Штрахе потпирује ватру на Балкану

Аустријски вицеканцелар и лидер ФПО Хајнц-Кристијан Штрахе, који борави у посети Србији, нашао се на мети критике опозиције.

Свијет 12.02.2018 | 10:06
Штрахе потпирује ватру на Балкану
Опозиција му пребацује да продрива мир на Западном Балкану.

"Вицеканцелар Штрахе у конфликту између Србије и Косова одбацује европски концензус", критиковао је портпарол Социјалдемократске партије Аустрије (СПО) за европска питања Јерг Лајхтфрид.

Бивши министар саобраћаја је подвукао да Европска унија сматра да Србија и Косово треба да нађу решење путем договора.

"ЕУ подржава дијалог Србије и Косова са циљем нормализације политичких односа. Због тога је Европска комисија почетком јануара Србији дала приступну перспективу за 2025. Јасно је у томе да је неопходно постићи решење, као по питању демаркације, пре приступања ЕУ", поручио је Лајхтфрид.

Према његовим речима, Штрахе, у интервјуу пред долазак у Београд, у овај конфликт неодговорно долива уље у ватру и очигледно је заборавио да је члан аустријске владе.

И портпарол Неос-а за европска питања Кладија Гамон рекла је да Штрахе и његова странка не одустају од потпиривања ватре на Балкану.

"То што Штрахе као вицеканцелар доводи у питање став Републике Аустрије и подрива договор Београда и Приштине је потпуно неприхватљиво и само потпирује конфликт међу ова два суседа", нагласила је она у саопштењу.

Ово је, према њеним речима, други пут да ФПО, након посете шефа посланичког клуба те странке Јохана Гуденуса Републици Српској, креира овакву аферу.

"Зачуђујуће је што канцелар као бивши министар иностраних послова толерише тако нешто код свог коалиционог партнера", нагласила је Гамон.

Она је истакла да је посебно иритира што се то дешава одмах након што је ЕУ представила своју стратегију за Западни Балкан.

"Европска комисија је јасно ставила до знања да Србија мора пронаћи решење са својим суседом Косовом пре него што може посати чланица ЕУ. Овим потпиривањем Страхе отежава такав договор. Он би као вицеканцелар требало коначно да престане са својим потпаљивањима на Балкану", додала је Гамон.

Председник Србије Александар Вучић, пред одлазак у Хрватску, састао се јутрос са Хајнц-Кристијаном Штрахеом, потпредседником аустријске владе.

Извор: Тањуг

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Новоматиц Адмирал

12.02.2018 13:05

Вучић,Додик и Славиша Кокеза за Аустријски концерн Новоматиц Адмирал перу новац,а Штрахе и његова партија стоје иза Новоматица јер се финанцирају тим прљавим новцем. У Србији Новоматицов прљави новац се пере преко фирми НОВО ИНВЕСТМЕНТ доо и АДМИРА доо,а у Републици Српској преко фирми НОВО РС доо и РСА Гаминг доо. У све ово су укључени Додик,Вучић и Кокеза па их зато подржава овај Штрахе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.02.2018 14:56

Ма ста гњавис?Ако Ти то знас,то би свакако знали и органи у Аустрији.И била би акција предузета.Цонспирацy тхеорy.

Name

ре ре

12.02.2018 16:16

Наравно да знају али баш их брига шта Новоматиц ради у дрзавицама које нису у ЕУ,њима је битно да у Аустрији то не смију да раде. Садашњи комесар за проширење Јоханнес Хан ја на суду у Аустрији због прања новца које је направио док је радио као директор Новоматица,а на начин да је куповао некретнине за кеш у корист Новоматица. И немој да негираш оно што не знаш,ипада смијешно. Новоматиц Адмирал су САД означиле као праоницу прљавог новца прије 8 година и тврде да перу новац за нарко картеле из Јужне Африке и јужне Америке.

Name

Ре Новоматик ;

12.02.2018 18:29

Морам да ти казем;да си зелен ко гусције г**но. проклети зелембац.

Name

Ре ,

12.02.2018 18:31

Страхе је права људина ,вама никада нико није добар.

Name

xцxцx

16.02.2018 23:48

А, ко зна? Можда их прогања нециста савјест те желе да поправе греску. Албанија је напрвљена уз њихову помоц само да би се Србија ослабила. Какве све перверзије су владале и кокав новац није лијегао америцким сенаторима и Клинтоновим да се отме Косово, те не видим никакав проблем у овом. ЕУ је требала тразити нормализацију Косовског питања у оквиру Србије. Само цекати пигодан моменат и сјурити се доле до Скадра на Бојани и ослободити Косово потпуно. Нецемо у такву ЕУ требају да им кажу, а не да они њих усмеравају. Висе је њима стало да нас усисају због Руса, него нама да будемо дио те неравноправне заједнице народа.