Štrahe potpiruje vatru na Balkanu

Austrijski vicekancelar i lider FPO Hajnc-Kristijan Štrahe, koji boravi u poseti Srbiji, našao se na meti kritike opozicije.

Svijet 12.02.2018 | 10:06
Štrahe potpiruje vatru na Balkanu
Opozicija mu prebacuje da prodriva mir na Zapadnom Balkanu.

"Vicekancelar Štrahe u konfliktu između Srbije i Kosova odbacuje evropski koncenzus", kritikovao je portparol Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) za evropska pitanja Jerg Lajhtfrid.

Bivši ministar saobraćaja je podvukao da Evropska unija smatra da Srbija i Kosovo treba da nađu rešenje putem dogovora.

"EU podržava dijalog Srbije i Kosova sa ciljem normalizacije političkih odnosa. Zbog toga je Evropska komisija početkom januara Srbiji dala pristupnu perspektivu za 2025. Jasno je u tome da je neophodno postići rešenje, kao po pitanju demarkacije, pre pristupanja EU", poručio je Lajhtfrid.

Prema njegovim rečima, Štrahe, u intervjuu pred dolazak u Beograd, u ovaj konflikt neodgovorno doliva ulje u vatru i očigledno je zaboravio da je član austrijske vlade.

I portparol Neos-a za evropska pitanja Kladija Gamon rekla je da Štrahe i njegova stranka ne odustaju od potpirivanja vatre na Balkanu.

"To što Štrahe kao vicekancelar dovodi u pitanje stav Republike Austrije i podriva dogovor Beograda i Prištine je potpuno neprihvatljivo i samo potpiruje konflikt među ova dva suseda", naglasila je ona u saopštenju.

Ovo je, prema njenim rečima, drugi put da FPO, nakon posete šefa poslaničkog kluba te stranke Johana Gudenusa Republici Srpskoj, kreira ovakvu aferu.

"Začuđujuće je što kancelar kao bivši ministar inostranih poslova toleriše tako nešto kod svog koalicionog partnera", naglasila je Gamon.

Ona je istakla da je posebno iritira što se to dešava odmah nakon što je EU predstavila svoju strategiju za Zapadni Balkan.

"Evropska komisija je jasno stavila do znanja da Srbija mora pronaći rešenje sa svojim susedom Kosovom pre nego što može posati članica EU. Ovim potpirivanjem Strahe otežava takav dogovor. On bi kao vicekancelar trebalo konačno da prestane sa svojim potpaljivanjima na Balkanu", dodala je Gamon.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pred odlazak u Hrvatsku, sastao se jutros sa Hajnc-Kristijanom Štraheom, potpredsednikom austrijske vlade.

Izvor: Tanjug

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Novomatic Admiral

12.02.2018 14:05

Vučić,Dodik i Slaviša Kokeza za Austrijski koncern Novomatic Admiral peru novac,a Štrahe i njegova partija stoje iza Novomatica jer se financiraju tim prljavim novcem. U Srbiji Novomaticov prljavi novac se pere preko firmi NOVO INVESTMENT doo i ADMIRA doo,a u Republici Srpskoj preko firmi NOVO RS doo i RSA Gaming doo. U sve ovo su uključeni Dodik,Vučić i Kokeza pa ih zato podržava ovaj Štrahe.

ODGOVORITE
Name

re

12.02.2018 15:56

Ma sta gnjavis?Ako Ti to znas,to bi svakako znali i organi u Austriji.I bila bi akcija preduzeta.Conspiracy theory.

Name

re re

12.02.2018 17:16

Naravno da znaju ali baš ih briga šta Novomatic radi u drzavicama koje nisu u EU,njima je bitno da u Austriji to ne smiju da rade. Sadašnji komesar za proširenje Johannes Han ja na sudu u Austriji zbog pranja novca koje je napravio dok je radio kao direktor Novomatica,a na način da je kupovao nekretnine za keš u korist Novomatica. I nemoj da negiraš ono što ne znaš,ipada smiješno. Novomatic Admiral su SAD označile kao praonicu prljavog novca prije 8 godina i tvrde da peru novac za narko kartele iz Južne Afrike i južne Amerike.

Name

Re Novomatik ;

12.02.2018 19:29

Moram da ti kazem;da si zelen ko guscije g**no. prokleti zelembac.

Name

Re ,

12.02.2018 19:31

Strahe je prava ljudina ,vama nikada niko nije dobar.

Name

xcxcx

17.02.2018 00:48

A, ko zna? Možda ih proganja necista savjest te žele da poprave gresku. Albanija je naprvljena uz njihovu pomoc samo da bi se Srbija oslabila. Kakve sve perverzije su vladale i kokav novac nije lijegao americkim senatorima i Klintonovim da se otme Kosovo, te ne vidim nikakav problem u ovom. EU je trebala traziti normalizaciju Kosovskog pitanja u okviru Srbije. Samo cekati pigodan momenat i sjuriti se dole do Skadra na Bojani i osloboditi Kosovo potpuno. Necemo u takvu EU trebaju da im kažu, a ne da oni njih usmeravaju. Vise je njima stalo da nas usisaju zbog Rusa, nego nama da budemo dio te neravnopravne zajednice naroda.