Kolumnista "Gardijana" opleo po Novaku i Rafi!

U svom mehuru. . . ! Novak Đoković i Rafael Nadal, dvojica najboljih tenisera sveta, nalaze se pod sve većim pritiskom zbog egzibicije zakazane za 22. decembar u Saudijskoj Arabiji.

Tenis 03.11.2018 | 16:30
Kolumnista "Gardijana" opleo po Novaku i Rafi!
Đoković i Nadal trebalo bi da se sastanu u Džedi u egzibicionom meču koji sada izaziva sve veću pažnju zbog ubistva saudijskog novinara disidenta Džamala Kašogija.

Kašogi je brutalno ubijem u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu i, prema pisanju svetskih medija, sumnja se da je jedan od naručilaca princ te zemlje Mohammad bin Salman.

Srbin i Španac već danima su na udaru javnosti što nisu otkazali duel, na Mastersu u Parizu su se prvi put oglasili o tome, ali engleska štampa ne prestaje da piše o tome. Tako je Kevin Mičel, novinar "Gardijana" u svojoj kolumni opleo po dvojici velikana zbog ove situacije, podsetivši se one u kojoj se našao Džon Mekinro pre skoro 40 godina.

"Jedan od mnogih ‘ispada’ Džona Mekinroa koje je izgovorio tokom igračke karijere, omiljeni ostaje njegov odgovor zašto je odbio da sa Bjernom Borgom igra u Južnoj Africi koja je tada bila pod aparthejdom", počinje Mičel tekst u "Gardijanu".

"Imam boljih načina da zaradim milion dolara", rekao je tada Mekinro.

Britanski novinar istakao je da je legendarni američki igrač u devet reči rekao svetu da ne želi da kompromituje svoje reči niti da se izlaže podsmesima – čak ni za milion dolara. U to vreme je vredeo više i, kako se navodi, taj novac nadoknadi na nekom drugom mestu.

Njih dvojica su bili na vrhuncu popularnosti, samo što su odigrali vimbldonsko finale koje će, mnogo godina kasnije, biti smatrano najvećim u istoriji tenisa, sve do možda duela Rodžera Federera i Rafaela Nadala na Vimbldonu 2008. godine.

Te 1980, međutim, milion dolara je bilo poprilično veliki podsticaj za prekid međunarodnog sportskog embargo u Južnoj Africi, dodaje se u tekstu.

"U to vreme, taj meč je vredeo kao sada 10 miliona dolara, možda i više, ali sam je ponosan što sam doneo takvu odluku. Rekao sam sebi: ‘Da, u pitanju je neverovatno velika svota novca, ali postoji razlog zašto ti je nude – zato što hoće da te iskoriste u propagandne svrhe’. Imao sam 21 godinu i mogao sam to da zaradim. Nisam želeo da budem pijun u celoj situaciji i zbog toga se ponosim. Bilo je pogrešno… Odluka nije bila tako teška. U to vreme mi nije bio potreban toliko prljav novac i mislim da je to jedna od boljih odluka koje sam doneo u karijeri", dodao je Džon.

Britanski novinar je ovaj ugao priče iskoristio da se osvrne na situaciju nedeljama kruži oko egzibicije zakazane u Džedi, a za koju bi, prema pisanjima svetskih medija, teniseri trebalo da dobiju po milion dolara.

"Možete li zamisli tada da, 38 godina kasnije, Nadal (kojem kao i Mekinrou 1980. nije preko potreban novac) i Đoković (ista situacija), daju sličan odgovor u gotovo istim okolnostima. Ipak, do ovog trenutka odgovor je – ne", nastalja se u tekstu "Gardijana".

"U prvoj prilici da javno objasne i opravdaju učestvovanje u dvomilionskoj egzibiciji 22. decembra u Saudijskoj Arabiji (gde je ubistvo sponzorisano od države očigledno kao što je to bilo u Južnoj Africi 1980), u iskazima na pres konferencijama bili su izuzetno dvosmisleni".

Mičel je podsetio da je Nadal izjavio kako je "svestan da se tamo desilo nešto veoma loše, ali da ima obavezu od pre godinu dana da igra u Džedi", dok je preneo i Đokovićeve reči da se "uvek trudio da bude apolitičan, kao i da je potrebno da dođu do još informacija kako bi doneli racionalnu odluku".

To je bio okidač za novu opservaciju.

"Teško je zamisliti koliko je još informacija potrebno sportistima u njihovom mehuru da znaju o incidentu koji je nedeljama u centru pažnje svih svetskih medija. Pa, sve dok ne odustanu, ovaj besmisleni javni nastup 22. decembra održava se sa njihovim blagoslovom, pre nego što budu otputovali na Australija open. Zaista, njihova odbrana zasnivala se na tome da je turnir deo njihovih priprema za prvi Grend slem u 2019, kao da ne bi imali koristi od odmora (budući na konstantne žalbe da imaju previše obaveza) ili igranja u takmičarskom okruženju, za razliku od prenapumpanog prijateljskog prebacivanja ipred kraljevske porodice u pustinji".

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar