Male šanse za zaposlenje

Na evidenciji Biroa rada u Srpcu sa 31. decembrom 2017. godine nalazilo se 1657 lica koja aktivno traže zaposlenje, među njima je i trideset diplomiranih ekonomista, sedamnaest pravnika, isto toliko profesora i četiri diplomirana ljekara.

Republika Srpska 30.01.2018 | 22:30
Male šanse za zaposlenje
Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, do kojih je došla BN televizija, na listi nezaposlenih u ovoj opštini ima 436 nekvalifikovanih radnika, 26 polukvalifikovanih (NSS), 602 kvalifikovana radnika, 447 lica sa SSS, 6 visokokvalifikovanih radnika, 9 lica sa Višom školskom spremom te 110 lica sa Visokom stručnom spremom, 3 sa masterom i jedan magistar.

U okviru realizacije pet projekata podrške zapošljavanju i samozapošljavanju u prošloj godini zaposleno je ukupno 21 lice, što je za 15 radnika manje u odnosu na prethodnu godinu. Riječ je o projektu sufinansiranju zapošljavanja u privredi pod nazivom „Zajedno do posla“, zapošljavanju lica starijih od 50 godina, članova porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, demobilisanih boraca, Roma i pripravnika. Za ovu namjenu Zavod za zapošljavanje je izdvojio 96.000 maraka, što je za oko 50.000 manje nego u prethodnom ciklusu.

Podaci zavoda za zapošljavanje RS govore da je spisak nezaposlenih na evidenciji Biroa rada u Srpcu, u odnosu na 2015. godinu kraći za 320 imena, mada se ističe da je samo u prošloj godini ovaj Biro zaposlio 615 lica, ali bez podatka koliko ih je ostalo bez posla.

Problem nezaposlenosti i zapošljavanja u srbačkoj opštini veoma je izražen kao i u mnogim drugim sredinama, naročito kada je u pitanju realni sektor u kome se ne otvaraju nova radna mjesta. Nešto optimizma ulilo je otvaranje pogona laktaškog „Kolektora“ u Crnaji, koji je preselio svoje kapacitete iz Trna, u kome je zaposleno trideseta radnika iz srbačke opštine.



Lokalna zajednica je kao podsticaj za privredu i zapošljavanje za ovu godinu izdvojila 30.000 maraka, od čeka je 20.000 dodijeljeno upravo „Kolektoru“, a preostali dio za četiri domaće proizvodne firme koje će uposliti desetak radnika.

I iz Srpca mladi posredstvom raznih agencija i posrednika gotovo svakodnevno odlaze u zemlje zapadne Evrope kako bi se zaposlili, jer su izgubili svaku nadu da će radno mjesto dočekati u svojoj opštini.

Zanimljivo je da, usljed malih zarada, i neki radnici iz javnih preduzeća i ustanova najavljuju napuštanje posla i odlazak u inostranstvo.

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Mika

31.01.2018 07:50

Pa sta reci sem toga da nam je vlast produzila zivotni vijek i naravno dijelila snsd pasose , naravno za bolju buducnost svih koji sto prije odu.

ODGOVORITE
Name

Strasno

31.01.2018 08:23

Od vladavine snsda necemo se moci oporaviti 20 godina najamnje.Strasno kakva promasena politika je vodjena.Mladi odlaze.Ostacemo samo mi sa malim penzijama i to da prezivljavamo, a ne zivimo.

ODGOVORITE
Name

cdbluka

31.01.2018 09:13

Sad ce to vlada da sredi, pametno kao i do sada...ko sam sebi ne nadje posao za mjesec dana, skinuce ga sa evidencije aktivnog trazioca posla. Iz udruzenja poalodavaca porucuju da ko je zavrsio npr. medicinski fakultet a ne moze da se zaposli, neka se prekvalifikuje u pekara ili konobara...nabijem ih tako pametne na k....

ODGOVORITE