Čović poklonio sliku Vučiću

Hrvatski član u Predsjedništvu BiH Dragan Čović poklonio je danas predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću sliku "Pralja na Neretvi", čiji je autor mostarski slikar Vlade Puljića.

Bosna i Hercegovina 09.04.2018 | 16:15
Čović poklonio sliku Vučiću
Čović je srpskom predsjedniku darovao sliku kao lični poklon. 



"Dragom prijatelju, Aleksandru Vučiću, Predsedjedniku Republike Srbije od Dragana Čovića, hrvatskog člana Predjedništva Bosne i Hercegovine", navedeno je, kako prenose beogradski mediji, u posveti na poledjini slike.

Nakon sastanka, dvojica zvaničnika saglasila su se da je saradnja Srbije i BiH na putu napretka i da što prije trebaju riješiti otvorena pitanja, a naročito se to odnosi na konačno razrješenje granica.

Vučić je zahvalio, kako je rekao, iskrenom prijatelju Čoviću na gostoprimstvu.

- Uvijek sam radostan kada sam u Mostaru. Važno je da pokažemo koliki značaj za nas ima Mostar u smislu saradnje, budućnosti, boljih privrednih kotakata. Želimo da zajedno gledamo u budućnost na jedan drugačiji način. Govorili smo o odnosima naših naroda kako bismo prevazišli neke probleme iz prošlosti. Hvala Draganu što je pozvao Srbiju da bude zemlja partner na sajmu u Mostaru i mislim da je Srbija svojim angažmanom pokazala koliko joj to znači - kaže Vučić.

Dodao je da je Mostarski sajam izvanredan način da se BiH i Srbija dodatno povežu.

- Bit će prisutno oko 60 kompanija iz Srbije. Želimo gledati u budućnost - ističe predsjednik Srbije.

Rekao je da su danas razgovarali Čović i on, kao predstavnici hrvatskog i srpskog naroda, o tome da je potrebno da se prevaziđe prošlost.

Pozvao je sve u Srbiji da posjete Hercegovinu, gdje ima prelijepih mjesta, kao i Hercegovce da dođu u Srbiju.

- Kompanije iz Srbije mogu dobro raditi s kompanijama iz BiH. Tako se gradi budućnost i osigurava mir i sigurnost - poručio je, kako prenose sarajevski mediji, Vučić.  

Čović je istakao da je neophodno i unaprijediti saobraćajnu i energetsku infrastrukturu i da je saradnja dviju država na dobrom putu.

Vučić u Mostaru sutra otvara 21. Međunarodni privredni sajam, na kojem će se Srbija, kao zemlja - partner, predstaviti kroz učešće više od 60 najjačih srpskih kompanija, kao i pratećim kulturnim programom.

Pored ekonomije i bilateralnih i regionalnih tema, predsednika u Mostaru očekuju i značajni politički razgovori, budući da će sutra razgovarati sa Bojkom Borisovom, predsednikom Bugarske koja predsedava EU, a jedna od tema mogla bi da bude predstojeći Samit EU - Zapadni Balkan, u Sofiji.

Inače, predsjednik Vučić je poslednji put boravio u Mostaru prije mjesec dana, 6. marta, kada je učestvovao na trilateralnom sastanak članova Predsjedništva BiH i predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Vučić je, tada, pozvao privrednike na sajam u Mostaru na kom je Srbija zemlja partner.

U Mostar, povodom Sajma privrede, dolaze i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, i hrvatski premijer Andrej Plenković.

(BN/B92/Avaz)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

modricanin

09.04.2018 14:24

Posle bajinog umilnog, zahvaljivanja Vucicu, prvo pitanje novinara za Vucica je sta mislio ne konstituitivnosti Srba u federaciji. baja samo prevrnu ocima.

ODGOVORITE
Name

Slavko

09.04.2018 14:56

Hehehe muci vas sto BAJA odlicno saradjuje sa VUCICEM.Sjetimo se onih vasih komentara od pre nekoliko godina vucic ce da hapsi dodika i tako tih gluposti.Zato misevi brzo u rupice svoje.

Name

re

09.04.2018 14:59

Ma hajte molim vas.

Name

Re

09.04.2018 14:59

Ma jad od ulizice.. poklanja fol sliku, to sirokih ruku zagrljaj a ovamo cak ni ne priznaje konstutivnost srba u kantonima gdje on vlada.. da ne pricam u proslosti sve.. licemjeri mi se gade.. Bake bar otvoreno kaze sta misli i to je fer a ne kao "ljubav" cvjeta..

Name

Re Slavko

09.04.2018 16:23

Baja odlicno saradjuje i sa Vucicem i sa Covicem. Ali preko nasih ledja. Sve njihove talove placa ubogi narod. Ne vidim razlog za tvoju razdraganost.

Name

kuku nama sa nama

09.04.2018 14:45

Jeli se zahvalio kako se očekivalo...ZA DOM

ODGOVORITE
Name

Re

09.04.2018 15:14

On se tako zahvaljuje svakodnevno,Srbi to osjete a ovi dupelisci ne.

Name

PALA KNJIGA

09.04.2018 16:00

Na dva slova. Od svih prijatelja Vucicu ostase ova dva. Bice mu vjerni do prvog iskusenja.

Name

Slika

09.04.2018 15:14

Slikaj se sa Kosovom.

ODGOVORITE
Name

MILOS

09.04.2018 15:21

A Dodo Jasenovacku gradju,ZA DOM.

ODGOVORITE
Name

racun bez krcmara

09.04.2018 16:02

Posto bosnjaci cine 51% stanovnistva BH jako, jako je tesko i Covicu i Vucicu govoriti o BH kao cjelini kada na danasnjem susretu nema ni jednog bosnjaka.

ODGOVORITE
Name

re

09.04.2018 16:25

To su susreti da guza samo vidi puta,to su prazne price koje glupi gradjani placaju.I da je neko od Bosnjaka bio tamo isto bi bilo,trla baba laa.

Name

Kiki

11.04.2018 07:58

Ovaj njemu isprico muku sa izbornim zakonom aovaj njemu muku sa granicom...i etooo..sad smo se ispricali i svako svojoj kuci.

Name

SR-BO

09.04.2018 16:38

Kada se komsije Srbin i Bosnjak svadjaju budite sigurni da je Hrvat negdje u blizini.

ODGOVORITE
Name

Frankfurt

09.04.2018 21:29

Ovaj Vucic postao kao neka osrednja pjevaljka. Covjek se ne smiruje kod kuce. A u stvari misli da je Bogom dat da sve vidi sve cuje sve on rjesava. Mislim da se radi o bolesnom covjeku. Jednog dana imat cete muku da ga skinete sa vlasti kao i Milosevic.

ODGOVORITE