Značaj banjskog liječenja

Savremen način života pun stresa i žurbe i potreba da se pojedine bolesti današnjice sprIječe, da se očuva zdravlje dok nije kasno, ponovo su oživjeli korištenje prirodnih ljekovitih činilaca kao što su: ljekovite vode, blato, gasovi i sl.

Zdravlje 08.11.2017 | 09:30
Značaj banjskog liječenja
Terapijsko djelovanje banjsko-klimatskih ili prirodno-ljekovitih činilaca utiče na više sistema ili na cio organizam. Otkako su brojne banje u svoj program uvrstile i wellness i spa tretmane, banjski turizam je postao itekako razvijen.

Prirodni faktori uz ljekovito bilje i akupunkturu dugo su bili najstariji lijekovi koje je čovječanstvo koristilo. Razvojem hemije, a potom i farmacije i farmakologije, prirodni ljekoviti činioci potisnuti su u drugi plan.Međutim, prirodni lekoviti faktori su neškodljivi, a mogu da budu vrlo korisni, pogotovo u prevenciji bolesti.Zdravstveni fondovi u Nemačkoj šalju svoje pacijente u banjsko-klimatska mjesta, priznaju troškove, jer su došli do zaključka da je bolje uložiti u čovjeka koji nije bolestan, podići biološku otpornost organizma, nego čekati da se čovjek razboli, što više košta i fond i firmu u kojoj on radi. Preventiva je najjeftiniji vid lečenja. A banje danas mnogo atraktivnije za boravak nego ranije.

- Banjsko liječenje ali i preventivni odlasci značajni su za zdravlje svakog čovjeka. Zbog posebnih klimatskih uslova u banjama, uz razne vrste terapijskih procedura, ljekovitog blata i ostalih faktora, organizam čovjeka dobija brojne benefite- kaže fr Novak Đurić.

Ako ipak umjesto preventive u banju idete radi liječenja, ljekar koji vas šalje na banjsko liječenje na osnovu vaše dijagnoze bira i vrstu banje, jer nije svaka banja za svaku vrstu bolesti i ne prija svima isti tretman liječenja.

-Reumatska oboljenja, bolesti disajnih organa, liječenje nakon trauma, lišavanje stresa, samo su neki od problema kod kojih će vam pomoći boravak u banji. - dodaje on.

I dok se u banje nekada išlo dva puta godišnje na po 20-30 dana, u tzv. SPA banje bi trebalo ići dvadeset puta po dva dana, što je prilagođeno današnjem načinu života. Moderan trend zahtjeva da se prave moderne banje.Širom svijeta danas se otvaraju SPA centri i promovišu velnes programi koji su u službi očuvanja zdravlja. To su programi prilagođeni mogućnostima i potrebama 21. vijeka, ali im je korijen još u banjskim i klimatskim lječilištima 19. vijeka. To je životna škola koja obezbjeđuje čovjeku da nauči kako da živi zdravo i da bude zdrav.

-Banjski centri sve više se modernizuju, kao i spektar usluga koji je veći i sve više banje imaju turistički aspekat- dodaje dr Đurić.

Boravak u banjskim i klimatskim mjestima, korištenje prirodnih ljekovitih činilaca uz savremene SPA centre i velnes programe vraća nas prirodi i uče kako da što duže čuvamo zdravlje i produžimo mladost.



BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar