Noćna mora bušnih rukavica...!

David de Hea će poželeti da zaspi i kaže sebi da se Svetsko prvenstvo u Rusiji nije dogodilo.

Fudbal 03.07.2018 | 19:00
 Noćna mora bušnih rukavica...!
Ako pitate Majkla Ovena, David de Hea je najbolji golman na svetu. Verovatno jeste jedan od najboljih, ali u Rusiji jednostavno nije ličio na sebe. I bukvalno i figurativno. Imao je vrlo loš govor tela, počeo je šampionat na rđav način, a sve je u krešendu završeno sa penal-serijom protiv Rusije.

Nekako se samo utopio u očajnu sliku Španije. Kada promeniš selektora na dva dana pred početak Svetskog prvenstva, onda i ne možeš da se nadaš nečemu posebnom. Furija je izgubila oštricu, delovala je tupo, davala je golove na snalažljivost Dijega Koste, čekalo se da proradi, a na kraju je neslavno završila u penal-seriji.

David de Hea svakako nije jedini krivac za sve što se dogodilo, ali da je branio očajno u to nema sumnje. Golman Mančester Junajteda na ovom šampionatu imao je JEDNU odbranu! Od sedam udaraca u okvir gola samo jedan je zaustavio.

Ovaj podatak govori da je on golman koji je odbranio najmanje šuteva na najmanje tri utakmice Mundijala od 1966. godine! U prve dve utakmice je primio četiri gola posle četiri udarca u okvir gola i bio jedini golman na šampionatu bez odbrane.

Sve je počelo s utakmicom protiv Portugalije gde mu je Kristijano Ronaldo dao tri gola iz tri šuta. Sećamo se onog kiksa kada mu je lopta posle udarca Ronalda prošla kroz ruke De Hei. Kao da su mu bile bušne rukavice.

Protiv Irana nije imao posla jer Iran nije ni šutnuo u okvir gola, osim gola koji je kasnije poništen zbog VAR-a. Protiv Maroka je imao jednu odbranu, i to vrlo dobru kada je Butaib izašao jedan na jedan, i to mu je najsvetliji detalj na proteklom Mundijalu.

Protiv Rusije je primio gol iz penala, a potom je u penal-seriji ostao bez odbrane, dok je njegov kolega na drugoj strani Igor Akinfejev odbranio dva šuta. Čisto poređenja radi, Danijel Subašić je odbranio Dancima tri penala, a Kasper Šmajhel Hrvatima dva. Podsetimo, radi se o golmanima Monaka i Lestera. Ne Mančester Junajteda.

De Hea je računajući pomenutu penal-seriju imao 11 mogućih lopti koje je mogao da odbrani. A odbranio je samo jednu!

Isti taj Oven koji veoma ceni De Heu se pita zbog čega možda Fernando Jero nije napravio izmenu i uveo u igru Pepea Reinu kada je video da meč ide u penale? On ima dobar skor kod penala, a De Hea nije odbranio nijedan niti u klubu ni u reprezentaciji od 2016. godine. I mnogi dele Majklovo mišljenje.

To je što se tiče rukavica. A šta ćemo sa igrom nogom?

U meču protiv Rusije bio je u prvom poluvremenu igrač koji nije imao nijedno tačno dodavanje! Od devet pokušaja, nijednom nije uspeo da pogodi saigrače. Smatra se jednim od najboljih golmana na svetu kada su odbrane nogama u pitanju, ali mu dodavanja nisu jača strana u poslednje vreme.

Na sve ovo dodajmo i da je De Hea imao kiks i na pripremnom meču pred Mundijal protiv Švajcarske kada je ispustio loptu koju je Rodrigez ubacio u mrežu. Videlo se već tada da nešto nije u redu sa De Heom. A ono što smo gledali u Rusiji samo je nastavak priče.

Kada je Španija prošla grupu i zakazala meč protiv Rusije pominjale su se različite opcije, a jedan je bila skoro "viđena" - da Kepa Arizabalaga stane na gol umesto De Hee. To se nije dogodilo u sukobu sa Zbornajom Komandom. Lako je sada nama da budemo kapetani posle bitke, ali da je moglo da se nasluti da sa golmanom Mančeter Junajteda nije išlo na ovom šampionatu...

To je bilo očigledno od samog starta.

Izvor: mozzartsport

Foto: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar