Sobranje podržalo ustavne promene

Ukupno 80 poslanika makedonskog parlamenta podržalo je ustavne promene, posle kojih će Makedonija promeniti ime u Republika Severna Makedonija, dok će Grčka za uzvrat odblokirati evroatlantske integracije te države.

Region 19.10.2018 | 23:01
Sobranje podržalo ustavne promene
Te promene bi trebalo da omoguće promenu imena u Republika Severna Makedonija u skladu sa Sporazumom iz Prespe makedonskog premijera Zorana Zaeva i premijera Grčke Aleksisa Ciprasa.

Prvi put se glasalo korišćenjem elektronskog sistema, ali se na insistiranje šefa poslaničke grupe opozicionog VMRO Dragana Dajeva ponovo glasalo pojedinačnim izjašnjavanjem poslanika.

Tokom prvog glasanja poslanici VMRO DPMNE ustali su sa svojih mesta i stali pored zida sale da bi se videlo ko glasa, a pojedinačno glasanje zahtevali su jer su sumnjali u elektronski sistem glasanja.

U prvom i drugom drugom glasanju 'za' je bilo 80 poslanika vladajuće koalicije SDSM i DUI, podržano delom poslanika koalicije VMRO DPMNE i albanskih opozicionih partija, dok je u drugom glasanju 39 poslanika koalicije VMRO DPMNE glasalo protiv.

Sednici na kojoj se o predlogu Vlade Makedonije da se pristupi ustavnim izmenama u skladu sa Dogovorom s Grčkom prisustvovali su premijer Zoran Zaev i ministar unutrašnjih poslova Nikola Dimitrov koji je potpisao Dogovor sa Grčkom.

(Agencije) 

 

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Zvornik

19.10.2018 21:16

Bravo Makedonci posle vas je red na BIH.

ODGOVORITE
Name

Re Zvornik

19.10.2018 21:43

Da promjeni ime je li na to mislis

Name

Drinski Vuk

21.10.2018 08:02

Mislio je da promeni ime Republika Srpska,naravno ne BiH