КФОР није знао за Тачијеву посјету

КФОР није био унапријед обавијештен о посјети косовског предсједника Хашима Тачија Газиводама, али он је "као највиши лидер институција Косова, слободан да се креће свуда по Косову", те да га је у тој посјети пратио тим за заштиту важних личности Косовске полиције", изјавио је главни портпарол КФОР-а Винћенцо Грасо.

Регион 03.10.2018 | 12:47
КФОР није знао за Тачијеву посјету
Он је за портал Демостат рекао да Косовска полиција не мора да пита за било какву дозволу да иде на сјевер Косова, те да зато "они нису прекршили никакво правило".

"Господин Тачи је посјетио то подручје и током посјете га је пратио тим за заштиту важних личности Косовске полиције", рекао је Грасо.

Он је истакао да су предсједник Србије Александар Вучић и министар спољних послова Ивица Дачић били у праву када су подсјетили да је Косовским снагама безбједности потребна дозвола КФОР-а да иде у сјеверни дио Косова, али да ни Косовске снаге безбједност, нити било каква паравојска ни специјалне јединице нису пратиле Тачија, као што су поједини медији известили.

"Дуго након што је Тачи напустио то подручје, неке блокаде биле су подигнуте у Зубином Потоку, без икаквог очигледног разлога. КФОР није интервенисао, јер блокаде нису представљале никакву опасност за безбједност и слободу кретања, док су у међувремену јединице КФОР-а биле укључене у надзирање великог протеста у Приштини, којем је присуствовало око 13.000 људи", рекао је Грасо.

Он је оцијенио да је ситуација на Косову мирна и под контролом и позвао "све стране да смање тензије на најнижи могући ниво".

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар