Откривена најтоплија планета у свемиру

Насини научници открили су најтоплију егзопланету са атмосфером која садржи вапоризовани титанијум и гвожђе. .

Занимљивости 18.08.2018 | 13:00
Откривена најтоплија планета у свемиру
Научници су дошли до невероватног открића – пронађена је до сада најврелија планета која је названа Келт-9б, пише британски Метро. 

Стручњаци у Наси верују да би температура егзопланете (планета изван Сунчевог система) могла да износи око 4.300 степени целизијуса, што говори да је ово најтоплији свет који је до сада откривен те да планета постаје топлија од неких звезда. За поређење, температура на површини Сунца износи преко 5.500° целзијуса. 

"Планета Келт-9 је гасни џин - велика је као три Јупитера, али је двапут мање густине", објаснили су из Насе.

Научници сматрају да је то резултат јаке радијације коју емитује звезда око које планета кружи, јер радијација атмосферу КЕЛТ-9б "надува као балон". 

Како је познато, топлоту узрокује звезда Келт, на којој су температуре близу 10.000 степени. Ова планта је 30 пута ближе својој звезди него Земља Сунцу. 

Због тога што је тако близу звезде Келт, планета кружи око звезде само 36 сати, а исте стране планете су увек окренуте према Сунцу. 

"Температуре су тако високе, па иако је реч о планети, она има атмосферу звезде", рекао је Кевин Хенг, професор на Универзитету у Берну и коаутор најновије студије о Келт9б који је објављен у часопису Натуре. 

У атмосфери Келт-9б пронађени су гвожђе и титанијум, што говори о врелини која испарава из ове планете. 

Ову планету је открио је тим америчких астронома, а од Земље је удаљена 650 светлосних година и налази се у констелацији Лабуд.



Б 92
фото:интернет

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Миле

18.08.2018 18:43

Открио је додик гарант,да шале ове што неслушају ахахаха...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цхристиан Сwеден

18.08.2018 21:55

Откривена у познатом свеммиру, ако каземо да је бесконацан и ми моземо само да видимо сусједе.

Name

наса је преварант

28.08.2018 11:22

Само лажу овај народ и измишљају којекаква нова открићу. Још није 100 посто сигурно ни да су били на мјесецу, нити да су човјека успјели послати изван земљине атмосфере. Сви њихови докази су оборени и лаж је давно разоткривена. Чиста фарса и пропаганда САД-а као најмоћније свјетске силе. Та прича је могла проћи 70-тих и 80-тих година.

ОДГОВОРИТЕ