Predvidite i organizujte nabavku za tri glavna obroka

Počeo je šestonedeljni božićni post. Pored uzdržavanja od loših misli, obavezna je promena jelovnika i podrazumeva se količinski manji unos hrane.

Zdravlje 29.11.2018 | 11:38
Predvidite i organizujte nabavku za tri glavna obroka
Obroci su uglavnom zasnovani na žitaricama, jelima od ribe, voću i povrću. Nutricionisti inače zagovaraju povremeno kontrolisano gladovanje, jer olakšava organizam i podstiče eliminaciju štetnih materija.

Kažu da je posna hrana zdrava, ali je važno da jedete raznovrsne namirnice.

Za zdravlje, s druge strane, nije dobro što mnogi tokom posta unose više testenina i slatkiša.

Ako jedete raznovrsnu posnu hranu, znajte da ona ubrzava metabolizam, dobro deluje na srce i krvne sudove, a pomaže i u borbi protiv alergija i migrena, čak i ublažava simptome PMS-a.

Riba, koja se najčešće jede prilikom posta, smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi.

Post isključuje iz jelovnika namirnice životinjskog porekla i veći deo animalnih proizvoda koji su glavni izvor belančevina.

Tradicionalni posni jelovnici zdravi su i zato što podrazumevaju smanjeni unos zasićenih masnoća koje su povezane s nastankom holesterola opasnog zbog toga što izaziva taloženje na zidovima krvnih sudova. Upravo zbog toga ovakva ishrana smanjuje rizik od nastanka lošeg holesterola.

Evo kako bi trebalo da izgleda pravilna i uravnotežena ishrana tokom posta:

Obavezno je predvideti vreme i organizovati nabavku za sva tri osnovna dnevna obroka.

Svaki dan treba uneti obrok od mahunarki (grašak, sočivo, pasulj, leblebije, boranije, pečurke) koje imaju nizak glikemijski indeks, a pružaju dovoljno energije za brojne dnevne aktivnosti. Od mahunarki mogu da se kuvaju čorbe, da se prave salate, pirei, pite, variva i musake.

Svakodnevno u organizam treba uneti dva i po litra vode i čaja.

Greše oni koji post shvataju kao sistematsko izgladnjivanje. U želji da budu dosledni, a bez mogućnosti da organizuju sebi pravilnu posnu ishranu tokom dana, sistematski se izgladnjuju, što utiče na raspoloženje.

Imajte na umu da post nije izgovor da budete na nekoj vrsti dijete, već je cilj čišćenje tela, jačanje volje i slavljenje boga.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar