Мале шансе за запослење

На евиденцији Бироа рада у Српцу са 31. децембром 2017. године налазило се 1657 лица која активно траже запослење, међу њима је и тридесет дипломираних економиста, седамнаест правника, исто толико професора и четири дипломирана љекара.

Република Српска 30.01.2018 | 22:30
Мале шансе за запослење
Према подацима Завода за запошљавање Републике Српске, до којих је дошла БН телевизија, на листи незапослених у овој општини има 436 неквалификованих радника, 26 полуквалификованих (НСС), 602 квалификована радника, 447 лица са ССС, 6 висококвалификованих радника, 9 лица са Вишом школском спремом те 110 лица са Високом стручном спремом, 3 са мастером и један магистар.

У оквиру реализације пет пројеката подршке запошљавању и самозапошљавању у прошлој години запослено је укупно 21 лице, што је за 15 радника мање у односу на претходну годину. Ријеч је о пројекту суфинансирању запошљавања у привреди под називом „Заједно до посла“, запошљавању лица старијих од 50 година, чланова породица погинулих бораца, ратних војних инвалида, демобилисаних бораца, Рома и приправника. За ову намјену Завод за запошљавање је издвојио 96.000 марака, што је за око 50.000 мање него у претходном циклусу.

Подаци завода за запошљавање РС говоре да је списак незапослених на евиденцији Бироа рада у Српцу, у односу на 2015. годину краћи за 320 имена, мада се истиче да је само у прошлој години овај Биро запослио 615 лица, али без податка колико их је остало без посла.

Проблем незапослености и запошљавања у србачкој општини веома је изражен као и у многим другим срединама, нарочито када је у питању реални сектор у коме се не отварају нова радна мјеста. Нешто оптимизма улило је отварање погона лакташког „Колектора“ у Црнаји, који је преселио своје капацитете из Трна, у коме је запослено тридесета радника из србачке општине.



Локална заједница је као подстицај за привреду и запошљавање за ову годину издвојила 30.000 марака, од чека је 20.000 додијељено управо „Колектору“, а преостали дио за четири домаће производне фирме које ће упослити десетак радника.

И из Српца млади посредством разних агенција и посредника готово свакодневно одлазе у земље западне Европе како би се запослили, јер су изгубили сваку наду да ће радно мјесто дочекати у својој општини.

Занимљиво је да, усљед малих зарада, и неки радници из јавних предузећа и установа најављују напуштање посла и одлазак у иностранство.

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Мика

31.01.2018 07:50

Па ста реци сем тога да нам је власт продузила зивотни вијек и наравно дијелила снсд пасосе , наравно за бољу будуцност свих који сто прије оду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страсно

31.01.2018 08:23

Од владавине снсда нецемо се моци опоравити 20 година најамње.Страсно каква промасена политика је водјена.Млади одлазе.Остацемо само ми са малим пензијама и то да презивљавамо, а не зивимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цдблука

31.01.2018 09:13

Сад це то влада да среди, паметно као и до сада...ко сам себи не надје посао за мјесец дана, скинуце га са евиденције активног тразиоца посла. Из удрузења поалодаваца поруцују да ко је заврсио нпр. медицински факултет а не мозе да се запосли, нека се преквалификује у пекара или конобара...набијем их тако паметне на к....

ОДГОВОРИТЕ