Kako se liječi promuklost

Promuklost uglavnom traje nedelju dana, ali ako je uporna i ne prolazi uz propisanu terapiju znak je mnogo težih oboljenja.

Zdravlje 10.03.2018 | 13:03
Kako se liječi promuklost
HRAPAV glas ili potpuni gubitak govora najčešće je posledica upale gornjih disajnih puteva. Promuklost uglavnom traje nedelju dana, ali ako je uporna i ne prolazi uz propisanu terapiju znak je mnogo težih oboljenja.

- Uzrok promuklosti su virusi i bakterije kod najvećeg broja pacijenata - kaže dr Ljubinko Ljubojević, otorinolaringolog u "Euromediku".

- Zavisno od uzročnika za lečenje se propisuju antibiotici ili odgovarajući inhalacioni lekovi. Međutim, od podjednakog značaja je i pošteda glasa. Oboleli ne bi trebalo da se napreže kada govori, ali ni da šapuće. Trebalo bi da govori opušteno i normalnim tonom.

Doktor Ljubojević kaže da za uobičajenu promuklost od koristi mogu da budu i topli napici, kao što je čaj od kamilice ili mleko sa medom.

Kada problemi sa govorom traju duže od nedelju dana obavezan je odlazak kod ORL specijaliste.

- Hroničnu promuklost za razliku od akutne mogu da uzrokuju mnogobrojni poremećaji zdravlja - kaže naš sagovornik. - Probleme sa glasom u tom slučaju izazivaju stanja kada se tečnost iz želuca vraća u grlo, alergijska stanja, endokrini poremećaji, miopatija, i disbalasnsi u radu centralnog i perifernog nervnog sistema. Promuklost može da bude i posledica karcinoma pluća, promena u grudnoj duplji i narušenog funkcionisanja štitaste žlezde.

Posebnu kategoriju promuklosti čine organske promene na glasnim žicama u koje se svrstavaju polipi, otoci, čvorići ali i karcinom grkljana.

- Za većinu pacijenata pregled glasnica nije neprijatan jer se radi uz pomoć jednostavnog ogledalceta kojim lekar pregleda stanje grla i glasnih žica - napominje dr Ljubojević.

Novosti
foto:internet



 
 

Komentari / 0

Ostavite komentar