Magija likova koje su glumili

Glumački poziv je veoma težak, a i pored težine koju nosi ova profesija, pojedine ličnosti iz svijeta sedme umjetnosti su dale sve od sebe za ostvarivanje savršene uloge. Ova požrtvovanost im je donijela mnoge filmske nagrade, ali i brojne promjene i probleme koji ih prate i danas. Nažalost, mnogi od njih se nisu uspjeli izboriti sa psihičkim problemima koje donose određene uloge, što je rezultiralo smrtnim ishodom. Postoje glumci koji poslije određenih uloga više nikada nisu ostali isti.

Zanimljivosti 29.09.2018 | 07:38
Magija likova koje su glumili
Edrijen Brodi - "Pijanista"



Tokom transformacije glumca Edrijena Brodija za film "Pijanista", glumac je doživio mentalne i emocionalne probleme koji su nastali u njegovom pokušaju da dočara pijanistu Vladislava Spilmana, koji je preživio holokaust. Ova uloga mu je donijela "Oscara" 2003. godine. Tokom priprema, glumac je napustio svoj stan, prodao automobil, isključio svoje telefone i preselio se u Evropu. Ipak, isključivanje od svijeta nije donijelo toliko problema glumcu koliko izgladnjivanje.

"Iskusio sam gubitke i tugu i depresiju koji dolaze sa gladi. Bilo je trenutaka kada nisam bio siguran da ću sačuvati zdrav razum. Ove pripreme su trajale skoro dvije godine", rekao je Brodi.

Džoni Dep - "Strah i prezir u Las Vegasu"



Kada je glumac Džoni Dep pristupio projektu "Strah i prezir u Las Vegasu", dobio je priliku da tumači Hantera Tomsona, jednog od njegovih heroja i zemljaka iz Kentakija. Da bi se pripremio za ulogu, Dep se preselio u Tomsonov podrum, gdje je izučavao njegov životni stil.

Kada je snimanje započeto, ostatak filmske grupe se zabrinuo za slavnog glumca jer nisu znali da li glumi ili je stvarno na teškim drogama. Čak i nakon snimanja Dep je još nekoliko godina imitirao Tomsona, a čak je ostao i jako dobar prijatelj s njim. Kada se Tomson ubio 2005. godine, Dep je platio tri miliona dolara za ceremoniju ispaljivanja Tomsonovog pepela iz ogromnog topa.

Val Kilmer - "The Doors"



Glumac Val Kilmer je tokom priprema za ulogu rok legende Džima Morisona iz benda "The Doors" ulazio u muzički studio i vježbao preko 50 numera slavnog pjevača. Njegovi poznavaoci su istakli da je provodio i po nekoliko dana u kontinuitetu u studiju vježbajući Morisonov glas, a kada nije vježbao pjevanje, onda je gledao Morisonove intervjue da bi što bolje preslikao njegovu ličnost i manire.

Tokom snimanja, na setu ga je ostatak glumačke postave morao oslovljavati imenom Džim, a mnogi tvrde da do kraja snimanja se nije mogla vidjeti razlika između njega i Džima Morisona. Val Kilmer je na kraju priznao da je poslije snimanja filma proveo nekoliko mjeseci kod psihologa u pokušaju da izbaci Morisona iz glave.

Hju Lori - "Doktor Haus"



Tokom kastinga za ulogu doktora Hausa producenti su insistirali na američkom glumcu. Britanski glumac Hju Lori je dobio ovu ulogu, a mnogi tvrde da je njegov američki akcenat bio toliko savršen da niko nije mogao da primijeti da je Britanac.

Tokom snimanja glumac se toliko navikao na šetanje sa štapom da je nakon nekoliko godina izgubio mogućnost da šeta bez štapa. Osim toga, američki akcenat je toliko ušao u njegov glas da je sam glumac priznao da više ne može da se vrati na matični britanski.

Hit Ledžer - "Mračni vitez"



Gluma Hita Ledžera tokom prikazivanja lika Džokera u filmu "Mračni vitez" je bila toliko dobra da mu je donijela "Oscara" za najbolju sporednu ulogu. Nažalost, ova nagrada je dodijeljena posthumno jer je Ledžer preminuo od predoziranja u januaru 2008. godine. Mnogi poznavaoci ovog glumca tvrde da je upravo priprema za Džokera doprinijela njegovoj smrti.

Prije nego što je snimanje započeto Ledžer se podvrgnuo potpunoj izolaciji, a držao je stalno kod sebe dnevnik sa uznemirujućim slikama. Tada je tvrdio da je to jedini način da uđe u mozak psihopate. Čak i tokom snimanja Ledžer se teško mogao osloboditi Džokera. Imao je problema sa snom, pa je konzumirao miks sedativa i tableta protiv bolova koje su na kraju uzrokovale njegovu smrt.

(Agencije) 

Komentari / 0

Ostavite komentar