Србима дати права на основу Устава

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић потврдио је на данашњој конференцији за медије да је поднио захтјев за оцјену уставности одредаба кантоналних устава у ентитету Федерација БиХ, а који не признају конститутивност српског народа, као ни српски језик и ћирилићно писмо.

Босна и Херцеговина 27.02.2018 | 14:34
Србима дати права на основу Устава
Босић је рекао да се у одредбама одређених устава кантона у ФБиХ јасно наводи да су Бошњаци и Хрвати конститутивни народ, а да су службени језици кантона босански и хрватски. Он је рекао да се у појединим уставима кантона наводи да су службени језици "бошњачки" и хрватски језик.

Босић се пита због чега се питање назива језика бошњачког народа проблематизира у контексту Републике Српске када у уставима појединих кантона у ФБиХ јасно пише да је службени назив језика "бошњачки језик".

Иначе, бошњачки политичари до сада нису проблематизовали што се у уставима појединих кантона језик бошњачког конститутивног народа назива непостојећим "бошњачким језиком".

Он се нада да ће Уставни суд БиХ осигурати једнака права Срба у пет кантона у ентитету Федерација БиХ. Босић је подсјетио и на усвојену иницијативу у Представничком дому ПС БиХ којом се власти четири кантона у ентитету Федерација БиХ позивају да осигурају уставну равноправност Срба.

Против ове иницијативе гласали су посланици Савеза независних социјалдемократа (СНСД) и Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) БиХ.

Како каже, кантони до сада нису показали никакву способност да се ухвате у коштац с овим проблемом, с обзиром на то да су представници хрватског народа гласали против конститутивности Срба.

На питање о томе шта ће урадити у вези са положајем Бошњака и босанског језика у Српској, Босић је одговорио да Устав Републике Српске јасно каже да су службени језици у Српској језици којим говоре Бошњаци, Хрвати и Срби. Он је казао да се језик Бошњака на српском језику зове "бошњачки језик", али да он нема ништа против тога да народи називају свој језик како год хоће.

Истакао је да је питање језика у БиХ дуги низ година политичко, а не лингвистичко, наводећи да се раније језик у бивсој Југославији звао српски и хрватски, односно српскохрватски или хрватскоспрски у БиХ. Он је додао да су то вјештачке теме којим се скреће пажња са стварних проблема становника БиХ.

Босић је упитан због чега се толико чекало на покретање захтјева за оцјену уставности. Одговорио је да у кантонима није било никакве политичке воље да се овај проблем ријеши.

На питање о пресуди Основног суда и Апелационог суда у Брчко дистрикту БиХ, којом је РТРС-у наложено да Босићу мора исплатити 6.000 КМ, он је казао да се нада како ће се успоставити систем који ће контролисати медије у смислу да им онемогући објављивање лажних докумената.

Наиме, РТРС је емитовао лажну вијест 13. маја 2016. године, објавивши да је Сорош финансирао опозиционе лидере у Реублици Српској, укључујући и тадашњег предсједника СДС-а Младена Босића.

Што се тиче европског пута БиХ, Босић је казао да је Комисија за иностране послове јуче водила занимљиву расправу. Он је рекао да је основно питање било да ли БиХ може достићи Србију и Црну Гору на путу ка ЕУ.

Босић додаје да је фасцинантан податак да је близу 1.100 институција у нашој земљи морало дати одговоре на Упитник Европске комисије и усвојити га консензусом. Он вјерује да политичари не смију кочити европски пут БиХ и да би наша земља могла достићи Србију и Црну Гору.

Осврнуо се и на посјету предсједника Европске комисије службеном Сарајеву, истичући да је Јункер на почетку мандата казао како не очекује у свом мандату да буде проширења, што је успорило процес интеграција земаља западног Балкана.

(БН/Клиx)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Дарко Миха

27.02.2018 14:35

Праведна иницијатива и требали би је подржати сви из РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.02.2018 18:39

Браво и ми је срби из федерације подрзавамо ал небудимо лицемерни омогуцити право и другима у РС. Ово је директан договор Милета и Цовица

Name

Рре

27.02.2018 20:54

Да управу си овдје су директно Цовиц и Додик направили изолације народа. Србе у ФБиХ и то у дјелу гдје ХДЗ има вецину. Хрвате у РС а засто то само они знају. Или само мисле да нико то невиди.

Name

Митар

27.02.2018 14:36

Око овако битних питања сви Срби требају бити сложни и подржати ову иницијатива, а не да превлада политички инат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хулк

27.02.2018 14:55

Па направите устав да сваки цовјек на сваком педљу БИХ без обзира на вјеру да има иста права само коплицирате без везе није то теско овако само без везе народ испаста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еу

27.02.2018 15:31

Па о томе се и ради ми недамо њима они недају нама. Док сви небудемо равноправни на сваком педљу нема напредка. Зар је то толико теско бити цовјек и дозволити другима да то исто буду..

Name

Борба

27.02.2018 14:56

Тако је Боске, кад неће нико да помогне обесправљеним Србима у ФБиХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све Је То Фино

27.02.2018 15:40

Али тамо нема Срба?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глобал зитизен

27.02.2018 16:14

Ако није сарказам онда извини али ти немас мозга.

Name

Густав Српске

27.02.2018 16:05

Глупо је сто СНСД одбија сваки птиједлог који предлози СДС, само зато сто је то СДС предлозио. Приједлог је сјајан а ако снсд то не подрзи то је неки вид издаје. Из СНСД се понасају као дјеца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко Ивић

27.02.2018 16:53

Свака част за Босића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дамјан

28.02.2018 15:20

Ко брани парламенту фбих да изгласа конституивност Србима.Па смета их памет.Неце они то никад.Код њих вази правило:нема без како ми хоцемо.Када се и на то пристане,:казу:е сад нецемо ни ми како ми хоцемо.Не бестргајте се.Добро би било да српски градовиДрвср,Гламоц,Купрес добију мало новца да опстану.Па кад могну да стану на ноге материјално онда све могу.Сто им савез за промјене и федерација не помогну кад се убисе од помоци Србима.Бивси становник града Тугле.Поооооздрав.

Name

Горан Косић

27.02.2018 16:55

Ову иницијативу сви Срби требају гурати до краја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мито

28.02.2018 18:01

Сад це факон осам годиба Касипивиц и Лукац говорити како треба обезбиједити једнакост Срба у цијелој БиХ. Тако вицу и за закон о поријеклу имовине. Касните, господо из СНСД.

ОДГОВОРИТЕ