Pivo posle treninga? Nikako!

Pojedini muškarci vole da u slobodno vreme odigraju fudbalski ili košarkaški meč sa prijateljima, pa da onda posle sumiraju utiske i opuste se malo uz omiljeno alkoholno piće. I u brojnim reklamama mogu se videti čak i profesionalni sportisti koji se posle napornog treninga opuštaju uz omiljenu čašicu nekog alkoholnog pića.

Zdravlje 28.06.2018 | 12:59
Pivo posle treninga? Nikako!
Međutim, imajući u vidu u kojem stanju se nalazi telo nakon napornih sportskih aktivnosti i toga šta mu alkohol uradi, nije teško pretpostaviti da je konzumiranje istog nakon toga veoma loša ideja, piše Dejli mejl.

Naime, sportovi u kojima se dosta trči i skače, zamaraju i oštećuju mišiće, prave otekline na telu, kojem je potrebno vreme da se oporavi. Ukoliko je još i vruće, telo će izgubiti i dodatnu tečnost kroz znoj, a smanjuje se i protok krvi, a samim tim i manje kiseonika cirkuliše kroz mišiće i organe.

Telu je neophodno da se oporavi od tako intenzivnih vežbi. U oporavku će pomoći hidratacija i kvalitetna ishrana.

Međutim, ukoliko se umesto vode konzumira alkohol, oporavak će da se uspori. Lekari i nutricionisti savetuju da je čak bolje ne piti ništa, nego popiti alkohol nakon iscrpljujućeg treninga.

Američki koledž za sportsku medicinu preporučuje da se profesionalni sportisti uzdrže od konzumacije alkohola, te da treba da unose proteine i elektrolite odmah nakon treninga, kako bi im se telo brže oporavljalo. Pokazalo se da u tome posebno pomaže čokoladno mleko.

B 92
foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Sportista

05.07.2018 23:04

Imamo kicme krive, misice najvece, jer praznimo pive dok nosamo vrece.

ODGOVORITE