Значај бањског лијечења

Савремен начин живота пун стреса и журбе и потреба да се поједине болести данашњице спрИјече, да се очува здравље док није касно, поново су оживјели кориштење природних љековитих чинилаца као што су: љековите воде, блато, гасови и сл.

Здравље 08.11.2017 | 09:30
Значај бањског лијечења
Терапијско дјеловање бањско-климатских или природно-љековитих чинилаца утиче на више система или на цио организам. Откако су бројне бање у свој програм уврстиле и wеллнесс и спа третмане, бањски туризам је постао итекако развијен.

Природни фактори уз љековито биље и акупунктуру дуго су били најстарији лијекови које је човјечанство користило. Развојем хемије, а потом и фармације и фармакологије, природни љековити чиниоци потиснути су у други план.Међутим, природни лековити фактори су нешкодљиви, а могу да буду врло корисни, поготово у превенцији болести.Здравствени фондови у Немачкој шаљу своје пацијенте у бањско-климатска мјеста, признају трошкове, јер су дошли до закључка да је боље уложити у човјека који није болестан, подићи биолошку отпорност организма, него чекати да се човјек разболи, што више кошта и фонд и фирму у којој он ради. Превентива је најјефтинији вид лечења. А бање данас много атрактивније за боравак него раније.

- Бањско лијечење али и превентивни одласци значајни су за здравље сваког човјека. Због посебних климатских услова у бањама, уз разне врсте терапијских процедура, љековитог блата и осталих фактора, организам човјека добија бројне бенефите- каже фр Новак Ђурић.

Ако ипак умјесто превентиве у бању идете ради лијечења, љекар који вас шаље на бањско лијечење на основу ваше дијагнозе бира и врсту бање, јер није свака бања за сваку врсту болести и не прија свима исти третман лијечења.

-Реуматска обољења, болести дисајних органа, лијечење након траума, лишавање стреса, само су неки од проблема код којих ће вам помоћи боравак у бањи. - додаје он.

И док се у бање некада ишло два пута годишње на по 20-30 дана, у тзв. СПА бање би требало ићи двадесет пута по два дана, што је прилагођено данашњем начину живота. Модеран тренд захтјева да се праве модерне бање.Широм свијета данас се отварају СПА центри и промовишу велнес програми који су у служби очувања здравља. То су програми прилагођени могућностима и потребама 21. вијека, али им је коријен још у бањским и климатским љечилиштима 19. вијека. То је животна школа која обезбјеђује човјеку да научи како да живи здраво и да буде здрав.

-Бањски центри све више се модернизују, као и спектар услуга који је већи и све више бање имају туристички аспекат- додаје др Ђурић.

Боравак у бањским и климатским мјестима, кориштење природних љековитих чинилаца уз савремене СПА центре и велнес програме враћа нас природи и уче како да што дуже чувамо здравље и продужимо младост.



БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар