ФИФА пријети играчима забраном наступа на СП!

Ако буду играли Суперлигу! Председник Светске фудбалске федерације (ФИФА) Ђани Инфантино критиковао је најаве о оснивању Суперлиге коју планирају да покрену водећи европски клубови.

Фудбал 09.11.2018 | 16:00
ФИФА пријети играчима забраном наступа на СП!
Инфантино је рекао да ће и највећим фудбалским звездама бити забрањен наступ на Светском првенству ако би наступили у Суперлиги.

"Или сте у, или сте ван", рекао је Инфантино наводећи Светско првенство, Европско првенство и националне лиге као такмичења са којих би играчи могли бити искључени.

Поједини медији у Европи су прошле недеље објавили да најбогатији европски клубови планирају да 2021. године покрену Суперлигу, затворено такмичење које би могло да замени Лигу шампиона.

Инфантино је у Цириху рекао и да су мале шансе да се Светско првенство 2022. године прошири са 32 на 48 репрезентације.

ФИФА ће у марту донети коначну одлуку о томе да ли ће се шампионат у Катару проширити, али је Инфантино казао да су шансе за то мале због питања везаних за распоред као и чињенице да ће домаћину требати помоћ суседних држава.

Светско првенство са 48 репрезентација подразумевало би укупно 80 утакмица, што значи да би током групне фазе неким данима морало да се одигра и шест мечева како би се шампионат уклопио у 28 дана.

ФИФА је морала да скрати турнир за четири дана у поредјењу са овогодишњим првенством у Русији, јер ће се играти у новембру и децембру како би се избегле врућине.

Европске лиге, које ће изгубити неколико недеља током сезоне 2022/23, инсистирају на томе да не могу да поново излазе у сусрет ФИФА.

"Турнир не може бити дужи. Није идеално, то би довело до тога да имамо мечеве у исто време", рекао је Инфантино новинарима у седишту ФИФА.

Инфантино је прошлог месеца рекао да је замолио емира Катара да размотри могућност да се неке од утакмица одиграју у суседним државама.

Међутим, Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати, Бахреин и Египта су 5. јуна 2017. прекинули сваку везу с Катаром кога су оптужили да подржава "терористичке покрете".

"У светлу тренутних околности у региону, које сви знамо, био бих још срећнији када би се то догодило. Какве су шансе? Сигурно мале, али шта има лоше у томе да дискутујемо о томе?", рекао је Инфантино.

Светско првенство у Катару одржаће се од 21. новембра до 18. децембра 2022. године.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар