Požari: Tragične priče preživjelih

Kalifornijom hara najgori požar u istoriji. Najmanje 42 osobe su poginule, a 228 ih smatraju nestalima.  

Svijet 13.11.2018 | 20:13
Požari: Tragične priče preživjelih
Na društvenim mrežama i u medijima pojavljuju se tragične priče preživjelih.

Medicinska sestra Nikol Džoli, zaposlena u bolnici u Paradizu, opisala je za CNN svoje stravično iskustvo.

– Nazvala sam svog supruga jer je vatra potpuno okružila moj automobil. Nisam mogla ništa da vidim zbog dima. Nazvala sam ga i rekla mu da ću umrijeti, da neću preživjeti jer je vatra posvuda. Suprug mi je naredio da preživim. Rekao je da trčim i bježim te da se borim za svoj život. Iskočila sam iz automobila i trčala. Oko mene su bili samo plamenovi. Nije bilo kiseonika. Nisam mogla disati, hvatala sam vazduh. Ispružila sam ruke i zatvorila oči. Nisam ih više mogla držati otvorenim, jer su me boljele. U njih je ulazio vruć pepeo – opisala je medicinska sestra.



Susret s vatrogascima

Ispružila je ruke i u jednom trenutku je napipala vatrogasno vozilo.

– Nekako sam napipala gdje su prozori i kucala sam po njima. Izašla su dva vatrogasca i unijela me unutra. Pomislila sam kako sam sada spasena i da ću sigurno preživjeti’ – rekla je Džolijeva.

Vatrogasci su zvali svoju stanicu i tražili pomoć helikoptera, ali su im javili da ne mogu nikog poslati.

– Rekli su: “Ali mi nećemo preživjeti, ne možemo se izvući iz ovoga, morate nekog poslati.” Opet sam se jako preplašila. Nisam vjerovala da se ovo događa. Ne mogu opet trčati i bježati, kako me savjetovao suprug, jer me vatrogasci neće pustiti napolje. Virila sam ispod deke i gledala na ulicu. Odjednom je došao buldožer, stroj za ravnanje terena. Vozači buldožera su pravi heroji ove priče. Njima sam jako zahvalna. Oni su raščistili teren ispred nas i mogli smo se vratiti u bolnicu i pomoći ljudima koji su bili povrijeđeni – istakla je ona.



Krenuo u pogrešnom pravcu

Fotograf Brent Rouz za “Gizmodo” je opisao kako izgleda bježati od požara i probijati se automobilom do sigurne lokacije.

– U četvrtak sam prespavao kod prijatelja u Malibuu. Kada sam se probudio, primijetio sam da nemam signala na mobilnom telefonu. Mislio sam da je to zbog vjetra koji je snažno duvao tokom noći. Na autoputu je saobraćaj bio u haosu. Bile su nevjerovatne gužve. Opet sam pomislio da je to zbog oluje, da se negdje srušilo drvo i da ono blokira saobraćaj. Uspio sam se nekako probiti kroz zastoj i kada sam bio sjevernije proradila mi je veza na telefonu. Odmah sam primio poruku od svoje mame: “Molim te, reci mi da si na sigurnom!” Kada sam shvatio što se događa, uočio sam da se vozim u pogrešnom smjeru – prema golemom oblaku dima koji se formirao iznad planina. Svi putevi prema jugu bili su zakrčeni ili blokirani. Nisam znao gdje treba da idem – istakao je on, a prenosi index.hr.

Zaustavio se i razgovarao s policajcem.

– Savjetovao mi je da nastavim ići sjeverno, mada je to u smjeru požara, ali da ga zaobiđem. Nisam imao izbora, to je bilo jedino što sam mogao napraviti – rekao je Brent Rouz.



Kiša bijelog pepela

Kako se približavao požaru, sve više je bio svjestan koliko je snažan.

– Plamenovi vatre bili su posvuda. Još uvijek je duvao jak istočni vjetar i požar se kretao prema obali i autoputu. U jednom trenutku, zbog dima i topline, počeo sam osjećati kako mi grlo gori i kako me oči peku. Postalo je nepodnošljivo. Polio sam vodom majicu i koristio je kao masku za lice. Kada sam tog jutra stigao u Venturu, izgledalo je kao da sunce zalazi i kao da s neba pada kiša bijelog pepela. Prizor bi izgledao prelijepo, da nije bio užasavajući – zaključio je on.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar