Najava: Poslastica Evrolige za kraj godine!

Veliki derbi u Istanbulu ulepšaće praznični završetak godine.  Fener je gazda u Istanbulu! Blokbaster na otvaranju 15. kola Evrolige.

Košarka 28.12.2017 | 17:30
Najava: Poslastica Evrolige za kraj godine!
Za kraj 2017 - utakmica za uživanje.

Poslednje decembarsko kolo počeće u četvrtak velikim duelom šampiona Evrope i "kraljevskog kluba", Fenerbahče - Real Madrid.

Ekipe Željka Obradovića i Pabla Lasa zaigraće međusobni duel u 18.45 časova i šteta je što će od potencijalna tri srpska igrača nastupiti samo Marko Gudurić, jer je Ognjen Kuzmić do kraja sezone van stroja zbog pokidanog ligamenta kolena, a Nikola Kalinić je počeo oporavak od još jedne povrede (zglob).

O vaj meč biće ujedno i repriza polufinala Fajnal-fora 2017, na kojem je ekipa Željka Obradovića osvojila titulu.

"Biće ovo poslednja utakmica prvog 'kruga', protiv ekipe koja igra dobru košarku, bez obzira na probleme sa povredama. Našli su način da igraju dobro i naravno da ćemo morati mnogo bolje nego u našoj prošloj utakmici protiv Makabija. Generalno, moraćemo da budemo bolji", rekao je Obradović u najavi utakmice.

Sa druge strane, trener Reala Pablo Laso takođe govori sa velikim poštovanjem o protivniku.

"Fener ima snažan tim, sa odličnim igračima koji su dobri u pikenrol igri, plus imaju odlične igrače na 'unutrašnjim' pozicijama. Biće izazov za nas da ostvarimo dobar rezultat i moramo da igramo dobro u svakom pogledu", rekao je Španac, uz objašnjenje da se Rudi Fernandez vratio treninzima, kao i da Entoni Rendolf sve više napreduje, ali da još nije spreman da nastupi.

"Putujemo u Tursku sa 12 dostupnih igrača", rekao je Laso.

Evroliga je stigla na tačno polovinu puta ka konačnom odredištu - kraju ligaškog dela, kada će biti poznati najuži kandidati za Fajnal for u Beogradu.

Tim povodom verovatno i ne postoji lepši način da se otvori 15. kolo nego sudarom Fenerabhčea i Real Madrida u Ulker Areni. Biće to repriza prošlosezonskog polufinala, u kojem će Real pokušati da obezbedi četvrtu uzastopnu evropsku pobedu, a Fener da se iskupi za najlošiju partiju u Evropi ove sezone i poraz od Žalgirisa.

Kraljevski klub se na najbolji mogući način oporavio od novembarskog nokdauna i u poslednje tri pobede dozvolio rivalima svega 71 poen u proseku. Ali u Istanbulu nije uzeo meru aktuelnom šampionu pune dve godine. Tačnije, u minulih pet mečeva. Ne treba, ipak, zaboraviti da su njihova poslednja dva susreta bila vrlo tesna i da su završena tek jednocifrenom razlikom.

"Užareni" Žalgiris želi da nastavi seriju dobrih rezultata i obezbedi petu uzastopnu pobedu protiv Olimpijakosa koji, doduše, ima i najslabiju ofanzivnu liniju sa nešto više od 70 ubačenih poena po utakmici. Tim Janisa Sfairopulosa je protekle sedmice učestvovao u najslabijoj evroligaškoj utakmici i to na gostovanju Efesu, gde je slavila sa 61:58, čime je postavljen ovosezonski minimum kada je reč o ukupnom broju poena. Ali je u sedmici sa duplim programom ostvarila obe pobede i to sa desetkovanim sastavom.

Kako stvari stoje, crveno-beli iz Pireja bi i u Kaunasu mogli da budu bez povređenih dugajlija Nikole Milutinova i Jorgosa Printezisa, dok su odranije povređeni i Dimitris Agravanis i Kim Tili.

Žalgiris i njegov šef Šarunas Jasikevičijus pokušaće da se uzdaju u dobar rezultatski momenat, vrlo jaku timsku igru i visok procenat šuta za tri poena u nameri da se overi trijumf.

Probuđena Unikaha naći će se na ozbiljnom testu u Tel Avivu protiv Makabija koji je vezao tri pobede kod kuće, uključujući i trijumf nad aktuelnim šampionom Evrope. Gosti iz Malage će svoju šansu tražiti u agresivnoj odbrani i zaključavanju reketa, gde Ponos Izraela često napada protivnike, s tim da će prevagu odneti mirnija ruka kod izvođenja slobodnih bacanja. Oba tima su među najlošijima u ovom segmentu, sa svega po 68 odsto preciznosti.

Program u četvrtak zatvaraju Valensija i Panatinaikos. Slepi miševi se nadaju zaustavljanju slobodnog pada koji broji deset vezanih poraza, dok Zeleni pokušavaju da iskoriste dobar momentum i osam pobeda u proteklih devet utakmica, kao zalog za dalji napredak. A sve će polaziti od odbrane i princip je već poznat - dovoljno je samo stati na put Eriku Grinu i Valensija je gotova. A bar Panatinaikos ima odbranu za tako nešto.

Parovi 15. kola

Fenerbahče - Real 18.45
Žalgiris - Olimpijakos 19.00
Makabi - Unikaha 20.05
Valensija - Panatinaikos 21.00

u petak

Himki - Barselona 18.00
Efes - Bamberg 18.30
Baskonija - CSKA 20.30
Armani - Zvezda 20.45

Tabela: CSKA 11-3, Olimpšijakos 11-3, Panatinaikos 10-4, Fenerbahče 9-5, Žalgiris 9-5, Real 8-6, Makabi 8-6, Himki 8-6, Baskonija 7-7, Unikaha 6-8, Bamberg 6-8, Zvezda 5-9, Barselona 4-10, Armani 4-10, Valensija 3-11, Efes 3-11.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar