FRA: ''Sveci'' su gazde u ''Kneževini'', ''petarda'' Liona!

Fudbaleri Pari Sen Žermeni savladali su u gostima Monako rezultatom 2:1 u meču 14. kola francuskog šampionata. Nejmar iz penala, a Kavani kaže - boc! Arhiviran i Monako, PSŽ je tata u Francuskoj! Deluje da niko ne može ni da pripreti Svecima na putu ka tituli. Lion kao uragan - od Nice ostali samo dugmići! Gostujući tim slavio na Azurnoj obali sa 5:0.  Olimpik je gazda na Velodromu! Florijan Tovan doneo Olimpiku pobedu nad Genganom.

Fudbal 27.11.2017 | 12:30
FRA: ''Sveci'' su gazde u ''Kneževini'', ''petarda'' Liona!
'Sveci' su poveli u 19. minutu preko sjajnog gola Edinsona Kavanija. Nejmar je poslao loptu Urugvajcu, koji je majstorski prebacio loptu preko Subašića za vođstvo od 1:0.

Ubrzo je Nejmar mogao do gola, ali se Brazilac u listu strelaca upisao u 51. minutu iz penala.

U finišu meča 'Kneževi' su preko Mutnija u 81. minutu smanjili prednost gostiju, ali to je bio konačan rezultat i bodove odnose Parižani.

'Sveci' su ovim trijumfom stekli veliku prednost na tabeli i imaju čak devet bodova više od Liona i Monaka.

Nema šta, igraju ljudi opasan fudbal!

Pari Sen Žermen je imao ultimativni izazov u domaćoj ligi, gostovao je Monaku i sve to rutinski rešio slavivši s 1:2 (0:1).

Ovaj duel je imao interesantnu uvertiru jer je Kilijan Mbape izviždan prilikom čitanja njegovog imena od strane zvaničnog spikera.

Ipak, na terenu je bilo jasno ko je favorit pa praktično pitanje pobednika nije ni dolazilo u pitanje. Već u 19. minutu je Edinson Kavani jedan od najboljih špiceva današnjice pokazao kakav je majstor.

Dobio je loptu sa strane i samo rutinski bocnuo loptu pod prečku Monaka. Prelep gol, za fudbalske sladokusce.

Na početku drugog poluvremena Nejmar je imao šansu kada je pogodio stativu, a potom je i Mbape imao veliku šansu kada je probao da lobuje Subašića, ali je golman Kneževa vrhovima prstiju uspeo to da odbrani.

Visio je gol u vazduhu, a onda je Nejmar ušao u šesnaesterac u 52. minutu, biva oboren, a sudija Letesije pokazuje na belu tačku. Nejmar je to lako kaznio.

Možda će neko prokomentarisati način na koji je PSŽ došao do drugog gola, ali to nije suština. Suština je da kada tim Unaja Emerija krene da melje, samo je pitanje vremena kada će dati gol. Da im je danas nužno trebalo da postignu pet golova, verovatno bi to i uradili.

Mbape je u 73. minutu promašio čist zicer, potom je i Kavani promašio situaciju u kojoj je bio sam na pet metara od gola.

To je kaznio Mutinjo kada je pogodio iz slobodnog udarca, a lopta zakačila Mbapea pre ulaska u mrežu. Igra sudbine.

Monako je pokušavao u samoj završnici da dođe barem do boda, ali nije uspeo. Kakogod, PSŽ je pokazao da je apsolutno moćan tim.

Najbolji u Francuskoj i verovatno bez premca. 

U ostalim mečevima Lion je deklasirao Nicu u gostima sa 5:0, dok je Marselj minimalnim rezultatom pred svojim navijačim pobedio Gengam.

To što je Lion uradio Nici na njenom terenu može se nazvati ponižavanjem. Gosti su slavili sa 5:0 u utakmici 14. kola Lige 1 i naneli Nici najteži poraz u poslednje dve godine. Još dugo će obrazi da bride navijačima i igračima tima sa Azurne obale zbog ovog rezultata, dok je Lion potvrdio da definitivno ima jedan od najatraktivnijih i najubojitih napada u Evropi. 

U ovom trenutku deluje da, ako iko može da se se isprsi pred moćnim Pari Sen Žermenom, to je ekipa Liona koja je upisala devetu pobedu u poslednjih 10 utakmica. 

Danas je posebno inspirasan na Azurnoj obali bio Memfis Depaj koji je postigao dva gola, u petom i 38. minutu. Inače, koliko je Lion bio dominantan svedoči i podatak da su gosti već posle prvih 45 minuta imali prednost od 4:0.

Posle Depaja, u mrežu Nice zatresao je i Maks Korne u 20. minutu, a sedam minuta kasnije vođstvo je duplirao Marijano Dijaz. Strelac poslednjeg pogotka za Lion bio jeMuzijan Maulida u 79. minutu. 

Inače, domaća ekipa je od 70. minuta imala igrača manje jer je drugi žuti karton i isključenje zaradion Marlon zbog neopreznog starta na Franku Šnajderu.



Ove sezone jedna stvar je manje, više izvesna - Olimpik Marselj osvaja bodove na svom Velodromu. Tako je bilo i večeras, pa su domaći slavili protiv Gengana sa 1:0 u pretposlednjem meču 14. kola francuske Lige 1.

To je ekipi Rudija Garsije bila peta pobeda u prethodnih šest utakmica kod kuće, a po prikazanoj igri, Olimpik je trebalo da slavi mnogo ubedljivije.

Čak 20 pokušaja ka protivničkom golu imao je nekadašnji šampion Evrope, ali je samo jedna lopta završila u mrežu tima iz Bretanje.

A taj jedini pogodak na utakmici bio je delo Florijana Tovana koji se lepo snašao u kaznenom prostoru posle dodavanja Dimitrija Pajea.

Isti igrač je u završnici utakmice mogao da duplira prednost, ali je šutirao preko gola. Ipak, s obzirom na konačan ishod, navijači svakako mogu da budu zadovoljni činjenicom da je posle dva remija Olimpik slavio.

FRANCUSKA 1 - 14. kolo:

Sent Etjen - Strazbur 2:2 (1:1)
/Ernani 41, Pake 56 - Aolu 44, Marten 64pen/

Subota

Ren - Nant 2:1 (0:0)
/Kazri 51, 90 - Sala 73pen/

Dižon - Tuluz 3:1 (1:0)
/Kvon 42, Šeka57, Said 64/

Kaen - Bordo 1:0 (1:0)
/Santini 21/

Mec - Amijen 0:2 (0:1)
/Konate 29, Zungu 66/

Monpelje - Lil 3:0 (3:0)
/Rusijon 4, Sio 26, Ninga 31/

Troa - Anže (2:0)
/Kaui 12, Suk 45+3/

Nedelja

Nica - Lion 0:5 (0:4)
/Depaj 5, 38, Korne 20, Dijaz 27, Maulida 79/

Marselj - Gengan 1:0 (1:0)
/Tovan 31/

Monako - Pari Sen Žermen 1:2 (0:1)
/Mutinjo 81 - Kavani 19, Nejmar 52pen/

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar