Koje bolesti su skrivane u Hagu?

Šta su srpski lekari utvrdili prilikom pregleda generala Ratka Mladića u Haškom tribunalu. Bolesti koje su skrivane: oštećenja mozga, šum na srcu, demencija. . . , otkrivaju Novosti.

  • Vijesti
  • Srbija


Preživljeni infarkt, skoro svakodnevni bol u grudima, šum na srcu, više oštećenja mozga, prva faza demencije, poremećaj pažnje, samo su neke dijagnoze koje su srpski lekari utvrdili prilikom pregleda generala Ratka Mladića u decembru u pritvoru u Sheveningenu, a koje se ne nalaze na spisku bolesti koje su ustanovili holandski lekari, koji ga leče.

Zaključak kardiohirurga Velibora Ristića i neurologa Gorice Đokić je da Mladić zbog ozbiljno narušenog zdravstvenog stanja nije bio sposoban za suđenje.

Mladićev advokat Dragan Dan Ivetić kaže nam da je ovo samo manji deo Mladićevih zdravstvenih problema koje su otkrili srpski lekari.

- Ostalo zbog propisa suda u Hagu ne smemo da otkrivamo. Ima još jedna ozbiljna dijagnoza koju nisu utvrdili pritvorski lekari, već srpski, ali je od suda označena kao tajna - kaže nam Ivetić.

Odbrana je na osnovu ovih novih podataka i dokaza juče u Hag poslala tri podneska. Zatražili su da se generalu Mladiću poništi prvostepena presuda, jer nije bio sposoban za suđenje, da se privremeno pusti na bolničko lečenje u Srbiju na četiri meseca i da se protiv pritvorskih lekara povede istraga zbog opstrukcija i lošeg lečenja Mladića.

Ivetić nam kaže da su srpski lekari utvrdili da je kardiološka slika mnogo gora, nego što su članovi odbrane na osnovu ranije dostavljene dokumentacije mislili.

- Mladić se noću budi zbog bolova u grudima, a na to pritvorski lekari ne reaguju. Dva puta je u decembru tražio da ide u bolnicu zbog velikog bola u grudima, ali oni su to ignorisali, a nama negiraju da se uopšte žalio. Žali se da ne može da spava, a lekari kažu da je u redu. Ne prima lekove koje bi trebalo, ali prima pogrešne ili one koji ne deluju.

Ivetić dodaje da je utvrđeno da su Mladiću na dan presude davali tri vrste lekova za izbacivanje vode, kako bi mu smanjili pritisak, ali to je prevelika količina od koje može da zastane srce. Zbog toga mu je i bilo loše i morao je da izađe iz sudnice. Pritisak koji je tad bio 180 označili su kao normalno stanje.

- I kad ga je Ristić pregledao u pritvoru, izmeren mu je pritisak 204 sa 95. Srpski lekar je rekao da ima hipertenzionu krizu i da mora odmah u bolnicu, jer je to predinfarktno stanje, ali su se raspravljali sa njim i prekinuli mi posetu i pregled. Mladića su posle toga ostavili samog u ćeliji da se smiruje.

Branilac nam objašnjava da je Ristić na slušalicama čuo šum u kategoriji između 3 i 4 na skali od šest, koji tamošnji lekari nisu nikada ranije ni evidentirali, niti lečili:

- Nemoguće je da lekar ne čuje takav šum i ne može on odjednom da se pojavi u toj jačini, što znači da duže vreme postoji. Dr Ristić navodi da hitno mora da bude prebačen u bolnicu, kako bi mu se uradili svi testovi, jer mu do sada u Hagu nisu radili čak ni osnovne analize srca.

Što se tiče neurološke slike, ni ona nije ništa bolja.

- Neurolog Gorica Đokić uradila mu je više testova i zaključila da ima demenciju i blagi poremećaj kognitivne funkcije - opada mu pažnja i koncentracija, meša vremenske periode i zaboravlja reči. To znači da ne može da prati suđenje - kaže nam Ivetić. - Ta demencija je nastajala u poslednjih pet do sedam godina. Imao ju je sve vreme dok je trajalo suđenje, a lekari u pritvoru je nisu ustanovili, niti lečili.

Ivetić nam kaže da su lekari na snimcima videli mnogo oštećenja mozga koja nisu bila vidljiva 2013. godine. Oni ukazuju da je imao nekoliko moždanih udara, koje u Hagu ne priznaju. Prihvataju samo dva iz ranijeg perioda.

- Mozak mu ne radi u punom kapacitetu i mišljenje doktorke Đokić je da Mladić mora da se leči u bolnici. Činjenica je da on ne može značajno da učestvuje u pripremi odbrane. Neurološki testovi koje mu tamo rade su na engleskom i rade ih sa prevodiocem, što je besmisleno, jer moraju biti na srpskom da bi se uočili nedostaci.

(Novosti)

KOMENTARI8
POŠALJITE PORUKU

DUSKA

01.02.2018 09:38

PA DOKLECETE vise pricati o njemu hebo vas on. jel nemate preca obavestenja.

Kucko ledna pokvarena. Ako ne umes nista bolje komentarisati-bolje ti je zavezi labrnju.

dann

01.02.2018 10:52

Ovo mi imamo ljekare koi drze pridike ovima iz EU. A svi kopamo i rukama i nogama da se lijecimo u EU. E jb

Re

01.02.2018 21:11

Dementni

01.02.2018 09:48

Prestrašno, stvarno prestrašeni dijagnoze?! A šta očekivati kod čovjeka tih godina inače?

Д

01.02.2018 11:34

Па ви нисте нормални све знате а ништа непреузимате па шта онда радите.

A kako da preduzmu Jos SE izlazu opasnosti sad CE Mektic da iznosi dokaze da lazu i da su opasnost po stabilnost BiH

Re

03.02.2018 05:45

već viđeno

01.02.2018 22:23

Znamo kako su umrli Slobodan Milošević i još neki u Hagu.

Davor Acic

03.02.2018 21:28

Pustite Generala Ratka Mladica jer to je heroj i veliki borac

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.