Evropski put će zavisiti od nas

Strategija za proširenje Evropske unije ostavlja otvorena vrata BiH i zemljama Balkana za članstvo u Uniji, izjavio je danas u Sarajevu predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić, ali je dodao da dinamika priključenja zavisi od ispunjavanja postavljenih uslova. Evropski optimizam gaji i ministar inostranih poslova u Savjetu ministara BiH Igor Crnadak.

Bosna i Hercegovina 07.02.2018 | 22:22
Evropski put će zavisiti od nas
Strategija za proširenje Evropske unije dala je ključne odrednice za BiH i ostale zemlje zapadnog Balkana na njihovom evropskom putu, smatra Zvizdić i optimistično tvrdi da su vrata Evropske unije otvorena za sve. Zvizdić ističe da 2025. godina nije rok, nego cilj za sve zemlje koje žele u Uniju, a BiH, prema njegovom mišljenju, može sustići zemlje regiona ukoliko Evropske integracije budu važnije od neproduktivne političke retorike.

Koliko će trajati put do Evropske unije, tvrdi Zvizdić, ne zavisi od Unije već od BiH. Jedan od koraka na tom putu je popunjavanje Evropskog upitnika. Najavljuje da će krajem februara predsjedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru u Sarajevu predati odgovore za koje tvrdi da su usaglašeni i plod kompromisa u mehanizmu koordinacije.

Za ministra inostranih poslova u Savjetu ministra BiH Igora Crnatka važno je, kako kaže, opredjeljenje Brisela da BiH pripada Evropskoj uniji. Crnadak skreće pažnju na jasnu poruku Unije da je za BiH prioritet jačanje vladavine prava i borba protiv korupcije.

Strategija za proširenje Evropske unije jasno precizira da nastavak evropskog puta zavisi isključivo od zemalja koje žele u Uniju, podsjeća Crnadak i poručuje da svako u BiH na svom nivou treba da uradi svoj dio posla. To je dobitna formula, poručuje Crnadak.

BN televizija

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Izraelac

07.02.2018 22:47

HAHAHAHHAHAHAHAahahaha grohotom me nasmija ovaj klovn ... :D

ODGOVORITE
Name

Je vala

08.02.2018 05:18

Je vala od nas nikad nista nije zavisilo.

Name

Sms

08.02.2018 09:17

Njima pase samo ovako stanje da ide jos sto godina. Koje gulikoze.

Name

007

08.02.2018 11:01

Zavisi od Grenlanda.

ODGOVORITE
Name

koruptator

08.02.2018 12:34

Naravno da zavisi sve od vas politicara, nece valjda od jadnog naroda. Zna se da vam nije u interesu jer nemozete onda dalje sa vasom kradjom nastaviti ako bi smo usli u EU. Ne glumite narodu i EU da se borite!

ODGOVORITE
Name

Nikola

08.02.2018 17:35

Pa sto ce nama europski put kad mi idemo ns put u europu... stvarno ne kontam

ODGOVORITE