Finale: Malo i tripl-dabl Lebrona, ''Ratnici'' vode 3:0!

Malo tripl-dabl LBJ – Durent sa 43p sâm dobio Kavse! Košarkaši Golden Stejta poveli su sa 3-0 u velikom finalu NBA, pošto su na gostovanju savladali Klivlend sa 110:102.  Ista meta, isto odstojanje: Durent za 0:3! Nakon što novi tripl-dabl nije bio dovoljan ni za pobedu kod kuće, iako su Kari i Tompson šutirali 7/27 iz igre, Džejms se našao na korak od sedmog poraza u NBA finalima.

Košarka 07.06.2018 | 10:00
Finale: Malo i tripl-dabl Lebrona, ''Ratnici'' vode 3:0!
REMEK-DELO! Kakvo veče Kevina Duranta! Golden Stejt poveo sa 3:0 u finalnoj seriji i došao na prag nove titule.

Izabranici Stiva Kera došli su na korak od odbrane titule, a najzaslužniji za to je Kevin Durent.

Nekadašnji košarkaš Oklahome meč je završio sa 43 poena (15/23 iz igre), 13 skokova i sedam asistencija.

Pored toga Durent je pogodio najvažniji šut na utakmici, kao i prošle godine, gotovo s istog mesta. U poslednji minut ušlo se sa +3 za GSW (103:100), međutim već posle deset sekundi bilo je +6. 

KD se sa nekih deset metara podigao na šut, rezultat je bio pogodak i na semaforu je bilo 106:100. Lebron je brzo poentirao za 106:102, ali je tačku na utakmicu stvario Grin pogotkom za dva poena, 108:102.

Meč je pored Durenta obeležio i povratak Andrea Igudala na teren, koji je na parketu proveo 21 minut i za to vreme postigao je osam poena.
 
Kada je reč o toku meča Klivlend je vodio tokom prvog poluvremena, a razlika je išla i preko 10 poena prednosti. Na pauzu od 20-tak minuta otišlo se s rezultatom 58:52. 

Tokom treće deonice GSW je preuzeo inicijativu, međutim nisu uspeli da se odlepe i Kavsi su uspeli da ostanu u meču. Tokom četvrte deonice igralo se koš za koš, a prevagu je doneo već pomenuti Durent. 

Pored Kevina gotovo niko nije bio raspoložen. Kari je ubacio 11 poena (3/16 iz igre), dok su Tompson i Grin postigli 10. 

U poraženom sastavu Lebron Džejms ostvario je tripl-dabl, 33 poena, 10 skokova, 11 asistencija, a ispratili su ga Kevin Lav sa 20 poena i 13 skokova, kao i Rodni Hud sa 15 poena s klupe. Naredni meč igra se u noći između petka i subote.



Nije nemoguće da će jednog dana, kada ESPN producenti budu pripremali dokumentarac o mestu u "Kviken loans" areni sa kog je Kevin Durent drugu godinu zaredom trojkom rešio treću utakmicu i finale NBA plej-ofa, Lebron Džejms u novom domu daleko od Ohaja razmišljati kako je izgubio meč u kom su "Splash brothersi" šutirali 7/27 iz igre, a 3/15 iza linije 7,24.

Metar i nešto preko toga naskočio je KD na 50 sekundi do kraja i poslao u dno mrežice i loptu i nade "Kinga" Džejmsa da će na kraju druge vladavine "The Landom" gradu koji voli i koji ga obožava ostaviti i drugu titulu prvaka u istoriji franšize koju je dugo vukao i dovukao do petog velikog finala.

U trećem, Lebron i Kajri Irving predvodili su Klivlend Kavalirse do kultnog preokreta u seriji sa istim rivalom i postali prva generacija u istoriji koja se vratila posle 1:3 i osvojila titulu.

Za razliku od tada, Džejms je ostao sa Kevinom Lavom , Džej-Ar Smitom, Tristanom Tompsonom i nekolicinom prolaznika kroz svlačionicu u kojoj se presvlači i trener Tajron Lu, a isti rival dobio najubojitijeg strelca lige još od vremena kada je Kobi Brajant ispostavljao Seltiksima račun za "Game 4" iz 2008. godine. 

Naravno, reč je o Durentu iako je količina talenta koju na parketu i klupi u svakom trenutku ima trener (novih-starih?) šampiona, Stiv Ker, zaista zastrašujuća:

Klivlend - Golden Stejt 102:110, uz 43 poena, 13 skokova i sedam asistencija "Durentule" od čijeg će se uboda za 0:3 u seriji "kopljanici" teško oporaviti. 

Četvrta i možda poslednja Džejmsova utakmica pred navijačima koji su ga pre osam godina već jednom ispraćali nevoljno priznajući da je, ipak, preveliki igrač za njihov grad, biće odigrana u noći između petka i subote u 3 časa.

Tada ćemo saznati da li će "ratnici" posle šest epizoda u sezoni 2015 i pet u sezoni 2017, ovog proleća maksimalno skratiti ulogu u scenariju za četvrto uzastopno finale između ova dva rivala ili će nepokolebljivi "Kralj" odbraniti čast svoje zemlje, odbiti metlu koju će u dvoranu doneti Drajmond Grin i seriju vratiti u "Orakl arenu", dom najboljeg košarkaškog tima današnjice.

Zaštitno lice tog tima od prvog dana je Stef Kari, nedokučivi momak čija vas energija koju donosi na parket obavezuje da stalno o njemu razmišljate i ne dozvolite mu ni sekund vremena, ni pedalj prostora. Baš toliko su mu Kavsi dali na 2:38 do kraja nakon što je "uskok" Andre Igodala ukrao živu loptu Lavu za njegov novi "čouk", dodao do Grina, a ovaj odložio do Karija i sprintom pojurio ka obruču da uvuče sa sobom tog jednog "libera" koji je Klivlendu ostao pred vratima.

Nijedan igrač na planeti ne bi krenuo na ta vrata sa 0/9 za tri poena u finalu NBA lige pred 18.000 bučnih navijača, osim jednog - BENG!

Desetu Kari nije promašio, već je pokazao koliko je veliki igrač i koliko se već puta isplatilo to što se njegov netalentovani stariji brat Ker svaki put zadovoljno smeškao gledajući sa najboljeg mesta kako sve te trojke u 4. sekundi napada izlaze iz obruča i spuštaju publiku nazad na sedišta. U sedećem položaju, skamenjeni prizorom, publika je gledala najvećeg rivala kojeg je ikad imala kako pogađa trojku kojom je, a o tom je govorio i Durent posle meča, pokrenuo ekipu Voriorsa ka furioznom finišu završenom pobedom od osam poena razlike. 

Iako je posle Luovog tajm-auta, Džejms iz trećeg uzastopnog napada pogodio jedinu trojku na meču za svoj poslednji, 33. poen, zapravo se ekipa Klivlenda nijedne sekunde nije oporavila od udarca koji joj je zadao omaleni Kari i to nakon što je postavio negativan rekord i postao prvi igrač sa devet promašenih trojki u NBA finalu. 

Povratnik na parket posle zalečene povrede i MVP finala iz 2015. godine, Igodala, nakon što je do tada obavio gomilu prljavog posla na obe strane terena i uglavnom poštedeo saigrače šuteva tokom prvih 20-ak minuta u ovoj seriji, prikucao je u lice Tompsonu na minut i po do kraja, doneo ekipi prednost od 100:103 i isforsirao brz napad rivala koji je teškim šutem preko Durenta neuspešno završio uveliko umorni Tompson.

Bio je to uvod u poslednji i najuzbudljiviji čin treće utakmice, Durentov savršeni skok šut sa skoro devet metara, i to preko ruke, za šest razlike na ulasku u poslednji minut posle čega se i Lebron predao i pomirio sa sudbinom koja mu je namenila ulogu poraženog i u noći u kojoj je ostvario jubilarni deseti tripl-dabl u finalima.

Ni 33 poena, deset skokova i 11 asistencija nisu bili dovoljni da izbegne pad na meč od skora 3-7 u finalima, što će samo dodatno osporiti njegovu kandidaturu za status najboljeg igrača svih vremena i zvanično proglasiti otvorenim potragu za imenom njegovog novog tima.

Uprkos novoj impresivnoj predstavi, koju je za sva vremena ovekovečio potezom iz prve četvrtine kada je uzurpirao online prostor planete Zemlje tako što je sam sebi nabacio loptu o tablu za trademark zakucavanje i verovatno prvo mesto sezonskog Top 10, Džejms je tokom većeg dela utakmice delovao tromije, sporije nego u "Oraklu", vidno umoran kako fizički sa svoje 33 godine i radnim stažom od 15 sezona.

O tome donekle svedoči i statistika koja je zabeležila njegov šut iz igre 13/28, odnosno 1/6 za tri, mada je ona ostala slepa na dva "air balla" i još par teških lopti izbačenih iz prepoznatljivih bicepsa. Kada je u nastavku ostao bez pomoći u startu odličnih Smita i Lava, koji su nestali tokom čuvene Golden Stejtove treće četvrtine i laganog povratka gostiju u vođstvo posle 13 poena zaostatka, Džejms je u jednom trenutku dobio neočekivanu podršku od Rodnija Huda koji se pravo ni od kud i šutem 7/10 za 15 poena doveo u pitanje Luovu kompetentnost.

Ipak, to nije trajalo dugo, KD je poveo jednu od najjačih petorki svih vremena u seriju 4:15, posle koje ostaje samo još nedoumica oko toga da li će se peta šampionska titula Voriorsa - treća u poslednje četiri sezone - slaviti u avionu ili u nekom od VIP klubova u zalivu.

Poput Karija (11 poena, 3/16 iz igre, 1/10 za tri, 5 skokova, 6 asistencija), istorijski loše šutersko veče imao je i njegov burazer Tompson (10 poena, 4/11 iz igre, 2/5 za tri, 4 skoka, 2 asistencije), ali se i on probudi kada je bilo najpotrebnije i pogodio dve važne trojke u trećoj četvrtini. Do tada, Džaval Mekgi bio je drugi najbolji strelac u Kerovom timu sa deset poena do kojih je došao šutem 5/7, verovatno svaki put na "alej-ap" dodavanje neuništivog Drajmonda Grina.

Čovek koji poput džinovske kornjače ma oklopu nosi zemljanu ploču po kojoj se Durent, Kari i Tompson bezbrižno ispucavaju, tukao se sve vreme sa Tompsonom, urlao, svađao, gurao, unosio u face, napuštao demonstrativno igru i vraćao, a usput ubacio deset poena, podelio devet (!?) asistencija i još dve lopte ukrao ne ostavljajući javnosti mnogo razloga da navodnu izjavu o "čišćenju Džejmsa, ali iz Klivlenda" ne pripiše baš njemu.

Njegov zakleti neprijatelj sa xy puta jačom platom, Tompson, zabeležio je zamalo dabl-dabl učinak od osam poena i osam skokova, Lav je pogodio tri trojke iz sedam pokušaja za 20 poena i 13 skokova, Smit ubacio 11 do poluvremena pa potom još samo dva, dok će Kajlu Korveru za uspomenu ostati utakmica ne bez ubačenog šuta već bez postignutog poena (0/4 iz igre).

Dok uveliko trošimo tih 48 sati do četvrte utakmice, ovu treću pišemo na Kevina Durenta...



Istorija se ponavlja!

Nestrpljivo se čekala reakcija Klivlenda posle dve rutinske pobede Golden Stejta u Orakl Areni, umesto toga viđeno je remek-delo Kevina Duranta za novu pobedu vladajuće šampiona, koji je tako došao na prag odbrane titule! Klivlend - Golden Stejt 102:110 (29:28, 29:24, 23:31, 21:27). 

Situacija je identična kao i prošle godine, zato smo tekst i započeli rečima - istorija se ponavlja! A istorija je ponovo brutalna prema Kavsima i njihovom idejnom vođi Lebronu Džejmsu. Nikada, niko nije uspeo da se oporavi posle tri utakmice minusa, a samo tri puta ikada događalo se da jedan tim isforsira majstoricu pošto se našao u istom problemu. U bilo kojoj fazi takmičenja. Uzimajući u obzir sve ono što smo dosad videli u ovogodišnjem finalu, Kralju Lebronu i njegovim sledbenicima biće potrebno vanvremensko čudo da bi samo sustigli ovaj zaostatak. 



Golden Stejt je, jednostavno, previše moćan. Previše složena mašinerija da bi je čak i jedan od najboljih svih vremena rastavio. To je - ako sve ovo dosad nije bilo dovoljno - dokazano prethodne noći, kada je Kevin Durant pred celim Ohajom stvorio remek-delo. Čak 43 poena (15/23 iz igre), 13 skokova i sedam asistencija! I, eto deža-vija, prelomna trojka u poslednjem minutu utakmice koja je neodoljivo zaličila na onaj hitac iz treće utakmice prošlogodišnjeg finala. Gotovo da se čovek naježi... Nestvarno!



Ovo finale je završeno! Dobro, ostala je i ta četvrta utakmica, ali što se ovogodišnjeg finala tiče, možemo već da proglasimo pobednika. U noći kada je Lebron Džejms konačno dobio neku konkretnu pomoć svojih saigrača, a Stef Kari imao jednu od najslabijih rola poslednjih godina (doduše, ni Klej Tompson se nije video), Golden Stejt je uspeo da pronađe dobitnu formulu i ponovo slavio! Uprkos tome što Kajl Korver nije ubacio ni poen, a Tristan Tompson imao marginalan učinak, Klivlend je ovu utakmicu morao da dobije. 

Već u ranoj fazi utakmice Klivlend je ušao u optimalan ritam i poveo s 12 poena razlike. Fizički aspekt, kojem toliko teži Tajron Lu u sudarima sa Voriorsima, konačno je davao rezultat, a Džej Ar Smit i Kevin Lav bili su pomoć kakvu Lebron zaslužuje, donekle. Jer, vredi pomenuti da je Lav u drugom poluvremenu utakmice ubacio samo pet od svojih dvadeset poena. Premalo... 

S druge strane, Ratnici nisu dobili ništa od Karija i Tompsona. Zajedno su imali tek 7/27, odnosno 3/15 sa distance. Prvi je ubacio 11, drugi tek 10 poena. Stefu su bila potrebna dva slobodna bacanja u poslednjim momentima utakmice kako bi uopšte stigao do dvocifrenog broja koševa. Ali, pogodio je onda kada je bilo najvažnije. Posle ozbiljne rezultatske klackalice, na tri minuta do kraja, najbolji šuter današnjice, verovatno i svih vremena, uspeo je da nađe svoj zen. Pogodio je veliku dvojku, a onda i svoju prvu trojku na utakmici, posle tačno devet promašaja! Golden Stejt je poveo sa 101:97, ali je Karijev hitac Lebron anulirao na identičan način.



Bio je to samo uvod u ono što se dogodilo nedugo zatim - Durantova otrovna strelica pravo u srce celog Klivlenda! Bio je to momenat koji je potpuno okrenuo utakmicu, paralizovao domaćina i potvrdio da je Golden Stejt zaista bez konkurencije u ovim godinama.

Ma koliko javnost bila podeljenog mišljenja zbog toga što četiri godine zaredom gledamo isto finale, iste učesnike i praktično uvek identični konačni ishod, činjenica je da su samo imena takmaca ista, a da se mnogo toga promenilo. Golden Stejt se drastično promenio tokom godina, od tima kojem je bilo potrebno šest utakmica da nadigra Klivlend 2015. godine i prokocka vođstvo od 3-1 naredne godine, a razliku je napravio upravo - Kevin Durant.

Kari, Tompson i Drejmond Grin su strašni igrači, ali je Durantula praktično samostalno doveo Kavse na prag propasti.

Bilo je tokom sezone momenata kada su Voriorsi izgledali ranjivo. Bilo je dosta uspona i padova, na kraju je bilo potrebno sedam utakmica da bi se prošao Hjuston, a onda i ona neobjašnjiva glupost Džej Ar Smita u prvoj utakmici velikog finala. Ali, pravi šampioni zaslužuju i malo sreće.



Lebron Džejms je uradio sve što je mogao. Ali, nije mogao sam. Jeste skupio tripl-dabl sa 33 poena (13/28 iz igre), 11 asistencija i 10 skokova, s tim da će se na kraju ponovo (najverovatnije) naći na stepeniku ispod Golden Stejta.



Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar