Ноћна мора бушних рукавица...!

Давид де Хеа ће пожелети да заспи и каже себи да се Светско првенство у Русији није догодило.

Фудбал 03.07.2018 | 19:00
 Ноћна мора бушних рукавица...!
Ако питате Мајкла Овена, Давид де Хеа је најбољи голман на свету. Вероватно јесте један од најбољих, али у Русији једноставно није личио на себе. И буквално и фигуративно. Имао је врло лош говор тела, почео је шампионат на рђав начин, а све је у крешенду завршено са пенал-серијом против Русије.

Некако се само утопио у очајну слику Шпаније. Када промениш селектора на два дана пред почетак Светског првенства, онда и не можеш да се надаш нечему посебном. Фурија је изгубила оштрицу, деловала је тупо, давала је голове на сналажљивост Дијега Косте, чекало се да проради, а на крају је неславно завршила у пенал-серији.

Давид де Хеа свакако није једини кривац за све што се догодило, али да је бранио очајно у то нема сумње. Голман Манчестер Јунајтеда на овом шампионату имао је ЈЕДНУ одбрану! Од седам удараца у оквир гола само један је зауставио.

Овај податак говори да је он голман који је одбранио најмање шутева на најмање три утакмице Мундијала од 1966. године! У прве две утакмице је примио четири гола после четири ударца у оквир гола и био једини голман на шампионату без одбране.

Све је почело с утакмицом против Португалије где му је Кристијано Роналдо дао три гола из три шута. Сећамо се оног кикса када му је лопта после ударца Роналда прошла кроз руке Де Хеи. Као да су му биле бушне рукавице.

Против Ирана није имао посла јер Иран није ни шутнуо у оквир гола, осим гола који је касније поништен због ВАР-а. Против Марока је имао једну одбрану, и то врло добру када је Бутаиб изашао један на један, и то му је најсветлији детаљ на протеклом Мундијалу.

Против Русије је примио гол из пенала, а потом је у пенал-серији остао без одбране, док је његов колега на другој страни Игор Акинфејев одбранио два шута. Чисто поређења ради, Данијел Субашић је одбранио Данцима три пенала, а Каспер Шмајхел Хрватима два. Подсетимо, ради се о голманима Монака и Лестера. Не Манчестер Јунајтеда.

Де Хеа је рачунајући поменуту пенал-серију имао 11 могућих лопти које је могао да одбрани. А одбранио је само једну!

Исти тај Овен који веома цени Де Хеу се пита због чега можда Фернандо Јеро није направио измену и увео у игру Пепеа Реину када је видео да меч иде у пенале? Он има добар скор код пенала, а Де Хеа није одбранио ниједан нити у клубу ни у репрезентацији од 2016. године. И многи деле Мајклово мишљење.

То је што се тиче рукавица. А шта ћемо са игром ногом?

У мечу против Русије био је у првом полувремену играч који није имао ниједно тачно додавање! Од девет покушаја, ниједном није успео да погоди саиграче. Сматра се једним од најбољих голмана на свету када су одбране ногама у питању, али му додавања нису јача страна у последње време.

На све ово додајмо и да је Де Хеа имао кикс и на припремном мечу пред Мундијал против Швајцарске када је испустио лопту коју је Родригез убацио у мрежу. Видело се већ тада да нешто није у реду са Де Хеом. А оно што смо гледали у Русији само је наставак приче.

Када је Шпанија прошла групу и заказала меч против Русије помињале су се различите опције, а један је била скоро "виђена" - да Кепа Аризабалага стане на гол уместо Де Хее. То се није догодило у сукобу са Зборнајом Командом. Лако је сада нама да будемо капетани после битке, али да је могло да се наслути да са голманом Манчетер Јунајтеда није ишло на овом шампионату...

То је било очигледно од самог старта.

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар