Rekorder u RS: U krvi 5,3 promila!

Najveća izmjerena koncentracija alkohola u krvi u RS u 2017. godini iznosila je čak nevjerovatnih 5,3 promila, a izmjerena je kod vozača u Bijeljini, dok je najveća evidentirana brzina kretanja u istom periodu 190 km/h, i to na magistralnom putu u opštini Donji Žabar, potvrđeno je u MUP-u RS.

Republika Srpska 10.01.2018 | 09:48
Rekorder u RS: U krvi 5,3 promila!
"Najveća utvrđena koncentracija alkohola u krvi kod vozača vozila u novogodišnjoj noći iznosila je 2,6 promila, a izmjerena je u Banjaluci", istakli su u MUP-u RS.

Nera Zivlak-Radulović, načelnica Klinike za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra RS i predsjednica Kluba liječenih alkoholičara Banjaluka, kazala je da bi kod prosječne osobe sa ovolikom koncentracijom alkohola u krvi nastupila koma, a vjerovatno i smrt.

"Zasigurno se radi o pojedinačnom slučaju i o osobi koja ima povećanu toleranciju na alkohol, koja je u fazi detoksikomanskog pijenja alkohola", pojasnila je Zivlak-Radulovićeva.

I Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, kazao je da bi sa tolikom količinom alkohola u krvi kod osoba sa manjom tolerancijom na alkohol nastupila koma, a možda i tragičan ishod.

"Prilikom takvog stanja nastaje potpuna nesposobnost za upravljanje vozilom, te da vozač nije isključen iz saobraćaja, sasvim je sigurno da bi brzo došlo da saobraćajne nesreće", istakao je Radović.

Prema njegovim riječima, u ovakvim situacijama je neminovno da će doći do slijetanja vozila, prelaska na drugu stranu ili sličnih nezgoda.

Istakao je da čak i pri manjim količinima alkohola u krvi nastaje nesposobnost za upravljanje vozilom i do, kako kaže, kašnjenja reakcije na uočenu opasnost.

"Sa svakom čašicom alkohola reakcija na opasnost kasni, a prilikom kašnjenja produžava se zaustavni put i gdje bi trijezan vozač zaustavio vozilo pred preprekom, pijan vozač će udariti", upozorio je Radović.

Naveo je da se pojedini vozači ponašaju samoubilački u saobraćaju, jer, kako kaže, vožnja brzinom od 190 km/h gdje je ograničenje 80 km/h graniči sa samoubilačkim nagonom.

Prema Zakonu  o sigurnosti saobraćaja u BiH za količinu alkohola u krvi preko 1,5 g/kg predviđena je novčana kazna u iznosu od 400 do 1.000 KM, a vozačka dozvola se oduzima na najmanje dva mjeseca.

"U razvijenim zemljama kada zateknu vozača koji vozi 190, a ograničenje je 80 km/h, a nije pijan, upućuju ga na obavezno psihijatrijsko liječenje jer smatraju da je to osoba sklona samoubistvu, a liječenje se obavlja o trošku vozača", naglasio je Radović.

Dodao je da se u takvim situacijama ne može govoriti o normalnom ponašanju u saobraćaju, jer vozač, kako pojašnjava, i sebi i drugim učesnicima u saobraćaju može prouzrokovati ozbiljne posljedice.

Nadležni upozoravaju vozače da ne sjedaju za volan u pijanom stanju, te da svi poštuju sve znakove i uslove na putu.

Izvor: NN

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Karadoz

10.01.2018 10:03

Ovo ispade da su mu nasli tragove krvi u alkoholu

ODGOVORITE
Name

Re

10.01.2018 10:22

Tako je druže.

Name

DEGOTHIA

10.01.2018 14:51

OVAJ ČUBRIN DIREKTOR AGENCIJE JE STVARNO DOSADAN - NEMA NI JEDNE PRAVE AKCIJE KAKO TO RADE U NORMALNIM ZEMLJAMA... A TA NJEGOVA AGENCIJA SLUŽI SAMO ZA PRANJE NOVCA I UHLJEBLJAVANJE SRETNIH I VESELIH IZ DNS-a...

Name

vozač

10.01.2018 11:24

I to se zove vozač ili ubica na drumu.

ODGOVORITE