KFOR nije znao za Tačijevu posjetu

KFOR nije bio unaprijed obaviješten o posjeti kosovskog predsjednika Hašima Tačija Gazivodama, ali on je "kao najviši lider institucija Kosova, slobodan da se kreće svuda po Kosovu", te da ga je u toj posjeti pratio tim za zaštitu važnih ličnosti Kosovske policije", izjavio je glavni portparol KFOR-a Vinćenco Graso.

Region 03.10.2018 | 12:47
KFOR nije znao za Tačijevu posjetu
On je za portal Demostat rekao da Kosovska policija ne mora da pita za bilo kakvu dozvolu da ide na sjever Kosova, te da zato "oni nisu prekršili nikakvo pravilo".

"Gospodin Tači je posjetio to područje i tokom posjete ga je pratio tim za zaštitu važnih ličnosti Kosovske policije", rekao je Graso.

On je istakao da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić bili u pravu kada su podsjetili da je Kosovskim snagama bezbjednosti potrebna dozvola KFOR-a da ide u sjeverni dio Kosova, ali da ni Kosovske snage bezbjednost, niti bilo kakva paravojska ni specijalne jedinice nisu pratile Tačija, kao što su pojedini mediji izvestili.

"Dugo nakon što je Tači napustio to područje, neke blokade bile su podignute u Zubinom Potoku, bez ikakvog očiglednog razloga. KFOR nije intervenisao, jer blokade nisu predstavljale nikakvu opasnost za bezbjednost i slobodu kretanja, dok su u međuvremenu jedinice KFOR-a bile uključene u nadziranje velikog protesta u Prištini, kojem je prisustvovalo oko 13.000 ljudi", rekao je Graso.

On je ocijenio da je situacija na Kosovu mirna i pod kontrolom i pozvao "sve strane da smanje tenzije na najniži mogući nivo".

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar