ерден са 16 поена и 14 скокова, док су Догуш Балбај и Џејмс Бирсендописали по 12 поена. Шпанија је двоцифрени број поена извукла само од Дарија Бризуеле (18) и Франа Васкеза (10). Остали су били испод црте, мада Серђо Скариоло и није имао тако добар избор.

Биће сада интересантна борба за врх табеле до краја квалификација, а остаје и реванш који ће се играти у Шпанији. 

Украјина уништила европског првака, Хрватска "преживела" Мађарску! Кошаркаши Украјине победили су Словенију у квалификацијама за Светско првенство резултатом 82:54.

Актуелни првак Европе Словенија је одиграла катастрофалан меч и ни у другом ни у трећем кварталу није успела да постигне двоцифрен број поена.

Словенци су и званично изгубили све шансе да се квалификују за Мундобаскет 2019. године.

Код Украјинаца нико из стартне петорке није имао двоцифрен поентерски учинак, али зато јесу шесторица из друге. 13 је постигао Олександр Кобетс, док су по 11 имали Ближњук, Бобров и Санон.

Код Словенаца се истакао Грегор Хроват са 13, док је поен мање имао Блаж Месичек. Посебно лошу партију пружио је бивши бек Партизана Едо Мурић који је шутирао 1/9 из игре.

У групи Ј Хрватска је дошла до четврте победе у квалификацијама тријумфом над Мађарском од 74:69.

Хрватска је "сломила" меч у трећој четвртини. Иако се Мађарска вратила у последњој деоници и била на само једном поседу заостатка, Хрвати су успели да истрају и победе.

Домагој Бошњак је могао да буде трагичар јер је промашио оба слободна бацања која би одвела Хрвате на два поседа разлике, али се исправио офанзивним скоком, а затим и са два поена, са линије пенала.

Најефикаснији код домаћина био је Миро Билан са 22 поена и 13 скокова. Бошњак је уписао 17, а Томислав Зубчић десет поена.

Мађаре је предводио Золтан Перл са 18 поена, 14 је имао Давид Војвода, а девет уз шест скокова Роско Ален.

Квалификације за Мундобаскет:

Група И, девето коло:
Турска – Шпанија 71:67
Украјина – Словенија 82:54
18.30 Летонија – Црна Гора

Група Ј, девето коло:
Хрватска – Мађарска 74:69
20.00 Холандија – Пољска
20.15 Италија – Литванија

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар