Srbima dati prava na osnovu Ustava

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić potvrdio je na današnjoj konferenciji za medije da je podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti odredaba kantonalnih ustava u entitetu Federacija BiH, a koji ne priznaju konstitutivnost srpskog naroda, kao ni srpski jezik i ćirilićno pismo.

Bosna i Hercegovina 27.02.2018 | 14:34
Srbima dati prava na osnovu Ustava
Bosić je rekao da se u odredbama određenih ustava kantona u FBiH jasno navodi da su Bošnjaci i Hrvati konstitutivni narod, a da su službeni jezici kantona bosanski i hrvatski. On je rekao da se u pojedinim ustavima kantona navodi da su službeni jezici "bošnjački" i hrvatski jezik.

Bosić se pita zbog čega se pitanje naziva jezika bošnjačkog naroda problematizira u kontekstu Republike Srpske kada u ustavima pojedinih kantona u FBiH jasno piše da je službeni naziv jezika "bošnjački jezik".

Inače, bošnjački političari do sada nisu problematizovali što se u ustavima pojedinih kantona jezik bošnjačkog konstitutivnog naroda naziva nepostojećim "bošnjačkim jezikom".

On se nada da će Ustavni sud BiH osigurati jednaka prava Srba u pet kantona u entitetu Federacija BiH. Bosić je podsjetio i na usvojenu inicijativu u Predstavničkom domu PS BiH kojom se vlasti četiri kantona u entitetu Federacija BiH pozivaju da osiguraju ustavnu ravnopravnost Srba.

Protiv ove inicijative glasali su poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH.

Kako kaže, kantoni do sada nisu pokazali nikakvu sposobnost da se uhvate u koštac s ovim problemom, s obzirom na to da su predstavnici hrvatskog naroda glasali protiv konstitutivnosti Srba.

Na pitanje o tome šta će uraditi u vezi sa položajem Bošnjaka i bosanskog jezika u Srpskoj, Bosić je odgovorio da Ustav Republike Srpske jasno kaže da su službeni jezici u Srpskoj jezici kojim govore Bošnjaci, Hrvati i Srbi. On je kazao da se jezik Bošnjaka na srpskom jeziku zove "bošnjački jezik", ali da on nema ništa protiv toga da narodi nazivaju svoj jezik kako god hoće.

Istakao je da je pitanje jezika u BiH dugi niz godina političko, a ne lingvističko, navodeći da se ranije jezik u bivsoj Jugoslaviji zvao srpski i hrvatski, odnosno srpskohrvatski ili hrvatskosprski u BiH. On je dodao da su to vještačke teme kojim se skreće pažnja sa stvarnih problema stanovnika BiH.

Bosić je upitan zbog čega se toliko čekalo na pokretanje zahtjeva za ocjenu ustavnosti. Odgovorio je da u kantonima nije bilo nikakve političke volje da se ovaj problem riješi.

Na pitanje o presudi Osnovnog suda i Apelacionog suda u Brčko distriktu BiH, kojom je RTRS-u naloženo da Bosiću mora isplatiti 6.000 KM, on je kazao da se nada kako će se uspostaviti sistem koji će kontrolisati medije u smislu da im onemogući objavljivanje lažnih dokumenata.

Naime, RTRS je emitovao lažnu vijest 13. maja 2016. godine, objavivši da je Soroš finansirao opozicione lidere u Reublici Srpskoj, uključujući i tadašnjeg predsjednika SDS-a Mladena Bosića.

Što se tiče evropskog puta BiH, Bosić je kazao da je Komisija za inostrane poslove juče vodila zanimljivu raspravu. On je rekao da je osnovno pitanje bilo da li BiH može dostići Srbiju i Crnu Goru na putu ka EU.

Bosić dodaje da je fascinantan podatak da je blizu 1.100 institucija u našoj zemlji moralo dati odgovore na Upitnik Evropske komisije i usvojiti ga konsenzusom. On vjeruje da političari ne smiju kočiti evropski put BiH i da bi naša zemlja mogla dostići Srbiju i Crnu Goru.

Osvrnuo se i na posjetu predsjednika Evropske komisije službenom Sarajevu, ističući da je Junker na početku mandata kazao kako ne očekuje u svom mandatu da bude proširenja, što je usporilo proces integracija zemalja zapadnog Balkana.

(BN/Klix)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Darko Miha

27.02.2018 14:35

Pravedna inicijativa i trebali bi je podržati svi iz RS.

ODGOVORITE
Name

Re

27.02.2018 18:39

Bravo i mi je srbi iz federacije podrzavamo al nebudimo licemerni omoguciti pravo i drugima u RS. Ovo je direktan dogovor Mileta i Covica

Name

Rre

27.02.2018 20:54

Da upravu si ovdje su direktno Covic i Dodik napravili izolacije naroda. Srbe u FBiH i to u djelu gdje HDZ ima vecinu. Hrvate u RS a zasto to samo oni znaju. Ili samo misle da niko to nevidi.

Name

Mitar

27.02.2018 14:36

Oko ovako bitnih pitanja svi Srbi trebaju biti složni i podržati ovu inicijativa, a ne da prevlada politički inat.

ODGOVORITE
Name

hulk

27.02.2018 14:55

Pa napravite ustav da svaki covjek na svakom pedlju BIH bez obzira na vjeru da ima ista prava samo koplicirate bez veze nije to tesko ovako samo bez veze narod ispasta.

ODGOVORITE
Name

Eu

27.02.2018 15:31

Pa o tome se i radi mi nedamo njima oni nedaju nama. Dok svi nebudemo ravnopravni na svakom pedlju nema napredka. Zar je to toliko tesko biti covjek i dozvoliti drugima da to isto budu..

Name

Borba

27.02.2018 14:56

Tako je Boske, kad neće niko da pomogne obespravljenim Srbima u FBiH!

ODGOVORITE
Name

Sve Je To Fino

27.02.2018 15:40

Ali tamo nema Srba?

ODGOVORITE
Name

Global zitizen

27.02.2018 16:14

Ako nije sarkazam onda izvini ali ti nemas mozga.

Name

Gustav Srpske

27.02.2018 16:05

Glupo je sto SNSD odbija svaki ptijedlog koji predlozi SDS, samo zato sto je to SDS predlozio. Prijedlog je sjajan a ako snsd to ne podrzi to je neki vid izdaje. Iz SNSD se ponasaju kao djeca.

ODGOVORITE
Name

Marko Ivić

27.02.2018 16:53

Svaka čast za Bosića.

ODGOVORITE
Name

damjan

28.02.2018 15:20

Ko brani parlamentu fbih da izglasa konstituivnost Srbima.Pa smeta ih pamet.Nece oni to nikad.Kod njih vazi pravilo:nema bez kako mi hocemo.Kada se i na to pristane,:kazu:e sad necemo ni mi kako mi hocemo.Ne bestrgajte se.Dobro bi bilo da srpski gradoviDrvsr,Glamoc,Kupres dobiju malo novca da opstanu.Pa kad mognu da stanu na noge materijalno onda sve mogu.Sto im savez za promjene i federacija ne pomognu kad se ubise od pomoci Srbima.Bivsi stanovnik grada Tugle.Pooooozdrav.

Name

Goran Kosić

27.02.2018 16:55

Ovu inicijativu svi Srbi trebaju gurati do kraja.

ODGOVORITE
Name

Mito

28.02.2018 18:01

Sad ce fakon osam godiba Kasipivic i Lukac govoriti kako treba obezbijediti jednakost Srba u cijeloj BiH. Tako vicu i za zakon o porijeklu imovine. Kasnite, gospodo iz SNSD.

ODGOVORITE