Финале: Мало и трипл-дабл Леброна, ''Ратници'' воде 3:0!

Мало трипл-дабл ЛБЈ – Дурент са 43п сâм добио Кавсе! Кошаркаши Голден Стејта повели су са 3-0 у великом финалу НБА, пошто су на гостовању савладали Кливленд са 110:102.  Иста мета, исто одстојање: Дурент за 0:3! Након што нови трипл-дабл није био довољан ни за победу код куће, иако су Кари и Томпсон шутирали 7/27 из игре, Џејмс се нашао на корак од седмог пораза у НБА финалима.

Кошарка 07.06.2018 | 10:00
Финале: Мало и трипл-дабл Леброна, ''Ратници'' воде 3:0!
РЕМЕК-ДЕЛО! Какво вече Кевина Дуранта! Голден Стејт повео са 3:0 у финалној серији и дошао на праг нове титуле.

Изабраници Стива Кера дошли су на корак од одбране титуле, а најзаслужнији за то је Кевин Дурент.

Некадашњи кошаркаш Оклахоме меч је завршио са 43 поена (15/23 из игре), 13 скокова и седам асистенција.

Поред тога Дурент је погодио најважнији шут на утакмици, као и прошле године, готово с истог места. У последњи минут ушло се са +3 за ГСW (103:100), међутим већ после десет секунди било је +6. 

КД се са неких десет метара подигао на шут, резултат је био погодак и на семафору је било 106:100. Леброн је брзо поентирао за 106:102, али је тачку на утакмицу стварио Грин поготком за два поена, 108:102.

Меч је поред Дурента обележио и повратак Андреа Игудала на терен, који је на паркету провео 21 минут и за то време постигао је осам поена.
 
Када је реч о току меча Кливленд је водио током првог полувремена, а разлика је ишла и преко 10 поена предности. На паузу од 20-так минута отишло се с резултатом 58:52. 

Током треће деонице ГСW је преузео иницијативу, међутим нису успели да се одлепе и Кавси су успели да остану у мечу. Током четврте деонице играло се кош за кош, а превагу је донео већ поменути Дурент. 

Поред Кевина готово нико није био расположен. Кари је убацио 11 поена (3/16 из игре), док су Томпсон и Грин постигли 10. 

У пораженом саставу Леброн Џејмс остварио је трипл-дабл, 33 поена, 10 скокова, 11 асистенција, а испратили су га Кевин Лав са 20 поена и 13 скокова, као и Родни Худ са 15 поена с клупе. Наредни меч игра се у ноћи између петка и суботе.



Није немогуће да ће једног дана, када ЕСПН продуценти буду припремали документарац о месту у "Квикен лоанс" арени са ког је Кевин Дурент другу годину заредом тројком решио трећу утакмицу и финале НБА плеј-офа, Леброн Џејмс у новом дому далеко од Охаја размишљати како је изгубио меч у ком су "Спласх бротхерси" шутирали 7/27 из игре, а 3/15 иза линије 7,24.

Метар и нешто преко тога наскочио је КД на 50 секунди до краја и послао у дно мрежице и лопту и наде "Кинга" Џејмса да ће на крају друге владавине "Тхе Ландом" граду који воли и који га обожава оставити и другу титулу првака у историји франшизе коју је дуго вукао и довукао до петог великог финала.

У трећем, Леброн и Кајри Ирвинг предводили су Кливленд Кавалирсе до култног преокрета у серији са истим ривалом и постали прва генерација у историји која се вратила после 1:3 и освојила титулу.

За разлику од тада, Џејмс је остао са Кевином Лавом , Џеј-Ар Смитом, Тристаном Томпсоном и неколицином пролазника кроз свлачионицу у којој се пресвлачи и тренер Тајрон Лу, а исти ривал добио најубојитијег стрелца лиге још од времена када је Коби Брајант испостављао Селтиксима рачун за "Гаме 4" из 2008. године. 

Наравно, реч је о Дуренту иако је количина талента коју на паркету и клупи у сваком тренутку има тренер (нових-старих?) шампиона, Стив Кер, заиста застрашујућа:

Кливленд - Голден Стејт 102:110, уз 43 поена, 13 скокова и седам асистенција "Дурентуле" од чијег ће се убода за 0:3 у серији "копљаници" тешко опоравити. 

Четврта и можда последња Џејмсова утакмица пред навијачима који су га пре осам година већ једном испраћали невољно признајући да је, ипак, превелики играч за њихов град, биће одиграна у ноћи између петка и суботе у 3 часа.

Тада ћемо сазнати да ли ће "ратници" после шест епизода у сезони 2015 и пет у сезони 2017, овог пролећа максимално скратити улогу у сценарију за четврто узастопно финале између ова два ривала или ће непоколебљиви "Краљ" одбранити част своје земље, одбити метлу коју ће у дворану донети Драјмонд Грин и серију вратити у "Оракл арену", дом најбољег кошаркашког тима данашњице.

Заштитно лице тог тима од првог дана је Стеф Кари, недокучиви момак чија вас енергија коју доноси на паркет обавезује да стално о њему размишљате и не дозволите му ни секунд времена, ни педаљ простора. Баш толико су му Кавси дали на 2:38 до краја након што је "ускок" Андре Игодала украо живу лопту Лаву за његов нови "чоук", додао до Грина, а овај одложио до Карија и спринтом појурио ка обручу да увуче са собом тог једног "либера" који је Кливленду остао пред вратима.

Ниједан играч на планети не би кренуо на та врата са 0/9 за три поена у финалу НБА лиге пред 18.000 бучних навијача, осим једног - БЕНГ!

Десету Кари није промашио, већ је показао колико је велики играч и колико се већ пута исплатило то што се његов неталентовани старији брат Кер сваки пут задовољно смешкао гледајући са најбољег места како све те тројке у 4. секунди напада излазе из обруча и спуштају публику назад на седишта. У седећем положају, скамењени призором, публика је гледала највећег ривала којег је икад имала како погађа тројку којом је, а о том је говорио и Дурент после меча, покренуо екипу Вориорса ка фуриозном финишу завршеном победом од осам поена разлике. 

Иако је после Луовог тајм-аута, Џејмс из трећег узастопног напада погодио једину тројку на мечу за свој последњи, 33. поен, заправо се екипа Кливленда ниједне секунде није опоравила од ударца који јој је задао омалени Кари и то након што је поставио негативан рекорд и постао први играч са девет промашених тројки у НБА финалу. 

Повратник на паркет после залечене повреде и МВП финала из 2015. године, Игодала, након што је до тада обавио гомилу прљавог посла на обе стране терена и углавном поштедео саиграче шутева током првих 20-ак минута у овој серији, прикуцао је у лице Томпсону на минут и по до краја, донео екипи предност од 100:103 и исфорсирао брз напад ривала који је тешким шутем преко Дурента неуспешно завршио увелико уморни Томпсон.

Био је то увод у последњи и најузбудљивији чин треће утакмице, Дурентов савршени скок шут са скоро девет метара, и то преко руке, за шест разлике на уласку у последњи минут после чега се и Леброн предао и помирио са судбином која му је наменила улогу пораженог и у ноћи у којој је остварио јубиларни десети трипл-дабл у финалима.

Ни 33 поена, десет скокова и 11 асистенција нису били довољни да избегне пад на меч од скора 3-7 у финалима, што ће само додатно оспорити његову кандидатуру за статус најбољег играча свих времена и званично прогласити отвореним потрагу за именом његовог новог тима.

Упркос новој импресивној представи, коју је за сва времена овековечио потезом из прве четвртине када је узурпирао онлине простор планете Земље тако што је сам себи набацио лопту о таблу за традемарк закуцавање и вероватно прво место сезонског Топ 10, Џејмс је током већег дела утакмице деловао тромије, спорије него у "Ораклу", видно уморан како физички са своје 33 године и радним стажом од 15 сезона.

О томе донекле сведочи и статистика која је забележила његов шут из игре 13/28, односно 1/6 за три, мада је она остала слепа на два "аир балла" и још пар тешких лопти избачених из препознатљивих бицепса. Када је у наставку остао без помоћи у старту одличних Смита и Лава, који су нестали током чувене Голден Стејтове треће четвртине и лаганог повратка гостију у вођство после 13 поена заостатка, Џејмс је у једном тренутку добио неочекивану подршку од Роднија Худа који се право ни од куд и шутем 7/10 за 15 поена довео у питање Луову компетентност.

Ипак, то није трајало дуго, КД је повео једну од најјачих петорки свих времена у серију 4:15, после које остаје само још недоумица око тога да ли ће се пета шампионска титула Вориорса - трећа у последње четири сезоне - славити у авиону или у неком од ВИП клубова у заливу.

Попут Карија (11 поена, 3/16 из игре, 1/10 за три, 5 скокова, 6 асистенција), историјски лоше шутерско вече имао је и његов буразер Томпсон (10 поена, 4/11 из игре, 2/5 за три, 4 скока, 2 асистенције), али се и он пробуди када је било најпотребније и погодио две важне тројке у трећој четвртини. До тада, Џавал Мекги био је други најбољи стрелац у Керовом тиму са десет поена до којих је дошао шутем 5/7, вероватно сваки пут на "алеј-ап" додавање неуништивог Драјмонда Грина.

Човек који попут џиновске корњаче ма оклопу носи земљану плочу по којој се Дурент, Кари и Томпсон безбрижно испуцавају, тукао се све време са Томпсоном, урлао, свађао, гурао, уносио у фаце, напуштао демонстративно игру и враћао, а успут убацио десет поена, поделио девет (!?) асистенција и још две лопте украо не остављајући јавности много разлога да наводну изјаву о "чишћењу Џејмса, али из Кливленда" не припише баш њему.

Његов заклети непријатељ са xy пута јачом платом, Томпсон, забележио је замало дабл-дабл учинак од осам поена и осам скокова, Лав је погодио три тројке из седам покушаја за 20 поена и 13 скокова, Смит убацио 11 до полувремена па потом још само два, док ће Кајлу Корверу за успомену остати утакмица не без убаченог шута већ без постигнутог поена (0/4 из игре).

Док увелико трошимо тих 48 сати до четврте утакмице, ову трећу пишемо на Кевина Дурента...



Историја се понавља!

Нестрпљиво се чекала реакција Кливленда после две рутинске победе Голден Стејта у Оракл Арени, уместо тога виђено је ремек-дело Кевина Дуранта за нову победу владајуће шампиона, који је тако дошао на праг одбране титуле! Кливленд - Голден Стејт 102:110 (29:28, 29:24, 23:31, 21:27). 

Ситуација је идентична као и прошле године, зато смо текст и започели речима - историја се понавља! А историја је поново брутална према Кавсима и њиховом идејном вођи Леброну Џејмсу. Никада, нико није успео да се опорави после три утакмице минуса, а само три пута икада догађало се да један тим исфорсира мајсторицу пошто се нашао у истом проблему. У било којој фази такмичења. Узимајући у обзир све оно што смо досад видели у овогодишњем финалу, Краљу Леброну и његовим следбеницима биће потребно ванвременско чудо да би само сустигли овај заостатак. 



Голден Стејт је, једноставно, превише моћан. Превише сложена машинерија да би је чак и један од најбољих свих времена раставио. То је - ако све ово досад није било довољно - доказано претходне ноћи, када је Кевин Дурант пред целим Охајом створио ремек-дело. Чак 43 поена (15/23 из игре), 13 скокова и седам асистенција! И, ето дежа-вија, преломна тројка у последњем минуту утакмице која је неодољиво заличила на онај хитац из треће утакмице прошлогодишњег финала. Готово да се човек најежи... Нестварно!



Ово финале је завршено! Добро, остала је и та четврта утакмица, али што се овогодишњег финала тиче, можемо већ да прогласимо победника. У ноћи када је Леброн Џејмс коначно добио неку конкретну помоћ својих саиграча, а Стеф Кари имао једну од најслабијих рола последњих година (додуше, ни Клеј Томпсон се није видео), Голден Стејт је успео да пронађе добитну формулу и поново славио! Упркос томе што Кајл Корвер није убацио ни поен, а Тристан Томпсон имао маргиналан учинак, Кливленд је ову утакмицу морао да добије. 

Већ у раној фази утакмице Кливленд је ушао у оптималан ритам и повео с 12 поена разлике. Физички аспект, којем толико тежи Тајрон Лу у сударима са Вориорсима, коначно је давао резултат, а Џеј Ар Смит и Кевин Лав били су помоћ какву Леброн заслужује, донекле. Јер, вреди поменути да је Лав у другом полувремену утакмице убацио само пет од својих двадесет поена. Премало... 

С друге стране, Ратници нису добили ништа од Карија и Томпсона. Заједно су имали тек 7/27, односно 3/15 са дистанце. Први је убацио 11, други тек 10 поена. Стефу су била потребна два слободна бацања у последњим моментима утакмице како би уопште стигао до двоцифреног броја кошева. Али, погодио је онда када је било најважније. После озбиљне резултатске клацкалице, на три минута до краја, најбољи шутер данашњице, вероватно и свих времена, успео је да нађе свој зен. Погодио је велику двојку, а онда и своју прву тројку на утакмици, после тачно девет промашаја! Голден Стејт је повео са 101:97, али је Каријев хитац Леброн анулирао на идентичан начин.



Био је то само увод у оно што се догодило недуго затим - Дурантова отровна стрелица право у срце целог Кливленда! Био је то моменат који је потпуно окренуо утакмицу, парализовао домаћина и потврдио да је Голден Стејт заиста без конкуренције у овим годинама.

Ма колико јавност била подељеног мишљења због тога што четири године заредом гледамо исто финале, исте учеснике и практично увек идентични коначни исход, чињеница је да су само имена такмаца иста, а да се много тога променило. Голден Стејт се драстично променио током година, од тима којем је било потребно шест утакмица да надигра Кливленд 2015. године и прокоцка вођство од 3-1 наредне године, а разлику је направио управо - Кевин Дурант.

Кари, Томпсон и Дрејмонд Грин су страшни играчи, али је Дурантула практично самостално довео Кавсе на праг пропасти.

Било је током сезоне момената када су Вориорси изгледали рањиво. Било је доста успона и падова, на крају је било потребно седам утакмица да би се прошао Хјустон, а онда и она необјашњива глупост Џеј Ар Смита у првој утакмици великог финала. Али, прави шампиони заслужују и мало среће.



Леброн Џејмс је урадио све што је могао. Али, није могао сам. Јесте скупио трипл-дабл са 33 поена (13/28 из игре), 11 асистенција и 10 скокова, с тим да ће се на крају поново (највероватније) наћи на степенику испод Голден Стејта.



Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар