Kad će se graditi auto-put SA-BG?

Da li će se i kojim trasama graditi auto-put Sarajevo-Beograd, te ko će i na koji način to finansirati, na današnjem sastanku turske delegacije i ministarstava saobraćaja BiH, Republike Srpske i Federacije nije dogovoreno.

Bosna i Hercegovina 06.02.2018 | 19:22
Kad će se graditi auto-put SA-BG?
Sve će biti poznato tek nakon što Turska izradi Studiju opravdanosti.

Turska delegacija želi da prikupi sve informacije. Danas su saslušali prezentaciju strateških planova preduzeća putevi i auto-putevi Rebublike Srpske i Federacije BiH, a narednih dana će na teren da obiđu planirane trase. Tek nakon toga, direkcija Autoputeva Turske izradiće Studiju opravdanosti koja će biti ključna za donošenje svih ostalih odluka.

''Razgovarali smo i o modelima finansiranja, ali stav turske delegacije je da u ovom momentu to ne mogu da kažu'', ističe ministar komunikacija i saobraćaja u Savjetu ministara BiH Ismir Jusko i dodaje:

''Oni žele da sve dostupne informacije budu stavljene u jedan dokument i da njihove stručne ekipe procijene šta su prioriteti projekta u oba planirana putna pravca. Tek nakon toga imaćemo informaciju koji model finansiranja će biti predložen''.

Pomoćnik ministra saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske Nataša Kostić ističe da su predstavnici Srpske na današnjem sastanku predstavili strateške planove.

''Naši prioriteti su izgradnja brze ceste Sarajevo-Vardište, zatim izgradnja auto-puta od Vukosavlja preko Brčkog do Bijeljine, te izgradnja brzog puta Bijeljina, Zvornik do Sokoca'', kaže Kostić i dodaje da je u strateškim planovima Srpske predviđeno i više načina finansiranja.

''U planu su kreditna sredstava,koncesije ili privatno-javno partnerstvo. Čekaćemo da turska strana izradu Studiju opravdanosti, da vidimo kakav model finansiranja oni predlažu, pa ćemo onda odlučiti'', kaže Kostić i dodaje da je opredjeljenje Vlade Republike Srpske da svi ovi putni pravci budi izgrađeni u skladu sa finasijskim mogućnostima.

''Turska je zainteresovana za izgradnju autoputeva koji će povezivati Sarajevo i Beograd'', tvrdi ambasdor Turske u BiH Haldun Koč i dodaje da je važno da postoji snažna politička volja da se grade dvije trase puta.

''Za Tursku je ovo važan regionalni socio-ekonomski projekat. Mi želimo na taj način da doprinesemo razvoju ove regije'', ističe ambasador Koč i dodaje da je veoma zadovoljan što u BiH postoji opšta saglasnost i podrška ovom projektu, a to se vidjelo i danas na prezentaciji strateških planova Republike Srpske i Federacije.

Ambasador Hoč napominje da je jedna delegacija turskih stručnjaka otputovala i u Beograd kao bi razgovarali o ovom projektu. Tvrdi da Turska ima volju, znanje i iskustvo za izgradnju, kako kaže, infrastrukturnog prstena koji će povezivati Sarajevo i Beograd.



BN televizija

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Brod

06.02.2018 18:26

Gradiće Kinezi jer će njima i trebati domaće stanovništvo će iseliti dok se put završi.

ODGOVORITE
Name

Revis

06.02.2018 18:37

Jedno manje kinesko selo da se preseli u BiH bilo bi ich 5-6 miliona u startu.

Name

put

06.02.2018 18:41

Praviti dva puta za beograd je velika glupost bolje napravit jedan a drugi za bihać

Name

Suplja prica

06.02.2018 18:46

Nema nista od toga

Name

boro

06.02.2018 18:56

Gradiće se ko i aerodrom u trebinju i na sokocu , nema ovdje tala i zato se nikad neče graditi .

Name

igor pointer-putevi

06.02.2018 20:52

Nije tacno da ce kinezi graditi puteve. Za gradnju ce biti zaduzena firma Igor Pointer-putevi.

Name

Proleter

06.02.2018 21:54

Jeste li primjetili da se Baja buni i raspituje samo za način finansiranja? Šta veli, ako bude pare na ruke, može turski put i preko srpskih grobalja, šta ima veze? Živi bili pa vidili i molimo boga da nema para na ruke našima, jer će nas odeari, a put neće završiti. Na kraju će Erdogan doći po pare, pa kad ih ne nađe, ima da nas sve porobe po BiH.

Name

Pravda

06.02.2018 18:45

Neka se samo gradi pozdravljam biti ce i posla akobogda

ODGOVORITE
Name

Marko

06.02.2018 18:57

Ma jebali vas autoputevi vise,RS ima po popisu 1170000 stanovnika,od toga prko 51% starijih od 52 godine,20% do 18 godina, a ovih 30% koji su i najintenzivniji u saobracaju odlaze glavom bez obzira!Ako mislite da ce te od tranzita otplatiti investicije malo ste se zajebali jer svi zaobilaze ovu rupu ! Jedino je Integral profitirao !

ODGOVORITE
Name

Francuz

06.02.2018 23:05

Po mom iskustvu sa zapada .. Tu gde idu autoputevi tu su i industriske zone , fabrike i sve ostalo .. Nema poslovanja bez brzi puteva .. A to sve sto kazem bice kad bude al uz pomoc dobrih puteva i investitori ce imat neke interese ..

Name

007

06.02.2018 19:03

Ova garnitura političara sigurno ga neće otvoriti.

ODGOVORITE
Name

Ostoja

06.02.2018 19:07

Toliko smo u proteklih 100-150 godina za sve okrivljivali turke i sve tursko nam je bilo gadno i simonin za nepravdu i borbu. Sad njihovi strucnjaci trebaju da odrede kuda treba taj put da ide. Sta mislite,da su oni sjedilo na usima dok smo ih blatili i psovali. Trebace Dacic jos malo da peva Erdoganu na uvce da sta tu usicarimo.

ODGOVORITE
Name

Osto I Ja

06.02.2018 19:29

Posto se radi o Turskom putu,moglo bi se desiti da sto oni po danu naprave neko po noci porusi.Nebi ja to znao da se nisam naslusao narodni pjesama uz gusle.

Name

re

06.02.2018 20:56

Kakva ste vi bagra, nebi me nista zacudilo da preko noci porusite. Za vas nisu autoputevi. Vi niste ni za konja. Sram vas bilo! Koliko se pljuvalo po turcima, nebi trebali ni marku ulagati.

Name

mm

07.02.2018 01:03

Turci grade zbog toga sto planiraju citavu bosnu svojom osmanskom prcijom bolj snjima nista dosta su nam zla nanijeli i opet se uvlace:

Name

istina

07.02.2018 01:38

Od Autoputa nema nista jer se to nesvidja Dodiku,kad bi turci dali njemu te pare pa da on izvodi radove onda bi on pristo ,a ovako on sve koci jer od toga on i njegova klapa ne dobija nista a dal taj Aut put valja za sve gradjane to njih ne interesuje jer im nije omoguceno da prstima opipaju te silne milione !!! To je jedini problem !!!

ODGOVORITE
Name

D.

07.02.2018 15:08

Ma nek rade sto hoce

ODGOVORITE