SP, predstavljamo - Švajcarska: Alpska stijena sa Patuljkom!

I ozbiljan tim bez timskog duha.  I pored podela unutar ekipe niko ne bi smeo da potceni sastav čiji je motor Granit Džaka.

Fudbal 17.06.2018 | 18:00
SP, predstavljamo - Švajcarska: Alpska stijena sa Patuljkom!
Nazad čvrsti kao stene u Alpima – napred kad-tad prorade. Tako bi u najkraćem mogla da se opiše reprezentacija Švajcarske. Nije slučajno selekcija Vladimira Petkovića primila sedam golova na čak 12 susreta u kvalifikacijama i u baražu. Igru u defanzivi Sajdžije su dovele gotovo do perfekcije, pa je golman Borusije iz Menhengladbaha Jan Zomer mogao da, maltene, prespava u pojedinim mečevima. A kad osiguraju svoj, Švajcarci kreću u pohod ka tuđem golu. I nisu nimalo blagonakloni.

U protekle dve godine, od kontinentalnog šampionata u Francuskoj Švajcarci igraju kao njihovi čuveni satovi. Deluje da su perfektno navijeni. U kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo nanizali su čak devet pobeda u prvih devet mečeva, ali su do ruske vize morali kroz doigravanje, jer su imali nesreću da u grupi za rivala imaju Evropskog prvaka Portugaliju, koja takođe nije posustajala. Pobedom od 2:0 u poslednjem duelu grupne faze kvalifikacija Kristijano Ronaldo i društvo poslali su Švajcarsku u baraž, na dvoboj sa Severnom Irskom. Puleni Vladimira Petkovića preskočili su zeleno-belu armiju zahvaljujući kontroverznim, ili bolje reći nepostojećim jedanaestercem, koji je bio dovoljan za minimalac i četvrto uzastopno pojavljivanje Sajdžija na Mundijalu.

Već taj podatak svedoči o kvalitetu reprezentacije, koja je na prethodna tri planetarna turnira beležila više nego solidan uspeh. U Nemačkoj 2006. godine Švajcarska je bila prva u grupi sa Francuskom, Južnom Korejom i Togoom, a takmičenje je napustila u osmini finala posle penal ruleta sa Ukrajinom iako na prvenstvu nije primila gol. Četiri godine kasnije u Južnoj Africi uspela je da na otvaranju turnira bude bolja od Španije, ispostaviće se kasnije, svetskih prvaka, međutim, poraz od Čilea koštao ju je nokaut faze. Na prošloj smotri u Brazilu ponovo je stigla do osmine finala, pošto je savladala Ekvador i Honduras, da bi se kući vratila posle okršaja sa Argentinom i pogotka Anhela Di Marije u 118. minutu.

Pripremni period pred Mundijal mora se okarakterisati kao vrlo dobar, jer Sajdžije na četiri odigrana duela nisu doživele nijedan neuspeh i pritom im se mreža zatresla samo jednom. I to protiv Španije. Pobeđeni su Grčka, Panama i nedavno Japan, dok se remi sa Crvenom Furijom mora posmatrati kroz prizmu uspeha.

Prevelikih iznenađenja u sastavu nema. Zbog nešto lošije forme u drugom delu sezone Dimitri Oberlan iz Bazela, junak odličnih partija švajcarskog šampiona u Ligi šampiona, otpao je sa spiska. Od navalnih igrača drugi filter nisu preživeli još Admir Mehmedi iz Volfzburga, te Eren Derdijok iz Galatasaraja. Mehmedi je, čini se, i najveće švajcarsko ime koje ne putuje na Mundijal. Kada je u pitanju zadnja linija Petković je precrtao Kevina Mbabua iz Jang Bojsa i Tima Klosea iz Noriča, a od vezista Luku Cufija, Fabijana Fraja i Đibrila Soua. Najveća pretnja svim rivalima biće tandem Džerdan Šaćiri – Bril Embolo.

Možda je imao tešku, razočaravajuću sezonu u Stouku, ali nema nikakve dileme da je Šaćiri onaj od koga preti najveća opasnost po sve rivale Švajcarske. Omaleni ofanzivac je definitvno najznačajnija kreativna snaga Sajdžija u protekloj dekadi, a i ispadanje njegovog tima iz Premijer lige trebalo bi da mu bude dodatan motiv da odigra odličan turnir i lakše nađe novi tim. Vezni red držaće Granit Džaka i Denis Zakarija, a najistureniji na poslednjim utakmicama uglavnom su bili Haris Seferović ili Mario Gavranović. U defanzivi tri mesta deluju zacementirano: Manuel Akanđi na štoperu, a Rikardo Rodrigez i Štefan Lihtštajner na bokovima.

Selektor Vladimir Petković, inače jedan od četvorice trenera na ovogodišnjem svetskom šampionatu rođenih u Bosni i Hercegovini, uz Mladena Krstajića, Zlatka Dalića i Vahida Halilhodžića, odlično je posložio redove. Kod Petkovića, bivšeg šefa struke Lacija, zaista sve više funkcioniše kao švajcarski sat. Sve je tu dobro podmazano, organizovano, automatizovano... Mada, često je prinuđen da odgovara na pitanja o klanovima u taboru nacionalnog tima, koji objektivno postoje. Glavni igrači Sajdžija upravo su došljaci sa Balkana, pa je Fudbalski savez ostao nem na apele kapitena Lihtštajnera pre nepune nepune dve godine da je selekcija prepuštena igračima koji ne osećaju dres sa državnim grbom na pravi način i ne mogu da se identifikuju sa njim. Sve to, ali i separatisanje fudbalera sa albanskim korenima, odnosno nekolicine igrača sa prostora bivše Jugoslavije, dodatno ukazuje na odsustvo timskog duha. Ipak, za sada se to nikako ne oseća na terenu.

Petković je veran sistemu igre koji mu je doneo uspeh. Zahvaljujući formaciji 4-2-3-1 zabeležio je one silne pobede, i jasno je, dakle, da se niko nije naigrao fudbala protiv Švajcarske. Jer, i pored podela unutar tima niko ne bi smeo da potceni ekipu kojoj je motor Granit Džaka, koja ima magičnog patuljka Džerdana Šaćirija, kapitena Štefana Lihtštajnera i odličnog Rikarda Rodrigeza.

Izvor: mozzartsport

Foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar