Odgovornost je na Sudu i Tužilaštvu

Grupa građana i studenata okupila se jutros ispred Kantonalnog suda u Sarajevu kako bi skrenuli pažnju javnosti na današnje svjedočenje Sanjina Sefića, optuženog za uzrokovanje smrti Selme Agić iz Bugojna i Edite Malkoč iz Bosanske Krupe 2016. godine.

Bosna i Hercegovina 23.05.2018 | 09:51
Odgovornost je na Sudu i Tužilaštvu
Ispred zgrade se okupilo blizu 40 osoba koje mirnim protestom ukazuju na, kako kažu, propuste i odugovlačenje postupka protiv Sanjina Sefića. Jedan dio okupljenih će prisustvovati suđenju, odnosno današnjem svjedočenju, dok će ostali ostati ispred zgrade Kantonalnog suda.

Među okupljenim građanima su i roditelji stradalih djevojaka.

– Mi nikad nećemo odustati od naše djece. Ipak, ove godine se neće završiti proces, to je moje mišljenje. Krivi su sudija Todorović i tužiteljica Advija Balta. Odgovornost je na Sudu i Tužilaštvu, oni iz nekog razloga to razvlače – rekao je Selmin otac Amir Agić.



– Mi ne očekujemo neku kaznu i ne nadam se jakoj kazni. Mi se ništa ne pitamo. Mi dođemo, a onda zbog nečijeg izostanka sve počinje ispočetka”, rekao je Editin otac Enes Malkoč.

Otac Dženana Memića Muriz Memić takođe je pružio podršku okupljenim građanima.

– Oni nemaju prava, ja nemam prava, oni krive Sud i Tužilaštvo, ja krivim Sud i Tužilaštvo. Ovo je saobraćajna nesreća, ja ne znam šta je ovdje sporno – rekao je Muriz Memić.

Ovdje smo kao aktivni građani da pokušamo izvršiti pritisak na sudstvo i sudiju, naveo je on.

– Sramno je da se razvukao slučaj koji je jasan: imamo počinitelja koji je prekršio više zakona. Tu smo da skrenemo pažnju javnosti da nije pošteno da mrcvare porodice već 18 mjeseci – rekla je Jadranka Miličević, jedna od okupljenih građana.



Optužnica Sanjina Sefića tereti da je 10. oktobra 2016. u večernjim satima, u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, Golfom 6, krećući se brzinom od gotovo 105 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu usmrtio Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe, studentice Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.

Istovremeno se Saru Sefić te Dinu Alića i Amara Salihovića tereti da su iste noći pomogli Sanjinu u bijegu iz BiH.

(Srpskainfo)

Komentari / 0

Ostavite komentar