FIFA prijeti igračima zabranom nastupa na SP!

Ako budu igrali Superligu! Predsednik Svetske fudbalske federacije (FIFA) Đani Infantino kritikovao je najave o osnivanju Superlige koju planiraju da pokrenu vodeći evropski klubovi.

Fudbal 09.11.2018 | 16:00
FIFA prijeti igračima zabranom nastupa na SP!
Infantino je rekao da će i najvećim fudbalskim zvezdama biti zabranjen nastup na Svetskom prvenstvu ako bi nastupili u Superligi.

"Ili ste u, ili ste van", rekao je Infantino navodeći Svetsko prvenstvo, Evropsko prvenstvo i nacionalne lige kao takmičenja sa kojih bi igrači mogli biti isključeni.

Pojedini mediji u Evropi su prošle nedelje objavili da najbogatiji evropski klubovi planiraju da 2021. godine pokrenu Superligu, zatvoreno takmičenje koje bi moglo da zameni Ligu šampiona.

Infantino je u Cirihu rekao i da su male šanse da se Svetsko prvenstvo 2022. godine proširi sa 32 na 48 reprezentacije.

FIFA će u martu doneti konačnu odluku o tome da li će se šampionat u Kataru proširiti, ali je Infantino kazao da su šanse za to male zbog pitanja vezanih za raspored kao i činjenice da će domaćinu trebati pomoć susednih država.

Svetsko prvenstvo sa 48 reprezentacija podrazumevalo bi ukupno 80 utakmica, što znači da bi tokom grupne faze nekim danima moralo da se odigra i šest mečeva kako bi se šampionat uklopio u 28 dana.

FIFA je morala da skrati turnir za četiri dana u poredjenju sa ovogodišnjim prvenstvom u Rusiji, jer će se igrati u novembru i decembru kako bi se izbegle vrućine.

Evropske lige, koje će izgubiti nekoliko nedelja tokom sezone 2022/23, insistiraju na tome da ne mogu da ponovo izlaze u susret FIFA.

"Turnir ne može biti duži. Nije idealno, to bi dovelo do toga da imamo mečeve u isto vreme", rekao je Infantino novinarima u sedištu FIFA.

Infantino je prošlog meseca rekao da je zamolio emira Katara da razmotri mogućnost da se neke od utakmica odigraju u susednim državama.

Međutim, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipta su 5. juna 2017. prekinuli svaku vezu s Katarom koga su optužili da podržava "terorističke pokrete".

"U svetlu trenutnih okolnosti u regionu, koje svi znamo, bio bih još srećniji kada bi se to dogodilo. Kakve su šanse? Sigurno male, ali šta ima loše u tome da diskutujemo o tome?", rekao je Infantino.

Svetsko prvenstvo u Kataru održaće se od 21. novembra do 18. decembra 2022. godine.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar