Zaev traži konsenzus o imenu

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da je spreman da razgovara sa svima, uključujući lidera opozicije, kako bi se postigao konsenzus o izmenama Ustava.

Region 17.10.2018 | 07:20
Zaev traži konsenzus o imenu
"Vlada je ovlašćena da predloži početne ustavne amandmane. Kao šef vlade potvrđujem da ćemo zajedno da sednemo i radimo na amandmanima", rekao je Zaev tokom rasprave o ustavnim promenama u Sobranju.

On je rekao da vlada samo predlaže nacrt amandmana i da se neće usuditi da sama donosi amandmane. 

Jedan od amandmana predlaže dodavanje prideva Severna ispred Makedonija. Drugi, kako je objasnio, predviđa isticanje odluka ASNOM-a (Antifašistička skupština nacionalnog oslobođenja Makedonije) kako bi sprečile eventualne buduće optužbe iz Grčke vezano za iredentističke pretenzije. 

Treći amandman odnosi se na nepovredivost granica i odsustvo teritorijalnih ambicija, rekao je Zaev, prenosi MIA. 

Cilj je, kako je dodao, da se pronađe dogovor koji bi doveo do prijateljstva i koji neće ostaviti nekim novim admiistracijama u Makedoniji ili Grčkoj u budućnosti prostor za neku vrstu neprijatenosti. 

"Ponavljam da sam kao šef izvršne vlasti spreman da sednem sa svima, uključujući lidera VMRO-DPMNE kako bi postigli konsenzus o tom pitanju", rekao je Zaev poslanicima. 

Plenarna sednica makedonskog Sobranja biće nastavljena.

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

А

17.10.2018 09:00

Ђе ба запело.

ODGOVORITE