Otkrivena najtoplija planeta u svemiru

Nasini naučnici otkrili su najtopliju egzoplanetu sa atmosferom koja sadrži vaporizovani titanijum i gvožđe. .

Zanimljivosti 18.08.2018 | 13:00
Otkrivena najtoplija planeta u svemiru
Naučnici su došli do neverovatnog otkrića – pronađena je do sada najvrelija planeta koja je nazvana Kelt-9b, piše britanski Metro. 

Stručnjaci u Nasi veruju da bi temperatura egzoplanete (planeta izvan Sunčevog sistema) mogla da iznosi oko 4.300 stepeni celizijusa, što govori da je ovo najtopliji svet koji je do sada otkriven te da planeta postaje toplija od nekih zvezda. Za poređenje, temperatura na površini Sunca iznosi preko 5.500° celzijusa. 

"Planeta Kelt-9 je gasni džin - velika je kao tri Jupitera, ali je dvaput manje gustine", objasnili su iz Nase.

Naučnici smatraju da je to rezultat jake radijacije koju emituje zvezda oko koje planeta kruži, jer radijacija atmosferu KELT-9b "naduva kao balon". 

Kako je poznato, toplotu uzrokuje zvezda Kelt, na kojoj su temperature blizu 10.000 stepeni. Ova planta je 30 puta bliže svojoj zvezdi nego Zemlja Suncu. 

Zbog toga što je tako blizu zvezde Kelt, planeta kruži oko zvezde samo 36 sati, a iste strane planete su uvek okrenute prema Suncu. 

"Temperature su tako visoke, pa iako je reč o planeti, ona ima atmosferu zvezde", rekao je Kevin Heng, profesor na Univerzitetu u Bernu i koautor najnovije studije o Kelt9b koji je objavljen u časopisu Nature. 

U atmosferi Kelt-9b pronađeni su gvožđe i titanijum, što govori o vrelini koja isparava iz ove planete. 

Ovu planetu je otkrio je tim američkih astronoma, a od Zemlje je udaljena 650 svetlosnih godina i nalazi se u konstelaciji Labud.B 92
foto:internet

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Mile

18.08.2018 20:43

Otkrio je dodik garant,da šale ove što neslušaju ahahaha...

ODGOVORITE
Name

Christian Sweden

18.08.2018 23:55

Otkrivena u poznatom svemmiru, ako kazemo da je beskonacan i mi mozemo samo da vidimo susjede.

Name

nasa je prevarant

28.08.2018 13:22

Samo lažu ovaj narod i izmišljaju kojekakva nova otkriću. Još nije 100 posto sigurno ni da su bili na mjesecu, niti da su čovjeka uspjeli poslati izvan zemljine atmosfere. Svi njihovi dokazi su oboreni i laž je davno razotkrivena. Čista farsa i propaganda SAD-a kao najmoćnije svjetske sile. Ta priča je mogla proći 70-tih i 80-tih godina.

ODGOVORITE